Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Împreunǎ” în cadrul proiectului interjudețean „Culturǎ – Civilizație - Comunitate”

Școala cu clasele I – VIII „Nicolae Bălcescu” din Oradea

„Împreunǎ” în cadrul proiectului interjudețean „Culturǎ – Civilizație - Comunitate”

Școala cu clasele I – VIII „Nicolae Bălcescu” din Oradea, în parteneriat cu alte cinci școli din județele Brașov, Galați, Bacău și Alba, colaboreazǎ începând din luna noiembrie 2009 în cadrul unui proiect interjudețean, intitulat „Cultură – Civilizație - Comunitate”.

 În fiecare lună, fiecare școalǎ participantǎ desfășoară activități care sunt centralizate la Școala nr. 2 din  Brașov, unde dl profesor Dumitru  Avădanei, coordonatorul principal al  proiectului, împreunǎ cu echipa sa, editeazǎ revista proiectului. Ediția online a revistei poate fi văzută pe site-ul: www.culturacivilizatiecomunitate.go.ro
 Astfel, „elevii vor realiza punți de prietenie, împǎrtǎșindu-și gândurile lor, aspirațiile, tradițiile și valorile patrimoniului cultural local”, spune dl prof. Dumitru Avǎdanei, în pagina de „început de drum”.
 Echipa de proiect din școala noastrǎ este formată din profesorii: Mocan Ioan - director, coordonatorul proiectului, Szatmari Dorina, Zaha Alina, Matiu Adriana și Prodan Emil.
Împreună cu Asociația DOWN
 În luna decembrie, Școala „Nicolae Bălcescu” din Oradea a derulat în cadrul proiectului activitatea „Împreunǎ”, în colaborare cu Asociația DOWN din Oradea.
 Sufletul acestei activități a fost dl prof. Prodan Emil. Ca de obicei, când este vorba de activitǎți educative, în realizarea activitǎții, s-a implicat cu tot entuziasmul și directorul adjunct, dna prof. Szabo Gyongyi, chiar dacǎ nu face parte din echipa proiectului .
 La începutul lunii decembrie a fost amenajatǎ o salǎ specialǎ unde au fost expuse lumânǎri create de copiii de la Asociația Down. Pe mese, alǎturi de lumânǎri, profesorii și elevii din Consiliul elevilor (implicați de la început în activitate) au avut ideea de a include spre vânzare și cǎrți donate.
 Lumânǎrile de diferite forme au atras imediat atenția elevilor și profesorilor. Toți cei care au intrat în sală au cumpărat cel puțin o lumânare sau o carte.
 „Sunt frumoase și mai bine cumpǎrǎm de aici decât din magazin, așa îi putem ajuta pe cei care le-au creat și au nevoie de sprijinul nostru”, spunea Oana Pușcaș (din VIII C), omniprezentă la acțiune.
 Foarte harnici, și animați de dorința sincerǎ de a ajuta au fost și elevii din clasa a VII-a D: Kis Melania, Szilaghi Alexandru, Lidia Luca, Alexandra Precup, Alexandra Gal și Răzvan Albuțiu.
În vizită la Asociația DOWN
 Vineri, 11 decembrie (în ultima zi de școală din 2009, așa după cum au dorit să fie guvernanții noștri), un grup de elevi (însoțiți de prof. Prodan Emil și Szatmari Dorina) a predat Asociației  DOWN suma de 550 de lei (RON), obținută din vânzarea lumânărilor. Cu ocazia acestei vizite, am reușit să vedem cum se confecționeazǎ lumânǎrile.
 Destinși, primitori, sensibili, plini de afecțiune, copiii de la Down ne-au primit cu brațele deschise, ne-au dat informații, vorbindu-ne și despre alte preocupări de-ale lor: înșirǎ mǎrgele, fac brǎțǎri și mǎrțișoare, decupeazǎ, vopsesc, creează felicitǎri. An de an își diversificǎ paleta de activitǎți și progresează în deprinderi. Acest lucru este posibil datoritǎ îndrumǎrii competente, cu rǎbdare, bunǎtate și înțelegere pe care le dovedesc cadrele de la Asociația DOWN, conduse de prof. Lucia Ciobanu.
La finalul vizitei, ne-am pozat împreună și ne-am făcut urări. (Dorina Szatmari)

Trimite email

joi, 22 august 2019