Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„O iubire atât de-adâncă,/ Și mă-ntreb de ce te-ai dus/ Și de ce te mai plâng încă?”

Un superb „foc de artificii” aprins întru Nemurirea Domnului Eminescu

„O iubire atât de-adâncă,/ Și mă-ntreb de ce te-ai dus/ Și de ce te mai plâng încă?”

Când este vorba de Poetul Nepereche, Poetul Național – Mihai Eminescu -, nu există școală mică sau mare, copil, elev sau dascăl (educatoare, învățător sau profesor), ci doar o comuniune de dor și de simțire întru omagierea Luceafărului poeziei românești, la 160 de ani de la ivirea sa pe bolta României, a Limbii și literaturii române.

Ne-au demonstrat acest lucru, dacă mai era cazul, ieri la amiază (joi, 14 ianuarie 2010), elevii și dascălii Grupului Școlar „Ioan Bococi” din Oradea, iar după-amiază, ne-au întărit întru credință actorii și artiștii Palatului Copiilor și Elevilor din Oradea (sub îndrumarea dnei prof. Maria Ivanov).
Prof. Diana Simina și colegii din cadrul catedrei de limbă și comunicare (prof. Mariana Nistor și Mihaela Șumălan) ni l-au redat pe Domnul Eminescu prin prisma iubirii și prieteniei sale în comuniune de grai și trăire cu Veronica Micle și Ion Creangă (roluri jucate de elevii Florin Urs, Loredana Hendre și Florin Monenci), cu concursul prezentatorilor (Camelia Pintilie, Luciana Costea și Alexandru Þocu) și al membrilor corului „Lioara” (soliști: prof. Mihaela Șumălan și Maria Matei). Le-au fost aproape și au pus umărul la reușita manifestării de suflet prof. Viorica Bronț, pedagogii (Sorina Ciont, Elena Rotar și Monica Moț) și conducerea școlii (director – prof. ing. Ileana Varga, director adjunct – prof. Mihaela Popovici).
„Trebuia să vină, să se nască. Îl chemase ciobanul din „Miorița” la nunta sa și Meșterul Manole să-i sfințească mănăstirea. Din adânc de fântână cu apă vie ori din înalt de cer românesc, din lacrimă sau din bătaie de aripă, trebuia să vină-aici. A intrat în viață odată ca niciodată, pe Poarta Sărutului încununată cu voce de Luceafăr. Îl așteptau brazii și lacul, și floarea albastră, negăsindu-și liniștea până a nu fi adusă de cuvintele sale binecuvântate. Răsărise luna și trebuia să-și picure argintul pe fruntea lui boltită. Și, mai presus de toate, îl așteptam noi, cei de-atunci și de-acum. Aveam nevoie de el pentru a ne înțelege... și l-am numit Eminescu.”
Diana ne-a răscolit cu gândul său despre Eminescu, Veronica și Creangă ne-au bucurat cu evocarea lor pe „Raze de lună”, armonizând într-un „elogiu comun, într-o eternă comuniune în destin!” „Și mă-ntreb de ce-au apus/ O iubire atât de-adâncă,/ Și mă-ntreb de ce te-ai dus/ Și de ce te mai plâng încă?”
La un asemenea spectacol, directorul școlii (prof. ing. Ileana Varga) a rămas fără replică, mulțumind și felictând truditorii și realizatorii superbului „foc de artificii” aprins întru Nemurirea Domnului Eminescu. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „O iubire atât de-adâncă,/ Și mă-ntreb de ce te-ai dus/ Și de ce te mai plâng încă?”

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:18:18 Ora de vară a Europei de Est