Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La C.E. „Partenie Cosma”, au fost lansate 15 firme de exercițiu

În cadrul Festivalului național al șanselor tale,

La C.E. „Partenie Cosma”, au fost lansate 15 firme de exercițiu

Joi (29 octombrie 2009), la Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea, a avut loc cea de-a cincea ediție a relansării firmelor de exercițiu ale elevilor din clasele a XII-a. Astăzi, miercuri (9 decembrie 2009), au fost lansate... „la apă” nu mai puțin de 15 firme de exercițiu (nou înființate sau preluate) ale „antreprenorilor” din clasele a XI-a.

Pentru un asemenea eveniment de amploare, sala festivă s-a dovedit a fi neîncăpătoare, apelându-se și la sala de clasă alăturată. Poate că nu era rău dacă se folosea chiar sala de sport, așa cum se practică, de ani și ani, la Colegiul Tehnic „Traian Vuia”.
Așadar, economiștii orădeni, mulți și profesioniști, cunoscuți și recunoscuți în țară și peste hotare în materie de firme de  exercițiu, dar nu numai, s-au lansat în organizarea unei întâmplări care a bătut toate recordurile interne de participare, de creație și imaginație. Toyota, spre exemplu, nu s-a mulțumit doar cu un super stand, elevii dnei prof. Alice Scarlat au făcut ce au făcut și au adus ditamai bolidul în curtea colegiului, cu care s-a plimbat și s-a pozat jumătate școala...
Oradea - a doua capitală a firmelor de exercițiu
După București (cu 98 de firme de exercițiu), Oradea este cea de-a doua capitală a firmelor de exercițiu din țară, cu 47, din care 21 poartă marca și faima „Partenie Cosma”. Nu întâmplător, la fiecare ediție a târgului, economiștii sunt „curtați” de colegii de breaslă din municipiu și de înalte oficialități din partea Camerei de Comerț și Industrie Bihor, a Finanțelor, Inspectoratului Școlar, CECCAR... După cum am consemnat, la ediția din octombrie, economiștii au fost onorați de președintele însuși al Camerei de Comerț și Industrie Bihor, diplomat ing. Ioan Micula.
Sunt de admirat organizarea și mobilizarea de forțe, măiestria, priceperea și dăruirea elevilor și profesorilor coordonatori, interesul manifestat și sprijinul acordat de conducerea colegiului (director – prof. dr. Ioan Corba, director adj. - Răzvan Vonea). Iar parciparea la târgurile naționale și internaționale este o constantă și o coordonată esențială, o chestiune ce ține de strategia și ținuta managerială a unor profesioniști de talia lor. În decembrie 2008, economiștii orădeni au participat, cu cinci firme de exercițiu, la Târgul F.E. „Rivulus Dominarum” de la Baia Mare, iar firmele coordonate de prof. Bagdi Alina, Simona Man și Viorel Timar s-au întors laureate (premiate cu mențiuni). La sfârșitul acestei săptămâni, în perioada 11 - 13 decembrie 2009,  șase firme ale economiștilor orădeni vor participa din nou la târgul de la Baia Mare (F.E. Lider Consulting S.R.L., coordonată de prof. Simona Man, F.E. Luxurymobofice S.R.L., prof. coordonator Viorel Timar, F.E. European Food S.R.L., prof. coord. Marcela Pașcalău, F.E. Dice Travel S.R.L. prof. coord. Monica Faur, F.E. Electrolines S.R.L., prof. Viorel Timar și F.E. Di Lusso S.R.L., prof. coord. Ileana Popa).
Premiul I la etapa regională și mențiune pe țară
În 25 februerie 2009, a avut loc etapa locală a competiției naționale „Bussines Plan”, iar în 25/26 martie, etapa regională, la care F.E. „Ancient Deco Art” S.R.L., coordonată de prof. Ileana Popa, a obținut premiul I, iar la etapa națională (în 15 mai 2009) – mențiune.
La reușita actualei ediții a târgului și-au adus contribuția managerii și echipele celor 15 firme de exercițiu, profesorii coordonatori, precum și echipa organizatorilor (alcătuită din Simona Man, Mihaela Petrița și Monica Faur - profesori din cadrul catedrei de specialitate). Chiar și în vreme de tranziție și criză profundă, firmele de exercițiu nu au dus lipsă de nimic, după cum ne-au demonstrat cei responsabili cu promovarea imaginii și produselor. Atenția publicului larg (printre care s-au „strecurat” și studenți economiști din Petroșani, precum Emilia Albert, care face practică la „Partenie Cosma” -  asistă și predă, având-o ca mentor pe dna prof. Marioara Vașadi) s-a concentat, totuși, asupra celor care dețineau cuțitul, pâinea, farfuria, tortul și prăjiturile („Don Gusto”, cu gusturi fără pereche și cu „bucătari” și „ospătari” vestiți: Somogyi Orsolya, Major Orsolya, Dande Boglarka...; „Eco Gastro” – pentru cei care gustă viața din plin... ori F.E. „Bonny” S.R.L., cu un tort din care Lavinia Brânzaș, Ioana Bejan, Alina Totorean și Adina Șandor tot tăiau și nu se mai termina, până nu au săturat tot poporul). Cum să pleci acasă cu atâtea bunătăți pe farfurie? Unii, mai îndrăzneți și necugetați, ar fi dorit chiar tava toată, de parcă erau singuri pe lume! (Ov. DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: La C.E. „Partenie Cosma”, au fost lansate 15 firme de exercițiu.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:14:33 Ora de vară a Europei de Est