Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 august 2024

Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești ce vizează drepturile salariale ale bugetarilor și ale angajaților din Învățământ se suspendă, conform prevederilor OUG nr. 62 din 13 iunie 2024, semnalează într-un newsletter sindicatele FSLI ale profesorilor / Nicio reacție publică a acestora până acum


Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale ale personalului din sectorul bugetar (în general) și ale personalul din învățământul preuniversitar (în special) se suspendă, potrivit unei informări a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Este vorba de prevederile ordonanței de urgență nr. 62/2024 din 13 iunie 2024.
„De la data intrării în vigoare a O.U.G. nr. 62/2024 – 14 iunie 2024, ca efect al acesteia, toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale/de natură salarială ale personalului din sectorul bugetar – în general – și ale salariaților din sectorul de negociere colectivă învățământ preuniversitar – în special – se suspendă, prin efectul legii, independent de ceea ce consideră judecătorii investiți cu soluționarea dosarelor”, se arată în informarea FSLI.


Conform sursei citate, în urma argumentelor înaintate de federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar, în ședința din data de 13 iunie 2024, Consiliul Economic și Social (CES) a avizat nefavorabil proiectul de OUG privind unele măsuri pentru soluţionarea proceselor privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi a proceselor privind prestaţii de asigurări sociale.

În document apare că sindicatele profesorilor au sesizat Avocatul Poporului și au solicitat sesizarea Curții Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a art. 1 alin. (1), art. 2 alin. (1)-(3) și art. 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 62/2024.

„Noi umblăm a colinda” – ediția a V-a

Vineri, la „Arcadia”, expoziție și festival – concurs

„Noi umblăm a colinda” – ediția a V-a

Inspectoratul Școlar al județului Bihor, Episcopia Ortodoxă Română a Oradei, Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Bihor, Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, Liceul Teologic Ortodox „episcop Roman Ciorogariu” Oradea și Teatrul de Stat pentru Copii și Tineret „Arcadia” Oradea au organizat, vineri, 11 decembrie 2009, în sala de spectacole a Teatrului „Arcadia”, cea de-a V-a ediție a Festivalul de colinde „Noi umblăm a colinda”.

Manifestarea își propune, așa după cum aveam să aflăm de la organizatorul principal, dl inspector școlar Florin Negruțiu, „identificarea și promovarea de către copii și tineri a colindului autentic din zona Bihorului”.
Ca și la edițiile precedente, festivalul - concurs a fost structurat pe două secțiuni: colinde bihorene inedite (culese de la rapsozi din zona Bihorului) și colinde de largă circulație.
Etapa de ieri a fost precedată de o preselecție în cadrul căreia au fost ascultate toate colindele înscrise în concurs în vederea stabilirii autenticității acestora. Așa încât, ieri au rămas să se prezinte la festival 16 grupuri de colindători.
Concursul propriu-zis a fost precedat de vernisajul expoziției de desene și icoane realizate de copii și elevi de la unitățile de învățământ din județ, respectiv Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, cu tema „Nașterea Domnului, popas duhovnicesc”.
Atât la vernisaj, cât și la festival, organizatorii au fost onorați de prezența unor distinși invitați, precum: generalul Inspectoratului Școlar, dl prof. Dorel Luca, dl Mircea Bradu, director al Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Bihor, prof. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Þării Crișurilor, pr. prof. Radu Rus, directorul Liceului Teologic Ortodox „episcop Roman Ciorogariu” ...  care au și luat cuvântul la vernisajul expoziției celor peste 100 de lucrări. În cuvântul lor, vorbitorii s-au arătat mulțumiți de revigorarea unei tradiții  – „ceea ce ne face să fim mai buni”, de faptul că tot mai mulți copii se arată interesați de a picta icoane. Totul este „să nu artificializăm aceste activități”, după cum atrăgea atenția distinsul om de cultură, Mircea Bradu.
16 grupuri de colindători  
După cuvântul de deschidere, rostit de generalul I.S.J. Bihor, prof. Dorel Luca, pe scena festivalului au urcat, în afara concursului, membrii corului liceului ortodox, dirijat de părintele diacon Lakatos Stefan.
În cadrul festivalului - concurs, au evoluat 16 grupuri de colindători, însoțiți de rapsozii lor populari, reprezentând: Școala cu clasele I - VIII „Nicolae Popoviciu” din Beiuș, Școala gimnazială din Sânmartin, C.T. „Ioan Ciordaș” din Beiuș, școlile din Tilecuș, Sânnicolau Român, Măgești, Luncasprie, Cuzap, Buntești, Hidișelu de Dobrești, C.T. „Alexandru Roman” din Aleșd, Școala din Bulz – pustă, C.T. „Traian Vuia” din Oradea, școlile gimnaziale orădene „Alexandru Roman” și „Dimitrie Cantemir”, precum și Școala cu clasele I – VIII din Dobrești...  (Ov. DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Noi umblăm a colinda” – ediția a V-a.

Trimite email
duminică, 8 septembrie 2024, 00:16:17 Ora de vară a Europei de Est