Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

„Ziua școlii” la „Alexandru Roman” din Oradea

Vineri, elevii și dascălii și-au cinstit patronul spiritual

„Ziua școlii” la „Alexandru Roman” din Oradea

Vineri (20 noiembrie 2009), la sărbătoarea lor de suflet, elevii și dascălii Școlii cu clasele I-VIII „Alexandru Roman” din Oradea și-au invitat, după obicei, foștii elevi și profesori, care revin cu drag la școala unde au învățat sau predat, pentru că simt că sunt primiți cu sinceritate și bucurie!

Nici nu vă puteți închipui cu cât drag au fost întâmpinați dl prof. Ilie Crăciun, actualmente inspector școlar,  general adjunct, care a predat istoria timp de 16 ani la „Alexandru Roman” ori dna prof. Lucia Cociubei, fost director al școlii, ani buni, conf. univ. Liviu Dărăban, de la catedra de fizică atomică și nucleară a Universității „Babeș – Bolyai” din Cluj - Napoca, fost elev al școlii, prof. de română Vasilica Sărac, fost elev, lect. univ. dr. Marius Miheț, de la catedra de limba și literatura română a Facultății de Litere din Oradea, invitatul conducerii...
La Academia din Velența, se revine cu drag, vorba generalului Ilie Crăciun, pentru că aici fiecare și-a lăsat un dram din sufletul său, și pentru că ești primit cu inima deschisă, de oameni cu suflet mare, precum directorul - Anca Piscoi, directorul adjunct - Ecaterina Moga ori consilierul educativ - Gheorghina Lemnian.
Patronului spiritual, Alexandru Roman (născut în 26 noiembrie 1826, la Aușeu), îndrumător cultural, publicist, profesor, membru fondator al Academiei Române, i-a fost cinstită memoria printr-o evocare de bun-simț și o prezentare în power point suficiente pentru a impresiona auditoriul și a-și realiza obiectivul propus.
Concursuri și ateliere de lucru
Din sala de sport, elevii ciclului primar și gimnazial s-au retras în săli, pentru a participat la activități pe ateliere de lucru sau la concursuri.
Cei mai mici „soldați” ai școlii, elevii clasei I A, s-au pus pe colorat, cu tema „Școala mea, la ceas aniversar” (înv. Lavinia Cotro); cei din a II-a A i-au primit alături pe prichindeii grupei mijlocii de la Grădi nr. 22, partenerii lor de proiect pentru a picta împreună flori pentru patronul spiritual; gimnaziștii au putut opta pentru activitatea de creație – „Laboratorul artiștilor”, concursul „Luceafărul școlii”, jocul – concurs cu puzzle, concursul „Viața și activitatea lui Alexandru Roman”, compunerea „Școala mea” (în română și maghiară) ori pentru competiții sportive distactive; pe elevii din a IV-a A i-am găsit la concursul de perspicacitate, iar cei din a IV-a C și a III-a A au ieșit la distribuit pliante, pentru promovarea imaginii școlii.
Proverbiale și îndrăgite sunt momentele artistice
Când vine vorba de distracție, de ieșit pe scenă, la microfon, la dans ori ca actor într-un rol, nimeni nu refuză.
După ce-au răsfoit (în power point), „Cartea cu amintiri”, prezentată de Georgeta Iepure, cei din a IV-a A (îndrumați de Diana Vidican și Daniela Luca) au ieșit la rampă cu momentul lor artistic. Dorina Ursan și actorii săi ni l-au recuperat și restituit pe „D-L Goe”. După pictat, clasa I s-a apucat de cântat; elevii din a II-a A  (înv. Alina Firtean) au prezentat sceneta „Prietenul adevărat”, iar clasa a VIII-a A și-a prezentat sloganurile și numărul de dans...
Între numerele artistice, consilierul educativ, prof. Gheorghina Lemnian, și conducătorii de ateliere și concursuri au premiat câștigătorii.
Din tot ce s-a făcut, fiecare a avut de câștigat: spectatorul, cu spectacolul, iar artiștii, cu diplomele și premiile, așa încât, la final, cu toții au fost mulțumiți! (Ov. Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Ziua școlii” la „Alexandru Roman” din Oradea.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

Monday, 5 June 2023