Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie

xDay 2023: România găzduiește una dintre cele mai mari conferințe de Web3, Inteligență Artificială și Metaverse din Europa (P)

În perioada 19-21 octombrie 2023, Bucureștiul va găzdui una dintre cele mai mari conferințe de Web3, AI și Metaverse din Europa – xDay 2023 – punând România pe harta globală a marilor dezvoltatori de tehnologie. Organizat de Fundația MultiversX, evenimentul va aduce împreună lideri, inovatori, investitori, oficiali guvernamentali și pasionați din întreaga lume, pentru a explora și dezvolta tehnologii emergente, precum blockchain, inteligența artificială, Metaverse și Web3. Bilete sunt puse în vânzare pe site-ul www.xday.com.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie

Profesorii și elevii din România sunt invitați să se înscrie online la provocarea mondială de programare creativă BEBRAS International Challenge organizată de ECDL/ICDL în România / Profesorii se pot înscrie până pe până pe 1 octombrie, iar elevii în perioada 09-15 octombrie (P).

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Profesorii vor include inteligența artificială în predare la nivel preuniversitar, ei și elevii vor fi evaluați cu ajutorul unor instrumente IA, iar domeniul va fi abordat în discipline opționale la liceu, conform proiectului Strategiei naționale pentru IA

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie 2023

OFICIAL Instrucțiunile Ministerului Educației pentru bursele școlare din 2023-2024: Pot lua bursă de merit și elevii care nu au susținut Evaluarea Națională, pentru bursa socială monoparentală se acceptă și certificatul de divorț și convenția notarială

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

„Noi umblăm a colinda” – ediția a V-a

Vineri, la „Arcadia”, expoziție și festival – concurs

„Noi umblăm a colinda” – ediția a V-a

Inspectoratul Școlar al județului Bihor, Episcopia Ortodoxă Română a Oradei, Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Bihor, Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, Liceul Teologic Ortodox „episcop Roman Ciorogariu” Oradea și Teatrul de Stat pentru Copii și Tineret „Arcadia” Oradea au organizat, vineri, 11 decembrie 2009, în sala de spectacole a Teatrului „Arcadia”, cea de-a V-a ediție a Festivalul de colinde „Noi umblăm a colinda”.

Manifestarea își propune, așa după cum aveam să aflăm de la organizatorul principal, dl inspector școlar Florin Negruțiu, „identificarea și promovarea de către copii și tineri a colindului autentic din zona Bihorului”.
Ca și la edițiile precedente, festivalul - concurs a fost structurat pe două secțiuni: colinde bihorene inedite (culese de la rapsozi din zona Bihorului) și colinde de largă circulație.
Etapa de ieri a fost precedată de o preselecție în cadrul căreia au fost ascultate toate colindele înscrise în concurs în vederea stabilirii autenticității acestora. Așa încât, ieri au rămas să se prezinte la festival 16 grupuri de colindători.
Concursul propriu-zis a fost precedat de vernisajul expoziției de desene și icoane realizate de copii și elevi de la unitățile de învățământ din județ, respectiv Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, cu tema „Nașterea Domnului, popas duhovnicesc”.
Atât la vernisaj, cât și la festival, organizatorii au fost onorați de prezența unor distinși invitați, precum: generalul Inspectoratului Școlar, dl prof. Dorel Luca, dl Mircea Bradu, director al Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Bihor, prof. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Þării Crișurilor, pr. prof. Radu Rus, directorul Liceului Teologic Ortodox „episcop Roman Ciorogariu” ...  care au și luat cuvântul la vernisajul expoziției celor peste 100 de lucrări. În cuvântul lor, vorbitorii s-au arătat mulțumiți de revigorarea unei tradiții  – „ceea ce ne face să fim mai buni”, de faptul că tot mai mulți copii se arată interesați de a picta icoane. Totul este „să nu artificializăm aceste activități”, după cum atrăgea atenția distinsul om de cultură, Mircea Bradu.
16 grupuri de colindători  
După cuvântul de deschidere, rostit de generalul I.S.J. Bihor, prof. Dorel Luca, pe scena festivalului au urcat, în afara concursului, membrii corului liceului ortodox, dirijat de părintele diacon Lakatos Stefan.
În cadrul festivalului - concurs, au evoluat 16 grupuri de colindători, însoțiți de rapsozii lor populari, reprezentând: Școala cu clasele I - VIII „Nicolae Popoviciu” din Beiuș, Școala gimnazială din Sânmartin, C.T. „Ioan Ciordaș” din Beiuș, școlile din Tilecuș, Sânnicolau Român, Măgești, Luncasprie, Cuzap, Buntești, Hidișelu de Dobrești, C.T. „Alexandru Roman” din Aleșd, Școala din Bulz – pustă, C.T. „Traian Vuia” din Oradea, școlile gimnaziale orădene „Alexandru Roman” și „Dimitrie Cantemir”, precum și Școala cu clasele I – VIII din Dobrești...  (Ov. DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Noi umblăm a colinda” – ediția a V-a.

Trimite email
Wednesday, 27 September 2023