Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

„Ziua școlii” la „Alexandru Roman” din Oradea

Vineri, elevii și dascălii și-au cinstit patronul spiritual

„Ziua școlii” la „Alexandru Roman” din Oradea

Vineri (20 noiembrie 2009), la sărbătoarea lor de suflet, elevii și dascălii Școlii cu clasele I-VIII „Alexandru Roman” din Oradea și-au invitat, după obicei, foștii elevi și profesori, care revin cu drag la școala unde au învățat sau predat, pentru că simt că sunt primiți cu sinceritate și bucurie!

Nici nu vă puteți închipui cu cât drag au fost întâmpinați dl prof. Ilie Crăciun, actualmente inspector școlar,  general adjunct, care a predat istoria timp de 16 ani la „Alexandru Roman” ori dna prof. Lucia Cociubei, fost director al școlii, ani buni, conf. univ. Liviu Dărăban, de la catedra de fizică atomică și nucleară a Universității „Babeș – Bolyai” din Cluj - Napoca, fost elev al școlii, prof. de română Vasilica Sărac, fost elev, lect. univ. dr. Marius Miheț, de la catedra de limba și literatura română a Facultății de Litere din Oradea, invitatul conducerii...
La Academia din Velența, se revine cu drag, vorba generalului Ilie Crăciun, pentru că aici fiecare și-a lăsat un dram din sufletul său, și pentru că ești primit cu inima deschisă, de oameni cu suflet mare, precum directorul - Anca Piscoi, directorul adjunct - Ecaterina Moga ori consilierul educativ - Gheorghina Lemnian.
Patronului spiritual, Alexandru Roman (născut în 26 noiembrie 1826, la Aușeu), îndrumător cultural, publicist, profesor, membru fondator al Academiei Române, i-a fost cinstită memoria printr-o evocare de bun-simț și o prezentare în power point suficiente pentru a impresiona auditoriul și a-și realiza obiectivul propus.
Concursuri și ateliere de lucru
Din sala de sport, elevii ciclului primar și gimnazial s-au retras în săli, pentru a participat la activități pe ateliere de lucru sau la concursuri.
Cei mai mici „soldați” ai școlii, elevii clasei I A, s-au pus pe colorat, cu tema „Școala mea, la ceas aniversar” (înv. Lavinia Cotro); cei din a II-a A i-au primit alături pe prichindeii grupei mijlocii de la Grădi nr. 22, partenerii lor de proiect pentru a picta împreună flori pentru patronul spiritual; gimnaziștii au putut opta pentru activitatea de creație – „Laboratorul artiștilor”, concursul „Luceafărul școlii”, jocul – concurs cu puzzle, concursul „Viața și activitatea lui Alexandru Roman”, compunerea „Școala mea” (în română și maghiară) ori pentru competiții sportive distactive; pe elevii din a IV-a A i-am găsit la concursul de perspicacitate, iar cei din a IV-a C și a III-a A au ieșit la distribuit pliante, pentru promovarea imaginii școlii.
Proverbiale și îndrăgite sunt momentele artistice
Când vine vorba de distracție, de ieșit pe scenă, la microfon, la dans ori ca actor într-un rol, nimeni nu refuză.
După ce-au răsfoit (în power point), „Cartea cu amintiri”, prezentată de Georgeta Iepure, cei din a IV-a A (îndrumați de Diana Vidican și Daniela Luca) au ieșit la rampă cu momentul lor artistic. Dorina Ursan și actorii săi ni l-au recuperat și restituit pe „D-L Goe”. După pictat, clasa I s-a apucat de cântat; elevii din a II-a A  (înv. Alina Firtean) au prezentat sceneta „Prietenul adevărat”, iar clasa a VIII-a A și-a prezentat sloganurile și numărul de dans...
Între numerele artistice, consilierul educativ, prof. Gheorghina Lemnian, și conducătorii de ateliere și concursuri au premiat câștigătorii.
Din tot ce s-a făcut, fiecare a avut de câștigat: spectatorul, cu spectacolul, iar artiștii, cu diplomele și premiile, așa încât, la final, cu toții au fost mulțumiți! (Ov. Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Ziua școlii” la „Alexandru Roman” din Oradea.

Trimite email
vineri, 24 ianuarie 2025, 06:16:59 Ora standard a Europei de Est