Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Vrajă și magie, cu grupul „Vivere”, Mihai Alexandru și Bogdan Dima

Vineri seara, la Hotel Continental,

Vrajă și magie, cu grupul „Vivere”, Mihai Alexandru și Bogdan Dima

Minunații copii din grupul „Vivere” (împreună cu dna Valeria Dinu Mișcuția, la microfon) și-au dat examenul în fața compozitorului Mihai Alexandru și a lui Bogdan Dima (ex- Bodi & Soul), cu părinții și prietenii în sală, profesori și directori..

Dublul eveniment (concertul de sfârșit de an și lansarea celui de-al doilea album, intitulat „Vise și minuni”) a fost găzduit de salonul special, de lumini și culoare, al Hotelului Continental, devenit neîncăpător. Cu lumânări aprinse la marginea scenei, într-o lumină feerică... de vrajă, ni s-au arătat cei dintâi soliști și dna Valeria...  fredonând „Ajutorul meu de la Dumnezeu..., Mântuirea mea de la Dumnezeu”. Seara magică de iarnă, cu fulgi de zăpadă și Moș Crăciun, avea să pornească în trombă la ivirea întregului grup de „crăciunițe și moși crăciuni”. Văzându-i atât de superbi, zburdând și cântând fără rezervă și remușcări, fără emoții și complexe, Cerul și Pământul s-au cutremurat de bucuria și iubirea lor, exprimate sincer și dezinvolt, ca într-un basm ... cu „Milioane de lumini pe stradă/ Milioane de tălpi pe zăpadă/ Magazine pline de jucării.../ Milioane de fulgi de zăpadă/ Milioane de copii pe stradă/ Sărbători de iarnă cu Moș Crăciun”.
Premiul I la San Remo (Italia)
Apoi, fiecare membru al grupului a fost prezentat și premiat după merite și rezultatele obținute peste an, la „Cerbul copiilor”, „Delfinul de aur”, „Ursulețul de aur”, „Suflet de stea”, în Ungaria și Bulgaria..., dar mai cu seamă pentru locul I obținut la Festivalul de la San Remo (Italia), piatra unghiulară și vârful de lance ale carierei artistice a grupului „Vivere”. Patric Buzași, Sânziana Vrabie, Ricardo Balint, Simina Teușdea, Ioana Ardelean, David Halasz, Moise Lorenzo Raul, Oana Fara, Carla Marin, Denisa Ifrim, Horia Onița, Roxana Mureșan, Patricia Ciobotaru, Estera Balintfi și Ovidiu Lazăr... din Oradea, Popești, Reșița ori Șimleu Silvaniei (Sălaj)... au făcut show. Sunt prieteni cu toții, membri ai aceleiași familii muzicale unite în jurul doamnei Valeria Dinu Mișcuția, și mai nou, în jurul compozitorului, textierului și interpretului Mihai Alexandru, care îi stimează pentru ceea ce sunt, niște copii talentați, „voci mari într-un oraș destul de micuț”, vorba lui Mihai. Dacă Ovidiu Lazăr este lider de necontestat, idolul lor, model pentru toți și prieten pentru fiecare, Estera îl urmează, Denisa și Roxana sunt superbe, geniale, cu Hora (lor) din Moldova, Patricia este revelația festivalurilor 2009... Și prezentarea ar putea continua... la superlativ. Mihai Alexandru a făcut recital, împreună cu Bogdan Dima, invitându-l alături și pe Ovidiu Lazăr – „un fel de emblemă, un cântăreț atât de talentat încât nu cred că mai are nevoie de niciun alt premiu național sau internațional ca să mai convingă”, așa după cum îl apreciază compozitorul Mihai Alexandru.
„Grupul „Vivere” – una dintre cele mai importante pepiniere de tinere talente din țara noastră” – Mihai Alexandru
Muzica a armonizat cu dansul, iar pe ring am avut un alt fost membru al grupului „Vivere” – Bogdan Opriș, care a simțit însă că poate mai mult pe ringul de dans, și ne-a demonstrat asta cu vârf și îndesat. Dna Camelia ne-a reținut atenția cu o prezentare de tricotaje de la Hetco, iar dna Valeria și-a premiat colaboratorii (cu diplome de membru de onoare), între care: dl Ionel Bungău, Anca Sas, Cosmin Narcis Lupan, Lia Pop (creator de modă, cea care a îmbrăcat și îmbracă grupul ca să arate superb), Dan Pazmany, un alt Dan..., Crina Dobocan, Mihai Alexandru, Romana Fărcaș...
„Săptămâna” (o piesă nouă), „Iarna” (cu milioane de copii pe stradă), „Dă-mi mâna ta” și „Dă-mi o bere”... Toate au răsunat superb, cu toată asistența în picioare și pe ringul de dans. Din Cer a nins cu steluțe peste grupul „Vivere”, iar gazdele s-au arătat cu un super tort cu artificii, din care s-a îndulcit fiecare! Astfel a luat sfârșit o întâmplare cu prinți și zâne, cântători și încântătoare. De-acum poate ninge iar, ca-n Frații Grimm, ne luăm albumul grupului „Vivere” și ne lăsăm cuprinși de vraja și magia lor! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Vrajă și magie, cu grupul „Vivere”, Mihai Alexandru și Bogdan Dima.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 20:28:55 Ora de vară a Europei de Est