Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Liniștea și siguranța cetățenilor în perioada sărbătorilor de iarnă, prioritate a polițiștilor bihoreni

„Sărbători în siguranță!”

Liniștea și siguranța cetățenilor în perioada sărbătorilor de iarnă, prioritate a polițiștilor bihoreni

Perioada sărbătorilor de iarnă este însoțită, pe lângă frumoasele obiceiuri și datini, și de infracțiuni specifice locurilor cu aflux mare de populație. Aglomerația și agitația care se creează în locurile publice odată cu derularea pregătirilor pentru sărbători favorizează comiterea furturilor din buzunare, poșete, genți și chiar din cărucioarele de cumpărături. Majoritatea furturilor de acest gen sunt comise în mediul urban, în zona piețelor, în mijloacele de transport în comun, în centrele comerciale, în general, în zonele aglomerate.

Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, alături de polițiștii de proximitate bihoreni, acționează în această perioadă, în cadrul  campaniei preventive „Sărbători în siguranță!”, pentru a preveni faptele de natură penală sau contravențională care se pot comite în locurile cu aflux mare de cetățeni, prin activități preventive punctuale, desfășurate în marile centre comerciale din municipiul Oradea, precum și în alte locuri publice aglomerate din județul Bihor.
Ca suport pentru mesajul campaniei preventive derulată în aceste zile, polițiștii bihoreni au pregătit afișe și fluturași care conțin recomandări pentru cetățeni pentru prevenirea furturilor și un spot audio, care, de asemenea, conține recomandări utile pentru a preveni victimizarea.
Pe parcursul lunii decembrie, polițiștii bihoreni cu atribuțiuni în prevenirea criminalității au distribuit pliantele educativ - preventive în cadrul acțiunilor desfășurate în marile centre comerciale, iar afișele au fost postate în zona piețelor din municipiul Oradea, în stațiile de alimentare cu carburanți, în zona autogării, în diverse magazine și piețe din județ. Totodată, spoturile audio au fost înaintate spre a fi difuzate în marile centre comerciale orădene, precum și în mijloacele de transport în comun.
Polițiștii bihoreni au stat de vorbă cu cetățenii prezenți la cumpărături și le-au explicat că, dacă își iau câteva măsuri de precauție, aparent simple și trecute cu vederea de o parte din populație, se pot proteja împotriva furturilor de orice natură.
În cursul acestei săptămâni, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, alături de polițiștii Compartimentului de Proximitate, au continuat campania preventivă „Sărbători în siguranță!”, în două hypermarket-uri (Real și Carrefour) și într-un centru comercial (Lotus) de pe raza municipiului Oradea, au distribuit pliantele cu recomandări educativ-preventive și au informat populația cu privire la riscurile pe care și le asumă dacă, în „febra cumpărăturilor”, lasă deoparte vigilența. Ieri (miercuri, 23 decembrie 2009), polițiștii bihoreni au fost prezenți în centrul comercial „Crișul” (sub coordonarea agentului-șef principal, Florin Capriș, din cadrul Poliției de Proximitate.
Calendarul activităților preventive de săptămâna viitoare
Luni, 28 decembrie, ora 14.00, la centrul comercial Carrefour Era (acțiunea este coordonată de agent-șef Florin Mocanu).
Marți, 29 decembrie, ora 14.00, la centrul comercial Selgros (agent-șef Ioan Borza)
Miercuri, 30 decembrie, ora 10.00, la centrul comercial Real (agent-șef adjunct Alin Hexan).
Activități preventive similare se vor desfășura și în celelalte orașe din județul Bihor sub coordonarea polițiștilor de proximitate. 
Recomandări pentru siguranța Dvs.
Furturile din buzunare
Specialiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul I.P.J. Bihor, vă recomandă:
Aglomerația și agitația care se creează zilnic la orele de vârf atrag ca un magnet hoții din buzunare, poșete, genți etc.. De aceea trebuie să fim foarte atenți, pentru a evita asemenea evenimente neplăcute!
O strategie de prevenire a acestui tip de furturi poate fi imaginată privind-o din punctul de vedere al hoțului: acesta nu va îndrăzni să fure, să treacă la fapte atunci când: se simte observat, nu poate lua cu ușurință obiectul dorit sau când are toate șansele de a fi prins.
Cum se poate realiza acest lucru? Prin mijloace concrete, aflate la îndemâna oricui, dar de multe ori ignorate:
Hoții din buzunare/genți, acționează cel mai adesea în locuri aglomerate - piețe, magazine, mijloace de transport în comun, în grup, fiecare știind foarte bine ce are de făcut. Unul dintre ei creează o diversiune, (se împinge, de exemplu) altul, sustrage portmoneul și îl dă mai departe unei alte persoane care dispare cu economiile dvs.!
Victimele sunt alese cu predilecție din rândul persoanelor vârstnice, îngândurate, neatente la ce se petrece în jurul lor, cu geanta ori poșeta într-o poziție favorabilă furtului, iar modul de operare este adaptat de la caz la caz.
Pentru a evita aceste evenimente, recomandăm cetățenilor să fie precauți la modul în care își păstrează poșeta, geanta atunci când se află într-un loc public: întotdeauna aceasta trebuie să fie ținută sub braț sau în partea din față a corpului, lipită de haină.
De asemenea, evitați transportarea unor sume mari de bani dacă nu vă luați măsuri de siguranță corespunzătoare! Dacă, totuși, aveți asupra dvs. sume considerabile, nu țineți toți banii într-un singur loc!
Acordați mai mare atenție poșetei decât plaselor cu cumpărături, deoarece hoții speculează această neglijență!
Nu păstrați sume de bani în buzunarele laterale ale vestimentației, genților sau sacoșelor. Banii se păstrează în buzunarele interioare ale vestimentației, poșete sau borsete care au închizători sigure!
În mijloacele de transport în comun sau atunci când stați la rând pentru cumpărături, nu vă înghesuiți și nu permiteți să fiți înghesuiți!
Când efectuați o plată, nu scoateți toți banii pe care îi aveți și nu îi numărați în văzul tuturor!
Atenție! Dacă totuși sunteți victima sau martor al unei astfel de infracțiuni, rețineți cât mai multe semnalmente ale autorului, înălțime, trăsături ale feței, semne particulare, vestimentație, particularități în vorbire sau comportament și sesizați de urgență Poliția la numărul pentru apeluri de urgență 112!
Biroul de presă al I.P.J. Bihor
persoană de contact: purtător de cuvânt, inspector principal de poliție Alina DINU
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Liniștea și siguranța cetățenilor în perioada sărbătorilor de iarnă, prioritate a polițiștilor bihoreni. 

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 13:53:13 Ora de vară a Europei de Est