Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Cinci națiuni, o comunitate”

Programul de burse Fred Robey

„Cinci națiuni, o comunitate”

Fondul de Dezvoltare a Euroregiunii Carpatice (FDEC) România, organizație membră în rețeaua fundațiilor carpatice, a lansat în România, în septembrie 2008, Programul de burse Fred Robey. De atunci, FDEC România a acordat 15 burse, în valoare de 1.000 USD/bursă/an universitar.

Beneficiarii acestui program sunt studenți din centrele universitare Oradea, Baia Mare și Sighetu Marmației. Principalii susținători ai acestui program au fost, pe de o parte inițiatorul său, dl Fred Robey, căruia i s-au alăturat membri ai clubului Rotary din Sighetu Marmației și, pe de altă parte, cetățenii care au ales să folosească oportunitatea oferită de 2% pentru a contribui la această inițiativă.
„Bursa pentru mine a reprezentat „oxigenul” de care aveam nevoie...”
„Din punct de vedere financiar, această bursă a fost un sprijin foarte important în obținerea permisului de conducere, esențial pentru dobândirea independenței mele. Eu nu am acces la transportul  în comun, acesta nefiind adaptat utilizatorilor de scaun rulant” – Ferenczi Eva Maria (din Oradea)
„Bursa pentru mine a reprezentat „oxigenul” de care aveam nevoie pentru a-mi continua și finaliza studiile ca și asistent de farmacie, în paralel cu Facultatea de Farmacie” – Domnița Bogdana Pop (din Sighetu Marmației)
„Cu ajutorul bursei, am putut rezolva multe... pe lângă visurile mele, am putut să ajut și două persoane, o colegă de facultate, care are probleme sociale, și pe sora mea. Amândouă suntem în domeniul muzicii, iar la noi cheltuielile sunt mai mari în timpul studiilor. Cumpărând pianul și alte „ajutoare” (partituri etc), am putut susține multe concerte. Aceasta e menirea unui artist”- Iulia Relinda Rațiu (din Oradea).
Veniți alături de noi! Cum?
1.Prin donații în contul deschis special pentru programul de burse coordonate (FDEC România RO31INGB 0007 0081 2058 8936 deschis la ING Bank Oradea).
2. „Adoptați” un bursier!
FDEC România administrează programul de evaluare a aplicațiilor, de selecție și de monitorizare a bursierilor pe parcursul anului universitar. Dumneavoastră trimiteți direct bursa în contul lor.
3. Direcționați cei 2% din impozitul pe venit către Programul de burse.
4. Direcționați cei 3 % din impozitul firmei către Programul de burse.
Am aflat toate acestea ajungând la sediul organizației (FDEC România), din Oradea, de pe strada Roman Ciorogariu nr. 65 (în curte, Anexa C, etaj I, tel/fax 4 0259/419758, mobil 4 0745/ 757. 695) și cunoscând o echipă de tineri, alcătuită din Lorena Stoica – director, Irina Stoica, Balogh Andra și Raluca Mitra – asistenți programe.
FDEC România este membru în rețeaua Carpathian Foundations Network (rețeaua fundațiilor carpatice) din 1995. În contestul rețelei, FDEC România a implementat programe și proiecte în șapte județe din România, respectiv: Bihor, Botoșani, Harghita, Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Suceava, iar programele și proiectele specifice FDEC România acoperă întreg teritoriul țării.
Structura regională transfrontalieră unică, ce oferă asistență tehnică organizațiilor neguvernamentale și administrațiilor locale, activează în principal în zonele de frontieră ale țărilor membre în Euroregiunea Carpatică, respectiv: Ungaria, Polonia, România, Slovacia și Ucraina.
Specificul rețelei constă în experiența și expertiza în implementarea și managementul programelor și proiectelor de dezvoltare durabilă a comunităților, folosind instrumente de cooperare transfrontalieră, interetnică și de conservare și promovare a patrimoniului local și național. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Cinci națiuni, o comunitate”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:30:05 Ora de vară a Europei de Est