Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Premierea câștigătorilor

Proiectul “Oradea, o comoară redescoperită…”

Premierea câștigătorilor

Inițiatorii și organizatorii proiectului “Oradea, o comoară redescoperită – tinerii și patrimoniul orădean în mileniul III” au premiat, astăzi, miercuri, 13 iunie, cele șase echipaje ale Colegiului Tehnic “Constantin Brâncuși” și Liceului Teoretic “Aurel Lazăr” care s-au străduit să descopere comoara prin intermediul lecțiilor deschise, și a două tururi ghidate.

Evaluarea și aplicarea în practică a cunoștințelor însușite despre  municipiul Oradea s-au făcut prin intermediul unui concurs de orientare turistică tematică la care au participat câte trei echipaje de la cele două licee partenere și beneficiare ale proiectului.
“În Cetatea Oradea s-a făcut un tur al clădirilor, după care s-a pornit pe două trasee, tot la două minute distanță un echipaj de celălalt, după cum ne-a spus istoricul dr. Dumitru Sim. S-a trecut pe la Palatul Ulman, Sinagoga Ortodoxă, Moara Emilia, Biserica cu Lună, Biserica Sf. Nicolae, Complexul Brâncovenesc, Vulturul Negru, Biserica Sf. Ladislau, clădirea Primăriei și alte clădiri din Piața Unirii și de pe str. Republicii, Complexul baroc - catedrala și palatul, Șirul canonicilor. Cu harta în mână, fiecare echipaj avea să treacă pe la cele 12 puncte de control, unde, pe bază de ghicitori sau de imagini, reprezentând fragmente din clădiri monument, primeau indicii despre următorul obiectiv la care trebuiau să ajungă”.
Cel mai bine s-au orientat membrii celor trei echipaje de la Colegiul Tehnic “Constantin Brâncuși”, care s-au clasat pe primele trei locuri (Răzvan Lucaci, Sorin Teședan, Ionuț Maghiar, Sergiu Silaghi și Torok Cristian – locul I, urmați de: Noemi Rusu, Bauer Robert, Ana Maria Tașnadi, Ionuț Tișcă și Rareș Buștean – loc.II,  Bako Annamaria, Cornelia Noge, Simona Indrie, Ioana Foghiș și Lavinia Galea – locul III). Ei și-au adjudecat premiile în valoare totală de 500, 300 și 150 RON, constând în stic, DVD, ghid turistic, tricou, ceas de perete cu Cetatea Oradea, revista Cetății Oradea…
Echipajele lăzăriștilor s-au situat pe locurile IV-VI, după cum urmează: pe locul IV - Simina Poinar, Horea Creț, Cătălin Duma, Silviu Jurca și Andreas Sovrea, pe locul V – Corina Costruț, Cristian Ciursaș, Cătălina Bota, Sergiu Silaghi și Alex Cheregi, iar pe locul VI – Cristina Solomie, Alexandra Cerna, Andreea Þirtea, Doris Ardelean și Livia Nicolae, toate cele trei echipaje lăzăriste primind premii în valoare de 80 RON fiecare. Însă, cei care s-au trezit cu tricouri în pachete au trebuit să le dea îndărăt – cică s-a greșit! Bineînțeles că acest lucru nu a convenit nimănui!
Din toamnă, proiectul va fi extins!
Dacă în prima faza, proiectul i-a avut ca parteneri și beneficiari doar pe elevii celor două licee orădene, din toamnă, organizatorii intenționează să extindă proiectul și să crească numărul partenerilor și beneficiarilor, în cazul în care se vor arăta interesate și alte unități de învățământ  de acest proiect, inițiat de ACCENT Oradea – Asociația pentru Cultură, Educație și Dezvoltare, și realizat cu sprijinul financiar al Primăriei și Consiliului Local. (Ov. D.) 
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (Premierea câștigătorilor).

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 4 decembrie 2020

Poza zilei

Revista ,,Curtea de la Argeș”, premiată cu ,,Meritul Academic”

La 10 ani de la apariție,
Revista  de cultură ,,Curtea de la Argeș" a fost premiată cu ,,Meritul Academic"
 
Domnul academician Gheorghe Păun, redactorul-șef al revistei de cultură ,,Curtea de la Argeș" ne-a dat, ieri (joi, 3 decembrie 2020), o veste de o mie de puncte:
,,De câteva ore, revista ,,Curtea de la Argeș"  este deținătoarea ,,Meritului Academic", acordat de Academia Română în cadrul Adunării Generale (online) de decernare a Premiilor Academiei, cu prilejul împlinirii a zece ani de apariție..."