Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Finala concursului „Cel mai bun câștigă”

Vineri, în parcul Bălcescu din Oradea

Finala concursului „Cel mai bun câștigă”

De 1 iunie, a fost programată finala concursului interliceal „Cel mai bun câștigă”, organizat de Primăria și Casa de Cultură a Municipiului Oradea, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar.
Cu emoțiile firești ale unui concurs ajuns la etapa finală, dar și cu frica în sân din cauza timpului nefavorabil, au pornit la luptă vineri echipajele liceelor finaliste: C. N. „Emanuil Gojdu”, liceele teoretice „Lucian Blaga” și „Aurel Lazăr”, precum și Liceul de Artă, toate din Oradea.

 Ca și anul trecut, runda finală s-a desfășurat pe scena din parcul Nicolae Bălcescu. Artiștii pe scenă, juriul și spectatorii, sub cerul liber, senin la început, dar amenințător spre final. Liceenii nu s-au prea deranjat să vină să-și susțină reprezentanții. Galeriile celor patru licee au fost deosebit de modeste, cu profesori cu tot nu depășeau două duzine, în majoritate, susținătorii fiind membrii trupelor de dans, concurenți și ei la una din probele artistice.
Potrivit uzanțelor, concursul a început cu proba de recunoaștere a unui clădiri monument din Oradea, pe baza imaginilor din albumul. De la primul pas, gojdiștii au luat-o înainte cu 10 puncte, urmați de cei de la Artă (cu 7,5 p.) și de lăzăriști (cu 2, 5 p.), echipajul de la „Lucian Blaga” rămânând cu 0 puncte. Cum era și firesc, toți cei cinci membri ai juriului (Ioan Moldovan, Crăciun Parasca, Florin Negruțiu, Georgeta Sadoveanu și Alexandru Pop) au acordat același punctaj. Din păcate sau din fericire, astfel va arăta configurația clasamentului și la final, doar punctajul va fi altul. La prima probă din cadrul secțiunii artistice (interpretarea live a unei piese de muzică ușoară), primele două clasate aveau să acumuleze maximum de puncte (câte 15 puncte fiecare). Elevii de la Artă au mai obținut punctaj maxim și la proba de dans. Ultimele două clasate (echipajele de la „Aurel Lazăr” și „Lucian Blaga”) aveau să acumuleze maximum de puncte la proba de mimică, dar insuficient pentru a răsturna clasamentul, care a rămas același și după comunicarea rezultatelor la proba de creație literară (eseu) –„creație publicistică”- cum i-a spus Ioan Moldovan, redactor-șef al revistei „Familia”, reprezentantul juriului. Gojdiștii au încheiat competiția victorioși, pe primul loc, cu 80 de puncte, urmați de cei de la Liceul de Artă (cu 77 p.), de lăzăriști (cu 67,5 p.), și de cei de la „Lucian Blaga”(cu 62,5 p.).
Dl Alexandru Pop, directorul Casei de Cultură a Municipiului Oradea, organizatorul principal,  și membru al juriului, i-a felicitat și i-a premiat, apreciindu-i pe toți ca fiind buni, drăguți și încântători.  (Ovi D.)
P. S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (Finala concursului „Cel mai bun câștigă”).

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 28 noiembrie 2020

Poza zilei

Alina-Diana din Chicago


La Poza zilei de astăzi (sâmbătă, 28 noiembrie 2020), vă dăm un semnal, spunându-vă că Alina-Diana din Chicago a ajuns pe OviDan, dar nu singură, după cum puteți lesne deduce din imagine.
Vom reveni cu mai multe informații, poze și video din Chicago (în serial)!
(OviDan)