Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Bucuria apropierii Crăciunului

Serbarea clasei I A

Bucuria apropierii Crăciunului

„Dintre toate faptele de gând și de suflet săvârșite de ființa ce se cheamă Om, aspirația spre conviețuirea, în armonie și smerenie, cu Părintele de deasupra și cu legile Lui care guvernează Viața și Moartea, constituie, poate, dimensiunea sa cea mai specifică, omenească prin excelență” (Silvestru Boatcă, George Șovu, De românească învățătură, p. 3)

Găsind în această carte colinde și poezii inedite, am hotărât să le învățăm și să bucurăm cu ele pe invitații la serbarea de Crăciun a clasei I A de la Școala cu clasele I –VIII „Avram Iancu” din Oradea (îndrumați de prof. Cozma Aurica). După ce elevii au scris o scrisoare Moșului, scrisoare în care-i arătau ce multe cuvinte știu să scrie și să citească, întrebați ce cred despre sosirea Moșului, copiii mi-au mărturisit cu entuziasm convingerea lor că Moșul va veni la serbarea pregătită...
În fața unei asemenea credințe în sosirea lui Moș Crăciun, trebuie să creadă și cei mari! Probabil de aceea au venit în număr așa de mare spectatorii: părinți, bunici, mătuși, verișori... Serbarea a început cu colinda Moș Crăciun și cu sosirea lui Moș Crăciun cel mic; aceasta pentru sincronizarea cu versurile poeziei Otiliei Cazimir. Au urmat alte colinde frumoase și recitarea unor versuri din poeziile Crăciunul copiilor, de Octavian Goga, Simplitate, de Vasile Voiculescu sau din colinde mai puțin cunoscute:                             
Cer și mare
Cer și mare și pământ/ Lăudăm pe Domnul Sfânt./ Deci și tu inima mea/ Cântă astăzi slava Sa!            
Colindă de copil         
Sculați, sculați, boieri mari/ Că vă vin colindători/ Noaptea pe la cântători/ Și v-aduc pe Dumnezeu/ Și vă roagă să trăiți/ Și ca pomii să rodiți/ Și ca ei să-mbătrâniți!
 Parcă anticipând darurile de la Moșul, una dintre crăciunițe: Rebeca a recitat:
„Ce ne-aduce, Moș Crăciun?
Tot ce e frumos și bun!/ Un cal mic de călărit/ Cărți frumoase de citit!”  
 Nu le-a adus Moșul un cal de călărit; cu siguranță știe și el despre universul copilăriei descris în Amintirile... lui  Creangă, dar le-a adus cărți frumoase, fructe și dulciuri, printre care și un moș mare de ciocolată. Fiecare copil a primit o carte cu o poveste scrisă și minunat ilustrată, dar diferită de a celorlalți colegi... La ora de literatură pentru copii, o vor „citi”, recunoscând toate literele învățate, dar o vor parcurge integral atunci când vor cunoaște toate literele.
 După plecarea Moșului, solicitat prin trei apeluri telefonice de alți copii care-l așteptau, a urmat sărbătorirea zilelor aniversare ale copiilor: Georgiana, Rebeca, Alex și Andrei. Sub privirile admiratoare ale celor mari, copiii s-au întrecut în... dansul scaunelor. La final, pe podium au urcat: Rebeca, Sergiu și Robert. Sărbătoriții și părinții lor au servit copiii și pe toți cei prezenți cu bunătățile pregătite.
Așadar, prin versuri și colinde, dans și voie bună, spiritul și bucuria Crăciunului ne-au cuprins pe toți. „Este cea mai frumoasă zi din viața mea! a exclamat Tatiana. La plecare, cei care s-au întâlnit cu gazda bună (doamna director, prof. Gheorghina Bîrlădeanu) au primit și câte un covrig. Așa se dau colindătorilor: nuci și covrigi.
Tuturor, Sărbători fericite! (Aurica C.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:18:02 Ora de vară a Europei de Est