Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Un concurs de machete realizate din materiale reciclabile

Proiectul „Hai-Ku noi”

Un concurs de machete realizate din materiale reciclabile

Ioana Teodora Klein, prof. de educație plastică la Școala cu clasele I-VIII „Nicolae Bălcescu” din Oradea și-a propus un proiect cultural-artistic îndrăzneț, care să spargă tiparele, să depășească granițele normalului și obișnuitului de zi cu zi, intersectând și interacționând arta cu mediul, poezia cu activitățile practice, creând frumuseți din... nimicuri, numite deșeuri!

„Prin acest proiect (ne spune Ioana) vizăm conștientizarea problemelor de mediu și sănătate generate de actualul mod de abordare a deșeurilor și a rolului pe care îl are fiecare din noi atât la crearea acestei situații, cât și în diminuarea problemei deșeurilor aplicând soluții simple, dar și creativ - experimentale, aflate la îndemâna tuturor.. Proiectul „Hai-Ku noi” este un concurs de machete realizate din materiale reciclabile, pornind de la o formă a poeziei japoneze “Haiku”. Aceste poezii trebuie să conțină  un cuvânt care să exprime anotimpul  în care acestea au fost create.
Prin materializarea acestui proiect, ne propunem stimularea elevilor pentru a desfășura activități cu caracter experimental și demonstrativ, dezvoltându-le creativitatea și încrederea în propriile opinii și idei, prin care să contribuie la păstrarea sănătății mediului în care trăiesc, colectarea materialelor refolosibile, având ca finalitate mulțumire și încântare față de lucrurile ce ne înfrumusețează viața, mediul ambiant, concomitent cu protejarea naturii.”
Motto-ul proiectului este „Hai-Ku noi/ În lumea vie/ Printre vise și hârtie”, iar argumentul vine tocmai de la Nicolae Tonitza: „Când arta va deveni un bun comun ca lumina soarelui, atunci vom fi făcut încă un pas, și poate cel mai important, spre adevărata civilizație.”
În derularea acestui proiect, Școala „Nicolae Bălcescu” nu este singură, având mai mulți parteneri din domenii diferite: șapte școli, dintre care cinci din Oradea și județul Bihor: două școli gimnaziale orădene „Dacia” și „Ioan Slavici”, două colegii naționale orădene, „Emanuil Gojdu” și „Iosif Vulcan” și Școala cu clasele I-VIII „Miron Pompiliu” din Ștei, precum și câte o școală din județele Arad și Sălaj: Grupul Școlar „Mihai Vitezul” din Ineu (județul Arad) și Școala Gimnazială „Silvania” din Șimleu Silvaniei (județul Sălaj), Comunitatea Evreilor din Oradea, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, Universitatea Oradea, Inspectoratul Școlar al județului Bihor și European Drinks.
Elaborarea machetelor
 După colectarea materialelor reciclabile și selectarea poeziilor Hai-ku, vineri (20 noiembrie 2009), la sala festivă a Comunității evreilor s-a derulat o nouă etapă – elaborarea machetelor.
La această etapă au participat câte două echipaje a câte trei membri fiecare de la cinci școli orădene: „Nicolae Bălcescu”, „Dacia”, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” și colegiile naționale „Iosif Vulcan” și „Emanuil Gojdu”.
Cu versurile poeziei în față și cu toate materialele reciclabile și ustensilele pregătite, echipajele au purces la crearea de machete ingenioase, teribile, în care fiecare a făcut risipă de imaginație și creativitate, combinând materiale de neimaginat, și obținând produse (peisaje) de mare efect.
Următoarea activitate de proiect – în primăvară
Dorind să-i cunoaștem pe talentații artiști și să vi-i prezentăm, am discutat cu profesorii însoțitori și cu liderii echipelor. Așa am aflat componența fiecărui echipaj, dar și versurile poeziei de la care au pornit în elaborarea machetelor.
Unul din echipajele Școlii cu clasele I-VIII „Dacia” a fost alcătuit din elevii: Diana Pavel, Cellino Tiziana și Florina Ghiț. Cele trei fetițe au avut drept suport și punct de plecare versurile: „Fluturele/ Adormit pe marele clopot/ Al templului.”. În cadrul celui de-al doilea atelierul al Școlii „Dacia”, doamna profesor Ioana Mureșan le-a delegat pe Rodonia Sur, Ioana Fătuleț și Anamaria Goldea. Ele au realizat macheta pornind de la versurile: „Pe paravanul de hârtie/ umbrele bambușilor pitici/ Ciripit de vrăbii”.Echipajele au fost formate din elevi din clasele a V-a B, a VII-a D și a VIII-a F. Școala cu clasele I - VIII „Nicolae Bălcescu” a fost reprezentată de elevi din clasele a VII-a D și a VIII-a A: Natalia Todoran, Beatrice Toader și Szilagyi Alexandru; Andrada Enciulescu, Koteles Maria și Mark Herman. Unii aveau în față versurile: „În cumpăna serii/ Un fazan ucis/ La poalele muntelui primăvăratec”, iar ceilalți aveau pe masa de lucru: „Un zmeu frumos/ s-a înălțat/ din coliba cerșetorului.”
La masa alăturată, primul echipaj al Colegiului Național „Iosif Vulcan” era compus din elevi din clasele a VII-a C și a V-a A: Chirilă Bianca, Denisa Judea și Carla Florea. Ele s-au ghidat după versurile: „Culoarea sunetului/ Insectelor scuturate/ Pe frunze.” Cel de-al doilea echipaj al colegiului „pedagogiștilor” a avut următoarea componență: Codruța Popa, Andrada Trifan și Mihaela Ciucioiu. Elevele din a VI-a D au tradus în macheta lor mesajul sugerat de versurile: „Actori nomazi./Flamura micului teatru/ A udat-o ploaia de primăvară.”
De la colegiul gojdiștilor, dl prof. Mircea Boțog s-a oprit la: Alexandra Popa, Teodora Frățilă și Kovacs Regina (din a VII-a B și a VIII-a A), pentru „Un atelier mărunt/ Păpuși de lemn/ Crizanteme,” și la: Iulia Băruția, Anca Șarba și Anita Tincău (din a VIII-a B și a VII-a A), pentru „Lumina de lună, iarna/ Umbra pagodei de piatră/ Umbra pinului.”
Delegația Liceului Teoretic „Lucian Blaga” (condusă de prof. Gabriela Pleșa) a fost alcătuită din elevi din cinci clase: Denisa Catai, Ionuț Murg și Ana Boghean (din a VI-a B,a VI-a A și a V-a B), respectiv: Alex Berea, Patricia Bar și Iosziv Nicole (a VII-a B, a VIII-a B și a V-a B). Ele au avut ca punct de plecare în realizarea machetelor versurile: „Stejar secular/ puiul de veveriță/ căutând mama,” respectiv: „Nici măcar fluturi/ lan de floarea-soarelui/ la asfințit.”
La final, după trei ore de muncă, echipajele aveau să primească delegația „juraților”, prezidată de dl prof. Ioan Fluieraș, inspector școlar de specialitate, care a evaluat lucrările. Cele 10 machete realizate urmează să fie expuse la Inspectoratul Școlar.
Prof. Ioana Klein s-a arătat încântată de cele dintâi produse ale proiectului, care s-au „născut” sub ochii săi, rod al muncii creatoare, originale a 15 elevi gimnaziști și a patru profesori.
Următoarea activitate de proiect este programată în  primăvară. Atunci, inițiatorul și coordonatorul proiectului speră să-i aibă alături și pe arădeni și pe sălăjeni. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Un concurs de machete realizate din materiale reciclabile.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 23 august 2019