Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Microsoft Word – Teorie și aplicații pentru elevii de liceu

Un îndreptar IT pentru dascăli și liceeni

Microsoft Word – Teorie și aplicații pentru elevii de liceu

Melinda Coriteac, profesor de informatică la Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea, un profesor de toată isprava, după cum o apreciază pe Melinda onor conducerea colegiului (director – prof. dr. Ioan Corba și director adj. – Răzvan Vonea), și-a lansat, ieri (miercuri, 9 decembrie 2009), prima sa carte (de specialitate) – „Microsoft Word – Teorie și aplicații pentru elevii de liceu”.

„O carte care tratează probleme ce țin de realizarea unui document, o lucrare absolut necesară și întotdeauna binevenită în literatura didactică, destinată formării elevilor.
Conținutul teoretic al cărții este structurat conform programei școlare, disciplina Tehnologia informației și comunicațiilor, clasa a IX-a. Pe lângă aceste  conținuturi din programa școlară, mai sunt dezvoltate și alte teme de interes general, care permit o bună pregătire a elevilor în vederea susținerii examenului ECDL sau în vederea pregătirii pentru Concursul de Informatică Aplicată”, după cum aflăm din cuvântul specialistului, prof. univ. dr. Militon Frențiu, de la Universitatea „Babeș – Bolyai” din Cluj - Napoca (consemnat în prefața cărții).
„Lucrarea „Microsoft Word – Teorie și aplicații pentru elevii de liceu” reprezintă un instrument util de învățare și aprofundare a funcționalităților uneia dintre cele mai utilizate aplicații de editare și redactare de documente. Lucrarea se adresează în special elevilor claselor a IX-a de liceu, însă este îmbogățită cu elemente utile pentru examenele de European Computer Driving Licence (ECDL și pentru Concursul de Informatică Aplicată)”, după cum scrie lector univ. dr. Dan Suciu (de la aceeași prestigioasă universitate clujeană).
Iar autorul cărții, prof. Melinda Corinteac, recunoaște că „Într-o societate în care domeniul IT este o necesitate, se impune cunoașterea unui editor de documente, iar primii pași în cunoașterea acestuia se regăsesc în această lucrare. Pentru a veni în sprijinul tuturor celor care doresc să își aprofundeze cunoștințele în utilizarea programului Microsoft Word, am conturat și definit principalele noțiuni teoretice necesare și aplicații în concordanță cu acestea”.
Melinda ne prezintă (în „Cuvânt înainte”) și motivele  pentru care a scris această lucrare: „Datorită permanentelor modificări în planul cadru și al programelor școlare la disciplina „Tehnologia informației și comunicațiilor”, nemodificate din punct de vedere al conținutului, pe un număr înjumătățit de ore, recomand această carte tuturor colegilor profesori, care pot găsi un real sprijin în eficientizarea procesului de predare – învățare, în cadrul orelor la clasă.”
Să mai spunem că lucrarea prezintă, în paralel, Word 2003 și Word 2007, fiind deosebit de utilă, atât începătorilor, cât și avansaților (deopotrivă, elevi și profesori).
Pentru procurarea cărții, puteți apela direct la Melinda (sunând la 0745/ 163.895 sau prin intermediul e-mail-ului: medindacoriteac@yahoo.com). (Ovi DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Microsoft Word – Teorie și aplicații pentru elevii de liceu.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:29:56 Ora de vară a Europei de Est