Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

În premieră, „Bolnavul închipuit”, de Moliere

Teatrul vienez de copii din Oradea prezintă, mâine,

În premieră, „Bolnavul închipuit”, de Moliere

Sabina Topală – Ardelean (directorul executiv al Asociației culturale „Teatrul vienez de copii” din Oradea – Copiii joacă teatru) ne-a invitat, să asistăm la repetiția generală pe care frumoșii și talentații actori ai Teatrului vienez de copii din Oradea au făcut-o, aseară (miercuri, 19 noiembrie 2009), pe scena Teatrului de Stat pentru Copii și Tineret „Arcadia”.

Elevii actorilor Mona Erhan și Șerban Borda au avut repetiția generală dinaintea premierei de mâine seară, cu piesa lui Moliere – „Bolnavul închipuit”. Ne-am simțit de-a dreptul „răsfățați”, asistând la repetiție, alături de cei doi actori și directorul executiv. Copiii – actori au jucat magistral, după cum aveau să aprecieze și cei doi profesioniști. Și totuși, luați în particular, Șerban i-a cerut fiecăruia să-și autoevalueze prestația.
„Atmosfera a fost degajată, fiind vorba de o repetiție generală, iar moralul actorilor, ridicat, pregătind astfel terenul pentru premiera de mâine seară (vineri, 20 noiembrie, de la ora 19.00). La premieră, se va intra doar pe bază de invitație. În zilele următoare, sunt programate nu mai puțin de cinci spectacole, din 21 noiembrie, seară de seară, de la ora 18.00, până în 25 noiembrie, inclusiv. Un biletul costă doar 4 lei. Piesa lui Moliere se adresează atât adulților, cât și copiilor (preșcolari și elevi)”, ține să ne precizeze directorul executiv, dra Sabina Topală – Ardelean.
De la înființare, trupa Teatrului vienez de copii din Oradea a prezentat trei piese: „Visul unei nopți de vară” (în 2006), „Slugă la doi stăpâni” (în 2007), „Cum vă place” (în 2008), iar acum, cea de-a patra – „Bolnavul închipuit” (în 2009). Trupa este acătuită din 12 elevi, cu vârsta cuprinsă între 10 și 18 ani, care se înțeleg de minune, chiar dacă sunt din școli diferite (majoritatea sunt lăzăriști, Liceul Teoretic  „Aurel Lazăr” fiind și gazda bună a actorilor în tot timpul anului, la toate repetițiile, care nu sunt puține (câte două ore, de două ori pe săptămână). Atât micii actori, cât și formatorii lor, marii actori – Mona Erhan și Șerban Borda – sunt simpatizați și ajutați de însăși „mama” și directorul Teatrului vienez din Viena, distinsa doamnă Sylvia Rotter (iar asociația beneficiază de sponsorizare din partea B.C.R.).   
Sucursală a Teatrului vienez de copii din Oradea... la București
De la întâlnirea noastră anterioară cu Sabina, din noiembrie 2008, Asociația cuturală „Teatrul vienez de copii” din Oradea (Copiii joacă teatru) s-a ținut de cuvânt, reușind să deschidă o sucursală în București, la sala Rapsodia (în aprilie 2009), iar în 29 octombrie a avut loc premiera la prima piesă pusă în scenă – „Visul unei nopți de vară”. La sfârșitul lunii ianuarie și începutul lunii februarie, Sabina este pregătită să deschidă o sucursală și la Cluj - Napoca, iar în 2011, intenționează să deschidă una și în orașul Revoluției, la Timișoara...
Până atunci, mâine seară (vineri seara), toate drumurile duc la „Arcadia”, la premiera piesei „Bolnavul închipuit”! Baftă, copii! Baftă, Sabina, Mona și Șerban! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: În premieră, „Bolnavul închipuit”, de Moliere.  

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:00:16 Ora de vară a Europei de Est