Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Liniștea și siguranța cetățenilor în perioada sărbătorilor de iarnă, prioritate a polițiștilor bihoreni

„Sărbători în siguranță!”

Liniștea și siguranța cetățenilor în perioada sărbătorilor de iarnă, prioritate a polițiștilor bihoreni

Perioada sărbătorilor de iarnă este însoțită, pe lângă frumoasele obiceiuri și datini, și de infracțiuni specifice locurilor cu aflux mare de populație. Aglomerația și agitația care se creează în locurile publice odată cu derularea pregătirilor pentru sărbători favorizează comiterea furturilor din buzunare, poșete, genți și chiar din cărucioarele de cumpărături. Majoritatea furturilor de acest gen sunt comise în mediul urban, în zona piețelor, în mijloacele de transport în comun, în centrele comerciale, în general, în zonele aglomerate.

Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, alături de polițiștii de proximitate bihoreni, acționează în această perioadă, în cadrul  campaniei preventive „Sărbători în siguranță!”, pentru a preveni faptele de natură penală sau contravențională care se pot comite în locurile cu aflux mare de cetățeni, prin activități preventive punctuale, desfășurate în marile centre comerciale din municipiul Oradea, precum și în alte locuri publice aglomerate din județul Bihor.
Ca suport pentru mesajul campaniei preventive derulată în aceste zile, polițiștii bihoreni au pregătit afișe și fluturași care conțin recomandări pentru cetățeni pentru prevenirea furturilor și un spot audio, care, de asemenea, conține recomandări utile pentru a preveni victimizarea.
Pe parcursul lunii decembrie, polițiștii bihoreni cu atribuțiuni în prevenirea criminalității au distribuit pliantele educativ - preventive în cadrul acțiunilor desfășurate în marile centre comerciale, iar afișele au fost postate în zona piețelor din municipiul Oradea, în stațiile de alimentare cu carburanți, în zona autogării, în diverse magazine și piețe din județ. Totodată, spoturile audio au fost înaintate spre a fi difuzate în marile centre comerciale orădene, precum și în mijloacele de transport în comun.
Polițiștii bihoreni au stat de vorbă cu cetățenii prezenți la cumpărături și le-au explicat că, dacă își iau câteva măsuri de precauție, aparent simple și trecute cu vederea de o parte din populație, se pot proteja împotriva furturilor de orice natură.
În cursul acestei săptămâni, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, alături de polițiștii Compartimentului de Proximitate, au continuat campania preventivă „Sărbători în siguranță!”, în două hypermarket-uri (Real și Carrefour) și într-un centru comercial (Lotus) de pe raza municipiului Oradea, au distribuit pliantele cu recomandări educativ-preventive și au informat populația cu privire la riscurile pe care și le asumă dacă, în „febra cumpărăturilor”, lasă deoparte vigilența. Ieri (miercuri, 23 decembrie 2009), polițiștii bihoreni au fost prezenți în centrul comercial „Crișul” (sub coordonarea agentului-șef principal, Florin Capriș, din cadrul Poliției de Proximitate.
Calendarul activităților preventive de săptămâna viitoare
Luni, 28 decembrie, ora 14.00, la centrul comercial Carrefour Era (acțiunea este coordonată de agent-șef Florin Mocanu).
Marți, 29 decembrie, ora 14.00, la centrul comercial Selgros (agent-șef Ioan Borza)
Miercuri, 30 decembrie, ora 10.00, la centrul comercial Real (agent-șef adjunct Alin Hexan).
Activități preventive similare se vor desfășura și în celelalte orașe din județul Bihor sub coordonarea polițiștilor de proximitate. 
Recomandări pentru siguranța Dvs.
Furturile din buzunare
Specialiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul I.P.J. Bihor, vă recomandă:
Aglomerația și agitația care se creează zilnic la orele de vârf atrag ca un magnet hoții din buzunare, poșete, genți etc.. De aceea trebuie să fim foarte atenți, pentru a evita asemenea evenimente neplăcute!
O strategie de prevenire a acestui tip de furturi poate fi imaginată privind-o din punctul de vedere al hoțului: acesta nu va îndrăzni să fure, să treacă la fapte atunci când: se simte observat, nu poate lua cu ușurință obiectul dorit sau când are toate șansele de a fi prins.
Cum se poate realiza acest lucru? Prin mijloace concrete, aflate la îndemâna oricui, dar de multe ori ignorate:
Hoții din buzunare/genți, acționează cel mai adesea în locuri aglomerate - piețe, magazine, mijloace de transport în comun, în grup, fiecare știind foarte bine ce are de făcut. Unul dintre ei creează o diversiune, (se împinge, de exemplu) altul, sustrage portmoneul și îl dă mai departe unei alte persoane care dispare cu economiile dvs.!
Victimele sunt alese cu predilecție din rândul persoanelor vârstnice, îngândurate, neatente la ce se petrece în jurul lor, cu geanta ori poșeta într-o poziție favorabilă furtului, iar modul de operare este adaptat de la caz la caz.
Pentru a evita aceste evenimente, recomandăm cetățenilor să fie precauți la modul în care își păstrează poșeta, geanta atunci când se află într-un loc public: întotdeauna aceasta trebuie să fie ținută sub braț sau în partea din față a corpului, lipită de haină.
De asemenea, evitați transportarea unor sume mari de bani dacă nu vă luați măsuri de siguranță corespunzătoare! Dacă, totuși, aveți asupra dvs. sume considerabile, nu țineți toți banii într-un singur loc!
Acordați mai mare atenție poșetei decât plaselor cu cumpărături, deoarece hoții speculează această neglijență!
Nu păstrați sume de bani în buzunarele laterale ale vestimentației, genților sau sacoșelor. Banii se păstrează în buzunarele interioare ale vestimentației, poșete sau borsete care au închizători sigure!
În mijloacele de transport în comun sau atunci când stați la rând pentru cumpărături, nu vă înghesuiți și nu permiteți să fiți înghesuiți!
Când efectuați o plată, nu scoateți toți banii pe care îi aveți și nu îi numărați în văzul tuturor!
Atenție! Dacă totuși sunteți victima sau martor al unei astfel de infracțiuni, rețineți cât mai multe semnalmente ale autorului, înălțime, trăsături ale feței, semne particulare, vestimentație, particularități în vorbire sau comportament și sesizați de urgență Poliția la numărul pentru apeluri de urgență 112!
Biroul de presă al I.P.J. Bihor
persoană de contact: purtător de cuvânt, inspector principal de poliție Alina DINU
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Liniștea și siguranța cetățenilor în perioada sărbătorilor de iarnă, prioritate a polițiștilor bihoreni. 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 16 octombrie 2019