Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Împreunǎ” în cadrul proiectului interjudețean „Culturǎ – Civilizație - Comunitate”

Școala cu clasele I – VIII „Nicolae Bălcescu” din Oradea

„Împreunǎ” în cadrul proiectului interjudețean „Culturǎ – Civilizație - Comunitate”

Școala cu clasele I – VIII „Nicolae Bălcescu” din Oradea, în parteneriat cu alte cinci școli din județele Brașov, Galați, Bacău și Alba, colaboreazǎ începând din luna noiembrie 2009 în cadrul unui proiect interjudețean, intitulat „Cultură – Civilizație - Comunitate”.

 În fiecare lună, fiecare școalǎ participantǎ desfășoară activități care sunt centralizate la Școala nr. 2 din  Brașov, unde dl profesor Dumitru  Avădanei, coordonatorul principal al  proiectului, împreunǎ cu echipa sa, editeazǎ revista proiectului. Ediția online a revistei poate fi văzută pe site-ul: www.culturacivilizatiecomunitate.go.ro
 Astfel, „elevii vor realiza punți de prietenie, împǎrtǎșindu-și gândurile lor, aspirațiile, tradițiile și valorile patrimoniului cultural local”, spune dl prof. Dumitru Avǎdanei, în pagina de „început de drum”.
 Echipa de proiect din școala noastrǎ este formată din profesorii: Mocan Ioan - director, coordonatorul proiectului, Szatmari Dorina, Zaha Alina, Matiu Adriana și Prodan Emil.
Împreună cu Asociația DOWN
 În luna decembrie, Școala „Nicolae Bălcescu” din Oradea a derulat în cadrul proiectului activitatea „Împreunǎ”, în colaborare cu Asociația DOWN din Oradea.
 Sufletul acestei activități a fost dl prof. Prodan Emil. Ca de obicei, când este vorba de activitǎți educative, în realizarea activitǎții, s-a implicat cu tot entuziasmul și directorul adjunct, dna prof. Szabo Gyongyi, chiar dacǎ nu face parte din echipa proiectului .
 La începutul lunii decembrie a fost amenajatǎ o salǎ specialǎ unde au fost expuse lumânǎri create de copiii de la Asociația Down. Pe mese, alǎturi de lumânǎri, profesorii și elevii din Consiliul elevilor (implicați de la început în activitate) au avut ideea de a include spre vânzare și cǎrți donate.
 Lumânǎrile de diferite forme au atras imediat atenția elevilor și profesorilor. Toți cei care au intrat în sală au cumpărat cel puțin o lumânare sau o carte.
 „Sunt frumoase și mai bine cumpǎrǎm de aici decât din magazin, așa îi putem ajuta pe cei care le-au creat și au nevoie de sprijinul nostru”, spunea Oana Pușcaș (din VIII C), omniprezentă la acțiune.
 Foarte harnici, și animați de dorința sincerǎ de a ajuta au fost și elevii din clasa a VII-a D: Kis Melania, Szilaghi Alexandru, Lidia Luca, Alexandra Precup, Alexandra Gal și Răzvan Albuțiu.
În vizită la Asociația DOWN
 Vineri, 11 decembrie (în ultima zi de școală din 2009, așa după cum au dorit să fie guvernanții noștri), un grup de elevi (însoțiți de prof. Prodan Emil și Szatmari Dorina) a predat Asociației  DOWN suma de 550 de lei (RON), obținută din vânzarea lumânărilor. Cu ocazia acestei vizite, am reușit să vedem cum se confecționeazǎ lumânǎrile.
 Destinși, primitori, sensibili, plini de afecțiune, copiii de la Down ne-au primit cu brațele deschise, ne-au dat informații, vorbindu-ne și despre alte preocupări de-ale lor: înșirǎ mǎrgele, fac brǎțǎri și mǎrțișoare, decupeazǎ, vopsesc, creează felicitǎri. An de an își diversificǎ paleta de activitǎți și progresează în deprinderi. Acest lucru este posibil datoritǎ îndrumǎrii competente, cu rǎbdare, bunǎtate și înțelegere pe care le dovedesc cadrele de la Asociația DOWN, conduse de prof. Lucia Ciobanu.
La finalul vizitei, ne-am pozat împreună și ne-am făcut urări. (Dorina Szatmari)

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:39:04 Ora de vară a Europei de Est