Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

„Județul Bihor, un mediu curat prin grija tuturor”

Dacă simți că natura merită mai mult, oferă-i și tu ceva!

„Județul Bihor, un mediu curat prin grija tuturor”

Împreună putem realiza primul proiect de anvergură în domeniul protecției mediului, adresat tuturor instituțiilor de învățământ și instituțiilor publice din Oradea și județul Bihor. Acest sistem funcționează ca proiect - pilot la Grădinița nr. 27 – „Voinicelul” din Oradea, iar pentru a fi realizat și implementat la nivel județean este necesară votarea proiectului pe http://www.taraluiandrei.ro/ fiind primul (și momentan singurul) proiect la nivel județean.

Un sistem de colectare selectivă a hârtiei și deșeurilor de tip PET
Prin votarea proiectului de către un număr cât mai mare de cetățeni, se poate accesa suma de 5000 de euro pentru a se realiza sistemul de colectare selectivă a hârtiei și deșeurilor de tip PET. Este problema pe care proiectul intenționează să o rezolve. Proiectul propune aplicarea unui sistem inovator de colectare selectivă a hârtiei și buteliilor tip PET în instituțiile de învățământ și instituțiile publice din județul Bihor care doresc să participe la acest proiect, inclusiv în stațiunile turistice Băile Felix, Băile 1 Mai și Stâna de Vale. Proiectul își propune: * educarea în spirit ecologic a unui număr cât mai mare de tineri și adulți (circa 50.000 de persoane) * implementarea colectării selective în mediul rural * reducerea semnificativă a PET-urilor și hârtiei din mediul natural prin colectarea lor * realizarea circuitului complet de colectare selectivă * implementarea unui nou sistem de colectare selectivă a PET-urilor și hârtiei, ieftin, ecologic și eficient care poate fi generalizat la nivel național * responsabilizarea cetățenilor în realizarea colectării selective a deșeurilor reciclabile * permanentizarea colectării selective.
Beneficiarii proiectului sunt: a) copiii și tinerii care se pregătesc în 100 de instituții de învățământ, respectiv în 32 de grădinițe, 22 de școli gimnaziale, 12 licee, 16 grupuri școlare și patru universități din Oradea, precum și în șase grădinițe, o școală, două licee și cinci grupuri școlare din județul Bihor. Așadar,  beneficiarii acestui proiect sunt copiii și tinerii (protagoniștii acțiunilor întreprinse), personalul didactic, personalul auxiliar, dar și părinții (care își însoțesc copiii la grădiniță sau școală, personalul a 36 de instituții publice din Oradea și județul Bihor, pacienții aflați la tratament în 10 spitale de pe raza municipiului Oradea și Băile Felix, aparținătorii și personalul medical, turiștii cazați în stațiunile Băile Felix, Băile 1 Mai și Stâna de Vale (patru hoteluri), persoanele care doresc să-și rezolve diverse probleme în cadrul instituțiilor publice. Numărul aproximativ estimat se ridică la 50.000 de persoane.
 Având în vedere că acest tip de colectare selectivă este de tip continuu și se autofinanțează pe măsura implicării responsabililor și personalului din cadrul fiecărei instituții, este posibil ca numărul beneficiarilor să crească foarte mult.
Obiectivele proiectului
Prin acest proiect se urmărește  îmbunătățirea semnificativă a stării mediului în care trăim, în care învățăm sau ne desfășurăm activitatea, educarea și motivarea tuturor celor implicați în acțiunea de colectare, astfel încât această acțiune (de colectare selectivă) să devină un obicei - realizarea practică a colectării selective la nivelul fiecărei instituții, prin implicarea factorilor de conducere, educarea și responsabilizarea copiilor, tinerilor, a personalului sau a altor persoane; ecologizarea instituțiilor și a zonelor apropiate acestora; instituirea unor reguli „nescrise” de colectare care să se transmită în familiile celor care doresc să colecteze; colectarea în medie a unei cantități de 300 de kg PET/an respectiv 300 de kg hârtie/an în fiecare unitate aflată în proiect (respectiv 45 de tone PET și 45 de tone hârtie, însemnând 750.000 de butelii tip PET și salvarea a 765 de copaci (având în vedere că o tonă de hârtie se face din 17 copaci). Cifrele sunt aproximative, dar este important de știut că ele arată un nivel minim (într-un spital, cantitatea aceasta de PET se colectează într-o lună călduroasă); evaluarea la scară extinsă a acestei metode, în vederea aplicării ei în mediul rural sau la nivel național; obținerea auto-finanțării în vederea extinderii colectării selective în respectiva instituție sau pentru realizarea altor proiecte educative/sociale; aplicarea unor chestionare care să releve nivelul de cultură ecologică și gradul de implicare a participanților; reducerea poluării aerului prin mărirea intervalului de ridicare a gunoiului menajer din instituțiile respective (ca urmare a colectării PET - urilor și hârtiei în containerele speciale).
Perioada de implementare a proiectului
 Proiectul va dura un an și va fi implementat în cursul anului 2010, începând cu luna martie. Se va încheia ca activitate de strângere a datelor și evaluare finală în luna martie 2011, însă se va permanentiza în instituțiile unde se dorește cu adevărat colectarea selectivă. „Vârful” colectării selective a PET-urilor se estimează a fi atins în perioada mai-octombrie 2010.
 Descrierea proiectului
Proiectul are la bază un procedeu implementat în cadrul unei instituții publice din Oradea, începând din anul 2008 de către autorul proiectului. În acest interval, au fost colectate aproximativ 450 de kg de PET-uri și 300 de kg de hârtie, iar sistemul s-a dovedit viabil, numeroase persoane aducând ambalaje de acest tip de acasă. Ideea de la care a plecat proiectul este faptul că majoritatea angajaților din instituțiile publice folosesc autoturismul personal pentru a ajunge la locul de muncă, iar colectarea PET-urilor și hârtiei din gospodăria proprie într-o pungă, transportarea la locul de muncă și depozitarea în locul special amenajat nu este un efort foarte mare pentru fiecare dintre noi. O altă constatare a fost aceea că majoritatea părinților își duc copiii la grădiniță sau la școală, de cele mai multe ori cu autoturismul, iar în aceste instituții de învățământ, educația ecologică se practică la cel mai înalt nivel. Există, de asemenea, anumite locații (spitale, internate școlare, zone turistice etc.) în care se utilizează foarte multe PET-uri care apoi se aruncă împreună cu gunoiul menajer, așa cum se aruncă și foarte multă hârtie din instituțiile publice. Proiectul este structurat pe următoarele direcții: * se transmite invitația de participare celor 150 de instituții vizate, cu solicitarea de a fi desemnată o persoană care îl va implementa și care va păstra legătura permanent cu coordonatorul proiectului * proiectul va avea și o latură ce va include competiția, în sensul că CS Ulpianum va acorda trei premii și 20 de mențiuni în materiale sportive (din fondurile proiectului) pentru cei care vor reuși să colecteze cele mai mari cantități (cumulate) de PET – uri și hârtie. Detaliile vor fi stabilite într-un regulament care va fi întocmit până la data începerii activității. În situația în care instituțiile respective consideră că nu pot participa din diferite motive, se vor selecta alte instituții care să le înlocuiască; după stabilirea acestor detalii, se achiziționează containerele speciale (un tip pentru PET-uri și unul pentru hârtie) și se distribuie persoanelor desemnate, cu instrucțiunile necesare, de către voluntari, membri ai CS Ulpianum Oradea. Containerul pentru PET-uri are o capacitate de 250 de butelii compactate manual, respectiv 16 kg, iar cel de hârtie 80 de kg; informarea și programele de educație ecologică vor fi realizate de către responsabilii de proiect, aceștia având libertatea să găsească cele mai bune soluții de implementare și metode de popularizare a proiectului; transportul și valorificarea materialelor colectate se va face de către instituția care implementează proiectul.
Stimați bihoreni, votați proiectul!
Pentru realizarea acestui proiect este necesar votul bihorenilor care își doresc să trăiască într-un mediu curat și îngrijit. Intră acum pe http://www.taraluiandrei.ro, bifează proiectul nostru și votează (nu trebuie să-ți faci cont, ci doar să-ți introduci numele, prenumele și adresa de e-mail, după care să confirmi primirea e-mailului de la ei). http://www.taraluiandrei.ro/orasul-tau/proiecte/bihor-un-mediu-curat-prin-grija-tuturor_114.html
Dorin Crăciun

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 14:13:16 Ora de vară a Europei de Est