Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cinci proiecte, locale, interjudețene și Comenius

Proiecte de proiecte, ieri, la Lic. T. „L. Blaga” din Oradea

Cinci proiecte, locale, interjudețene și Comenius

Dascălii de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Oradea numără proiectele școlare precum numără alții voturile, și toate sunt valide. La reuniunea de ieri (miercuri, 25 noiembrie 2009), am numărat nu mai puțin de cinci proiecte lansate, două locale (coordonate de înv. inst. Alina Bocșe), două interjudețene (coordonatori, înv. Virginia Silvia Hadade și înv. inst. Carmen Goje) și un proiect multilateral Comenius (coordonator, înv. inst. dr. Dorina Roman).

„Copilăria – Sufletul tuturor vârstelor” (L. Blaga)
Până și conducerea școlii (director – Ioan Hora, director adjunct – Adriana Meșter) a rămas plăcut surprinsă de avalanșa de proiecte declanșate în ciclul primar.
La manifestarea cu pricina, alături de coordonatorii de proiect din școală, echipele de proiect și directorii liceului, au participat și reprezentanți ai partenerilor, directori și coordonatori de proiect de la Grădinița nr. 54 (director, inst. Eleonora Curtui), Grădinița nr. 35 (cu structura – Grădinița nr. 9, director, inst. Voichița Vancu), Grădinița nr. 20 (director, inst. Rodica Toda), de la Lic. de Artă (înv. Lucia Galan) și Șc. nr. 16 (inst. Rodica Daniela Vlad).
Inst. Alina Bocșe și-a prezentat cele două proiecte locale „Școlărei și școlărițe” și „Să sune clopoțelul!” Ambele urmăresc atragerea copiilor din învățământul preprimar (preșcolar) spre școală și continuitatea procesului început în grădiniță, adaptarea cât mai firească a copilului mic la programul școlar, fără sincope și insuccese, fără regrete și dezamăgiri. În derularea proiectelor educaționale, Alina le are alături, ca parteneri, pe educatoarele și conducerile grădinițelor nr. 20, 35 și 54.
După o ieșire în peisaj, Silvia Virginia Hadade, revine cu forțe înzecite pe prima scenă, cu „Orizonturi noi pentru toți”, un proiect interjudețean, cu patru parteneri (Inspectoratul Școlar, Liceul de Artă, Școala cu clasele I-VIII nr.16 și Grupul Școlar „Vasile Cocea” din Moldovița, județul Suceava, înv. inst. Simona Lucescu).
Silvia și ceilalți nouă membri ai echipei de proiect și-au propus să le deschidă elevilor noi orizonturi care să depășească aria locală, județeană și națională, ieșind în lumea largă, depășind chiar și fruntariile Europei, ajungând să cunoască culturile a șase state: Japonia, India, Egipt, Emiratele Arabe, Mexic și U.S.A.
Cel de-al doilea proiect educațional interjudețean poartă titlul „Prietenia – o comoară de preț”, fiind un fel de continuare a proiectului de anul trecut, intitulat „Hai să fim prieteni!” Din cadrul echipei de proiect fac parte 12 dascăli, de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Oradea și Școala cu clasele I-VIII „Avram Iancu” din Satu Mare, din care doi coordonatori de proiect, inst. Carmen - Teodora Goje, din Oradea și inst. Marilena Mic, din Satu Mare. În calendarul proiectului sunt prevăzute șapte activități (câteo activitate în fiecare lună) și o reuniune comună, în luna iunie, la Oradea, prilej cu care orădenii îi vor scoate pe partenerii lor sătmăreni la Băile Felix și la Peștera Urșilor de la Chișcău.
În cadrul proiectului multilateral Comenius – „All Different – All Equal” (Toți diferiți – toți egali), coordonator, inst. dr. Dorina Roman are parteneri din Italia, Lituania, Polonia și Bulgaria. Prima întâlnire de proiect a și avut loc, în Lituania, în perioada 8 – 13 noiembrie 2009, iar Dorina ne-a prezentat pe ecran (și pe monitor) secvențe de la întâlnirea de proiect din Lituania. „Scopul proiectului este cunoașterea istoriei și a moștenirii altor națiuni și comunități, promovarea conștiinței interculturale, învățarea unor limbi moderne și dezvoltarea profesională a tuturor participanților, întărirea înțelegerii și prieteniei între oameni și națiuni,” după cum a ținut să sublinieze coordonatorul de proiect, inst. dr. Dorina Roman.
Așadar, dascălii „primari” ai Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Oradea au pornit (furtunos) motoarele proiectelor școlare în noul an școlar. (Ovi Dan)
 P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Cinci proiecte, locale, interjudețene și Comenius.

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:41:35 Ora de vară a Europei de Est