Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Expoziție cu produse de patiserie la Școala din Oșorhei

În „Săptămâna educației globale” – „Hrană pentru toți”

Expoziție cu produse de patiserie la Școala din Oșorhei

Directorul Școlii cu clasele I - VIII din Oșorhei, dna prof. Camelia Indrie, ne-a invitat, vineri (11 decembrie 2009), la două evenimente: la expoziția cu produse de patiserie de la școală și la întâlnirea preșcolarilor cu Moș Crăciun, la Primăria Oșorhei.

Prof. Lavinia Scriminți, coordonatorul acțiunii, ne-a relatat cu de-amănuntul cum s-a derulat proiectul local „Hrană pentru toți”, încadrat în „Săptămâna educației globale”.
„Dincolo de bagajul de cunoștințe, priceperile, deprinderile, atitudinile și  competențele pe care le deprind elevii în cadrul procesului instructiv – educativ, noi îi pregătim ca buni cetățeni pentru o lume mai bună și mai dreaptă. Opera începută în școală și familie se dezvoltă de-a lungul vieții în comunitate. În „Săptămâna educației globale”, ne-am propus să avertizăm elevii asupra provocărilor globale referitoare la sănătate și foamete (prezentându-le imagini, în power point, cu copii din Etiopia), încercând să-i conștientizăm în legătură cu alimentația rațională sănătoasă, un regim alimentar, de viață și de muncă sănătos... Rațiune și cumpătarea în toate...”
La concursul de gătit lansat gimnaziștilor s-au înscris 43 de elevi, care au pregătit, acasă, ajutați de părinți, produse de patiserie, ecologice, pe care le-au adus vineri dimineața să le vândă în „rotonda” școlii. Banii adunați rămân în fondul clasei, fiind destinați organizării de excursii cu clasa. Un juriu a apreciat produsele și a premiat câștigătorii. Inițiativa organizării unei astfel de expoziții cu vânzare s-a dovedit a fi un bun câștigat, o reușită de proporții. Toate produsele s-au vândut neaștept de repede. Dascălii și întreg personalul școlii au cumpărat, iar conducerea Primăriei (primarul – Ioan Pop și viceprimarul – Ioan Gligor) a achiziționat „marfă” serioasă, luând din toate sortimentele spre a îndulci angajații, înainte să vină Moșul.
Tortul „Maria” a spart gura târgului
Tortul Mariei Popa, din a VIII-a A, avea să bată totul, ocupând locul I și câștigând detașat premiul „Cea mai gustoasă prăjitură”. La categoria „Cea mai bine vândută prăjitură” a câștigat Paizs Zoltan (din a III-a B), cu ale sale coșulețe cu nuci. Lebedele lui Alin Ander au fost cotate drept „Cea mai haioasă prăjitură”. De remarcat este faptul că băieții nu s-au dat în lături de la un asemenea concurs de gătit, iar produsele lor nu au fost cu nimic mai prejos. George Frântu (din a V-a) s-a prezentat cu un brăduț de ciocolată, Raul Lerințiu a inventat „Albă – ca – Zăpada”...
Într-o ierarhizare pe clase, locul I a fost ocupat de a VIII-a A (cu 103,2 lei), pe locul II – clasele VII - VIII B (95,7 lei), iar pe III – clasa a VII-a C (cu 87 de lei). S-au mai acordat cinci mențiuni, iar Lavinia, coordonatorul principal al manifestării, a intrat în posesia unui premiu special. Dna director, Camelia Indrie, s-a arătat deosebit de mulțumită de reușita proiectului și a felicitat, deopotrivă, organizatorii și participanții. (Ov. D.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:27:19 Ora de vară a Europei de Est