Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Balul balurilor al ASUO, incendiar de reușit!

Miercuri, la „No Problem”

Balul balurilor al ASUO, incendiar de reușit!

Miercuri, 18 noiembrie 2009, la discoteca No Problem, Asociația Studenților din Universitatea din Oradea a dat startul la Balul balurilor, ediția 2009. Opt perechi de boboci, aleși pe „sprânceană”, din cadrul mai multor facultăți din Universitatea din Oradea, au avut de înfruntat probe amuzante și inovative.

Un lucru interesant de știut este că la acest eveniment, și-au făcut apariția Emilian Pavel, liderul tinerilor sociali democrați din Bihor, însoțit de corespondentul său la nivel național, Nicolae Bănicioiu, care a dorit să îi salute pe boboci și invitații lor. Nicolae Bănicoiu a fost membru al conducerii USR (Uniunii Studenților din România), în care se află și ASUO. 
Bobocii au intrat pe scenă îmbrăcați în pijamale, dansând și încântându-ne cu prestația lor. S-au prezentat și au dat startul primei probe. În cadrul acesteia, de altfel una simplă și hazlie, participanții au primit câte un subiect și trebuia să spună pe rând câte un cuvânt ca să formeze o poveste. Pentru fiecare poveste aveau la dispoziție câte un minut. Juriu puncta spontaneitatea și imaginația.
Pentru a nu-i solicita prea mult, prezentatorii au chemat-o pe Silvia, o tânără speranță orădeană, care a cântat două coveruri: „Simply the Best” (Tina Turner) și „It’s a heartache” (Bonnie Tyler).
Cea de-a doua probă, nelipsită într-un astfel de concurs, a fost cea de dans, pe diferite ritmuri. Toți s-au descurcat excelent, fiindcă fiecare are stilul lui de dans.
Imediat după această probă, a urmat creatoarea de modă Ioana Silaghi, care a prezentat publicului colecția sa intitulată „Eternity 2180”, o serie de creații „Science Fiction”, prezentate de modelele agenției Amaliei Judea. Trebuie remarcat faptul că una dintre modele a fost desemnată Miss World România, și, totodată, a fost ocupantă a locului cinci la Miss World, reprezentând astfel cu succes orașul și țara noastră.
Pentru ca un spectacol de o astfel de amploare să poată fi realizat nu pot lipsi sponsorii. Vodafone, partener principal al evenimentului, i-a testat pe boboci în cadrul probei cu număr trei. Astfel, concurenții trebuiau să convingă publicul de oferta telefoniei.
Un alt sponsor, Paintball, i-a pus pe concurenți la încercare. Proba de paintball a fost cea mai hazlie, constând în aceea că fetele trebuiau să nimerească, cu ajutorul puștii speciale de paintball, un măr aflat pe capul băieților.
Departe de toate acestea, cea mai incitantă probă a fost cea numită „lanțul de haine”. Pe fundal se auzea „You can leave your hat on”, iar perechile au fost nevoite să se debaraseze de îmbrăcăminte pentru a forma cel mai lung lanț vestimentar pentru a câștiga numărul maxim de puncte. Cel mai mare a fost lanțul de opt metri. Anca, studentă la Drept, a susținut următorul moment scenic, fredonând două coveruri foarte cunoscute.
Penultima proba a fost monologul. Băieții trebuiau să spună câte un monolog pe baza unui subiect. Un spectator din sală le-a sugerat să povestească despre Moș Crăciun. La sfârșitul poveștii a reieșit că Moș Crăciun există și că e de fapt, Mario, un concurent al balului.
Ultima probă a fost cea oferită de către partenerii media și sponsorii, Zile și Nopți. După sloganul revistei „Noi dăm viața orașului”, fiecare echipă trebuia să-și închipuie cum ar sparge monotonia unei petreceri. Publicul a fost cel care a dat note, în funcție de spontaneitatea și imaginația fiecărui boboc.
Finalul balului a fost marcat de prezența britanicului stabilit în Oradea, David Bryan, care a cântat coveruri foarte cunoscute, dintre care amintim: „Angels” (Morandi), „All I ever wanted”  (BassHunter), „Listen to your heart” (Roxette) și „Infinity”.
Unul dintre sponsori, și anume Benvenuti, i-a desemnat pe Davidovici și partenera sa, drept perechea Benvenuti.
Miss boboc și Mister boboc le-au revenit Dianei Sava și lui Mario Berdeac.
Cel mai așteptat moment al serii a fost mega concertul susținut de Andreea Bănică, cea care a creat o atmosferă demnă de un bal pe cinste. Interpreta ne-a încântat cu piesele sale cunoscute precum: „Leli ra”, „Numele tău”, „Hooky Song”, „Îndrăgostiți”, „Fiesta”, „Samba”.
Povestea Balului balurilor 2009 s-a încheiat. Dacă este să privim puțin în trecut, printre trupele deja consacrate care au pășit la Balul balurilor al ASUO au fost: Spitalul de Urgență, Fly Project, Cristina Rus, Ackent, Dj Dave și Doony, iar anul acesta Andreea Bănică.
 Mulțumim pe această cale tuturor celor care s-au implicat în acest eveniment, Loredana Barmoș și Radu Malița (prezentatori), Mihai Floruț, Simina, și nu în ultimul rând Ovidiu Coman și Alina Gâdoiu, membrii fondatori și în prezent, onorifici ai ASUO.
Nu îi putem uita nici pe sponsorii evenimentului: Vodafone, Benvenuti, BCRS, Visual Art Media, Durans, American Experience, Oradea Shop, Lime Cafe, Restaurant Pallazo, dar nici pe partenerii media oficiali: Kiss Fm și Zile și Nopți. (Ioana Dumitrăchescu)
P.S. Penttru mai multe poze, accesați Galeria foto: Balul balurilor al ASUO, incendiar de reușit!

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 25 martie 2023