Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Astăzi, la cel de-al doilea tur de scrutin

Asigurarea climatului de ordine și siguranță publică (și)

Astăzi, la cel de-al doilea tur de scrutin

La fel ca în primul tur de scrutin, desfășurat la 22 noiembrie 2009, când cadrele Ministerului Administrației și Internelor din județul Bihor au acționat în sistem integrat pentru asigurarea pazei secțiilor de votare, a măsurilor de ordine și liniște publică, și în perioada 5 – 7 decembrie, peste 1.500 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră vor acționa pentru ca procesul electoral să se desfășoare în județul Bihor în mod corect, în siguranță și fără nici un fel de incidente.

Numărul secțiilor de votare constituite pe raza județului Bihor rămâne același, respectiv 758 de secții, din care 106 secții sunt speciale. Persoanele care vor vota în secțiile speciale au la dispoziție patru astfel de secții în municipiul Oradea, trei în comuna Sânmartin (Băile Felix) și câte una în fiecare municipiu, oraș și comună a județului.
Din cadrul Inspectoratului de Poliție al județului Bihor, 326 de polițiști vor acționa direct pentru paza celor 326 de secții de votare care le revin în competență.
Pentru asigurarea ordinii și liniștii publice pe perioada votărilor, în județul Bihor vor acționa aproximativ 380 de polițiști cu atribuțiuni în domeniile ordine publică, poliție rutieră, investigații criminale, investigarea fraudelor. Alți 70 de polițiști din cadrul I.P.J. Bihor vor constitui rezerva de intervenție în cazul producerii unor eventuale evenimente deosebite în această perioadă.
Echipele de intervenție, din care fac parte și polițiștii Serviciului de Intervenție Rapidă din cadrul I.P.J. Bihor, sunt distribuite pe orașele și municipiile județului, pentru a se putea acționa cu maximă operativitate. 
Din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor, 300 de jandarmi vor asigura paza a 136 de secții de votare și a Biroului Electoral Județean, iar alți 25 vor asigura rezerva de intervenție. 
La sediul I.J.J. Bihor va fi dispusă o echipă de intervenție care va avea competență pe raza întregului județ.
De asemenea, vineri, 4 decembrie, jandarmii bihoreni au asigurat protecția transporturilor buletinelor de vot pe rutele Oradea – Aleșd – Marghita – Valea lui Mihai și Oradea – Salonta – Tinca – Beiuș – Ștei.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor va asigura paza a 218 secții de votare situate în municipiul Oradea și pe raza județului. În misiune vor fi angrenați 436 de pompieri, iar alți 52 vor constitui rezerva forțelor angrenate în paza secțiilor de votare.
În perioada 30 noiembrie – 4 decembrie a.c., cadrele din Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Crișana” al județului Bihor au efectuat controale pe linia apărării împotriva incendiilor în localitățile din județ unde vor funcționa  secțiile de votare. Au fost transmise măsurile de apărare împotriva incendiilor, cu accent pe cele specifice provocate de instalațiile electrice și de încălzire, de focul deschis și de fumat, măsuri ce trebuie respectate în perioada premergătoare și pe timpul desfășurării procesului electoral, pentru a se preveni situațiile de urgență.
Din partea Inspectoratului Poliției de Frontieră al județului Bihor, 124 de polițiști de frontieră vor asigura paza a 66 de secții de votare de pe raza județului Bihor.
Școala de Agenți de Poliție de Frontieră „Avram Iancu” Oradea va asigura paza a 12 secții de votare de pe raza municipiului Oradea. Reprezentanții acestei instituții vor suplimenta dispozitivul de ordine și siguranță publică din municipiul Oradea cu 80 de elevi din anul II de studiu, pe toată durata desfășurării celui de-al doilea tur de scrutin electoral.
Principalele obiective urmărite în cadrul misiunilor desfășurate de reprezentanții tuturor structurilor subordonate M.A.I. din județul Bihor sunt, potrivit competențelor, paza secțiilor de votare, menținerea ordinii și siguranței publice și prevenirea oricăror evenimente negative, precum și aplicarea cu fermitate, corectitudine și echidistanță a prevederilor legale atunci când se constată încălcări ale legii.
Sesizați la 112 evenimentele de natură electorală!
În ziua celui de-al doilea tur de scrutin, în dispeceratul de urgență 112 din județul Bihor va fi desemnată o persoană specializată pentru preluarea apelurilor de natură electorală, astfel încât să nu fie afectată capacitatea de gestiune a apelurilor de urgență.
Orice persoană care constată o încălcare a prevederilor legislației electorale, poate să o sesizeze de îndată, prin intermediul apelului 112, urmând ca toate sesizările primite să fie verificate cu celeritate, iar în cazul în care acestea se confirmă, să fie luate măsurile impuse de lege.
Managementul integrat al misiunilor de menținere a ordinii publice
 Vă reamintim faptul că, în spiritul conceptului de management integrat al misiunilor de menținere a ordinii publice, încă de la începutul campaniei electorale, la nivelul județului Bihor a fost constituit Centrul operațional de comandă, care reunește reprezentanții tuturor structurilor subordonate M.A.I. din județul Bihor, cu atribuții în asigurarea unui climat corespunzător desfășurării alegerilor prezidențiale.
Comunicare unitară, prin intermediul Centrului de comunicare județean Bihor
Totodată, s-a constituit Centrul de comunicare județean Bihor, format din purtătorii de cuvânt ai fiecărei structuri subordonate M.A.I. din județul Bihor și purtătorul de cuvânt al Instituției prefectului. Centrul de comunicare județean Bihor (CCJ Bihor) funcționează la sediul I.P.J. Bihor, pe lângă Centrul operațional de comandă.
Pe parcursul întregii zile de duminică, 6 decembrie, jurnaliștii bihoreni vor fi informați în legătură cu modul de desfășurare a procesului electoral, sesizările primite și măsurile luate în fiecare caz în parte, contravențiile și infracțiunile constatate, prin intermediul informărilor transmise de CCJ Bihor.
Polițiștii bihoreni continuă și în ziua celui de-al doilea tur de scrutin acțiunile pentru prevenirea și combaterea turismului „electoral”
Duminică, 6 decembrie, în ziua desfășurării celui de-al doilea tur de scrutin electoral, polițiștii rutieri bihoreni, alături de reprezentanții A.R.R. Bihor, vor acționa pentru prevenirea și descurajarea turismului „electoral”. Vor fi organizate filtre rutiere fixe și mobile pe raza întregului județ, la toate intrările și ieșirile din municipii și orașe, la limitele de județ și în preajma tuturor secțiilor speciale amenajate pe raza județului Bihor, iar polițiștii vor verifica cu atenție toate autovehiculele care efectuează transport rutier de persoane, urmând a fi sancționate cu fermitate orice abateri de la lege constatate.
Vă reamintim faptul că, potrivit prevederilor art. 58 lit. h și art.59 lit. c din O.U.G. nr. 109/2005 (Ordonanța de urgență privind transporturile rutiere) „efectuarea transportului rutier public de persoane prin servicii ocazionale ale unor persoane care nu sunt menționate în documentul de transport se sancționează cu amendă de la 2.500 de lei la 5.000 de lei”.
Astfel, legea sancționează transportatorii care efectuează curse speciale ocazionale, altele decât cele uzuale, dacă aceștia nu pot prezenta un tabel complet, cu datele persoanelor pe care le-au transportat ocazional.
Totodată, reamintim cetățenilor faptul că, potrivit prevederilor art. 26 din  Ordonanța de Urgență nr. 95 din 2 septembrie 2009 privind modificarea și completarea Legii nr. 370/2004 pentru alegerea președintelui României,
„Fapta persoanei care votează: a) fără a avea acest drept, b) de două sau mai multe ori, c) prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător... se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi”.
Forțele din cadrul structurilor subordonate Ministerul Administrației și Internelor din județul Bihor asigură populația că vor acționa ferm față de orice încălcare a legii și vor manifesta echidistanță, indiferent de calitatea celor care încalcă normele legale în vigoare. De asemenea, recomandăm tuturor cetățenilor să respecte legea și să anunțe la numărul unic de urgență 112 orice faptă care încalcă reglementările electorale.
 Sesizați la 112 faptele care încalcă legea electorală!
„VOTUL ILEGAL ÎNSEAMNĂ ÎNCHISOARE!”
Centrul de comunicare județean Bihor
persoană de contact: purtător de cuvânt, inspector principal de poliție, Alina DINU

Trimite email
vineri, 9 mai 2025, 12:49:36 Ora de vară a Europei de Est