Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Etapa de obiceiuri și tradiții

În cadrul proiectului educațional „Împreună”

Etapa de obiceiuri și tradiții

S-a finalizat cea de-a treia etapă a proiectului educațional „Împreună”, etapa „Obiceiuri și tradiții”.

Manifestarea a debutat cu primirea lui Moș Nicolae, care a sosit la noi cu ajutorul drei primar Nagy Gizella, trecând pe la toate grupele de la Grădinița din Biharia, cât și de la Grădinița „Frăguța” din Cauaceu. Copiii l-au întâmpinat cu cântece și poezii. Tot în cadrul acestei etape, au fost programate mersul cu colindul la instituțiile publice din sat (grupa mijlocie - secția maghiară, ed. Sanislav Ana și grupa fluturașilor - secția română, inst. Filipaș Melinda), pregătirea dulciurilor specifice Crăciunului, cu ajutorul părinților (turtă dulce) de către grupa mică - ed. Nagy Erzsebet și grupa mare - ed. Felfoldi Elza și inst. Molnar Katalin, realizarea unor felicitări de Crăciun și organizarea expoziției în cadrul fiecărei grădinițe. Această acțiune este rodul colaborării tuturor grupelor, inclusiv grupa combinată - secția maghiară - inst. Jacko Eniko de la Grădinița „Frăguța” din Cauaceu, fiecare grupă de preșcolari a cadorisit cu un gând bun scris pe o felicitare pe educatoarele și colegii lor din celelalte grupe, cât și pe membrii conducerii Școlii cu clasele I - VIII „Gaspar Andras” din localitate.
Cea de-a treia etapă s-a finalizat la fiecare grupă participantă cu un program de Crăciun, dedicat părinților și lui Moș Crăciun, care a răsplătit, la sfârșitul programului, pe fiecare cu un mic cadou. Ajutoarele Moșului au fost părinții, drept pentru care le mulțumim și pe această cale. Numai cu concursul lor a fost posibilă această frumoasă „tradiție” a sacului plin cu cadouri. (Melinda F.)

Trimite email
joi, 23 ianuarie 2025, 12:02:12 Ora standard a Europei de Est