Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Bucuria apropierii Crăciunului

Serbarea clasei I A

Bucuria apropierii Crăciunului

„Dintre toate faptele de gând și de suflet săvârșite de ființa ce se cheamă Om, aspirația spre conviețuirea, în armonie și smerenie, cu Părintele de deasupra și cu legile Lui care guvernează Viața și Moartea, constituie, poate, dimensiunea sa cea mai specifică, omenească prin excelență” (Silvestru Boatcă, George Șovu, De românească învățătură, p. 3)

Găsind în această carte colinde și poezii inedite, am hotărât să le învățăm și să bucurăm cu ele pe invitații la serbarea de Crăciun a clasei I A de la Școala cu clasele I –VIII „Avram Iancu” din Oradea (îndrumați de prof. Cozma Aurica). După ce elevii au scris o scrisoare Moșului, scrisoare în care-i arătau ce multe cuvinte știu să scrie și să citească, întrebați ce cred despre sosirea Moșului, copiii mi-au mărturisit cu entuziasm convingerea lor că Moșul va veni la serbarea pregătită...
În fața unei asemenea credințe în sosirea lui Moș Crăciun, trebuie să creadă și cei mari! Probabil de aceea au venit în număr așa de mare spectatorii: părinți, bunici, mătuși, verișori... Serbarea a început cu colinda Moș Crăciun și cu sosirea lui Moș Crăciun cel mic; aceasta pentru sincronizarea cu versurile poeziei Otiliei Cazimir. Au urmat alte colinde frumoase și recitarea unor versuri din poeziile Crăciunul copiilor, de Octavian Goga, Simplitate, de Vasile Voiculescu sau din colinde mai puțin cunoscute:                             
Cer și mare
Cer și mare și pământ/ Lăudăm pe Domnul Sfânt./ Deci și tu inima mea/ Cântă astăzi slava Sa!            
Colindă de copil         
Sculați, sculați, boieri mari/ Că vă vin colindători/ Noaptea pe la cântători/ Și v-aduc pe Dumnezeu/ Și vă roagă să trăiți/ Și ca pomii să rodiți/ Și ca ei să-mbătrâniți!
 Parcă anticipând darurile de la Moșul, una dintre crăciunițe: Rebeca a recitat:
„Ce ne-aduce, Moș Crăciun?
Tot ce e frumos și bun!/ Un cal mic de călărit/ Cărți frumoase de citit!”  
 Nu le-a adus Moșul un cal de călărit; cu siguranță știe și el despre universul copilăriei descris în Amintirile... lui  Creangă, dar le-a adus cărți frumoase, fructe și dulciuri, printre care și un moș mare de ciocolată. Fiecare copil a primit o carte cu o poveste scrisă și minunat ilustrată, dar diferită de a celorlalți colegi... La ora de literatură pentru copii, o vor „citi”, recunoscând toate literele învățate, dar o vor parcurge integral atunci când vor cunoaște toate literele.
 După plecarea Moșului, solicitat prin trei apeluri telefonice de alți copii care-l așteptau, a urmat sărbătorirea zilelor aniversare ale copiilor: Georgiana, Rebeca, Alex și Andrei. Sub privirile admiratoare ale celor mari, copiii s-au întrecut în... dansul scaunelor. La final, pe podium au urcat: Rebeca, Sergiu și Robert. Sărbătoriții și părinții lor au servit copiii și pe toți cei prezenți cu bunătățile pregătite.
Așadar, prin versuri și colinde, dans și voie bună, spiritul și bucuria Crăciunului ne-au cuprins pe toți. „Este cea mai frumoasă zi din viața mea! a exclamat Tatiana. La plecare, cei care s-au întâlnit cu gazda bună (doamna director, prof. Gheorghina Bîrlădeanu) au primit și câte un covrig. Așa se dau colindătorilor: nuci și covrigi.
Tuturor, Sărbători fericite! (Aurica C.)

Trimite email

duminic, 25 august 2019