Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Maratonul lecturii” – premierea câºtigãtorilor

Vineri, la Biblioteca Judeþeanã „Gheorghe ªincai”

,,Maratonul lecturii” – premierea câºtigãtorilor

În amfiteatrul Bibliotecii Judeþene „Gheorghe ªincai” Oradea, vineri, 15 ianuarie 2010, a avut loc premierea participanþilor la concursul „Maratonul lecturii”. Au fost desemnaþi regele ºi regina lecturii.

Astfel, premiul „regele lecturii” a fost acordat lui Daniel Darius Bala, de la Liceul Teologic Baptist „Emanuel”, iar „regina lecturii” a fost aleasã Ruxandra Gîdei, elevã în clasa a IV-a la ªcoala cu clasele I-VIII nr. 11 din Oradea. La secþia maghiarã, premiul I i-a revenit elevei Kiss Bianca. S-au acordat ºi premiul II, III ºi o serie de menþiuni, toate constând în cãrþi, diplome de participare ºi dulciuri.
„Maratonul lecturii”, concurs de lecturã organizat de Secþia pentru copii ºi tineret a bibliotecii, s-a desfãºurat în douã ediþii în cursul anilor 2008 ºi 2009. Concursul s-a încheiat în cadrul unor petreceri interactive, prilej cu care au fost desemnaþi regele ºi regina lecturii.
Obiectivele concursului
Organizatorii manifestãrii ºi-au propus sã îndemne cititorii (concurenþii) la (re)descoperirea lecturii ºi a adevãratelor valori artistice ºi morale; descoperirea cãrþii (lecturii) ca mijloc de formare a personalitãþii; nevoia de a include biblioteca, alãturi de ºcoalã, în preocupãrile permanente ale fiecãruia, prin dezvoltarea competenþelor de comunicare ºi socializare; formarea deprinderilor de selecþie a lecturii.
 În campania de informare au fost cuprinºi 800 de elevi
Înainte de lansarea acestui concurs a avut loc o amplã campanie de informare a elevilor cu privire la organizare ºi desfãºurare manifestãrii: vizite la 12 ºcoli orãdene: ªcoala cu clasele I-VIII „Dacia”,  „Oltea Doamna”, „Octavian Goga”, „Nicolae Bãlcescu”, „Dimitrie Cantemir”, „George Coºbuc”, ªc. nr. 11, Liceul Teologic Baptist „Emanuel”, Colegiul Naþional „Iosif Vulcan”, Liceul Teoretic Greco-Catolic, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” ºi Liceul cu Program Sportiv „Bihorul”; popularizarea evenimentului prin intermediul unor afiºe plasate în cadrul Secþiei pentru copii ºi tineret a bibliotecii, în ºcoli ºi la filialele bibliotecii, prin site-ul bibliotecii ºi blog-ul secþiei, dar ºi prin Mass-media localã. Astfel, aproximativ 800 de elevi au fost informaþi despre desfãºurarea concursului. Pentru surprinderea unor aspecte distincte, pentru evaluarea obiectivelor propuse, cercetarea de faþã a presupus aplicarea unui instrument de investigare metodologicã axatã pe chestionarea unui eºantion de aproximativ 150 de copii, care au aflat sau au participat la concursul de lecturã „Maratonul lecturii”. În structura lui, chestionarul a avut o succesiune de întrebãri cu posibilitatea combinãrii ºi succesiunii stimulilor verbali cu cei grafici ºi psihologici. Analizând structura rãspunsurilor, rezultã un evantai suficient de larg pentru a permite câteva concluzii: * din cele 150 de chestionare aplicate, au fost supuse analizei 135; * 102 subiecþi au participat la concurs în ediþia anterioarã; * în funcþie de ponderea rãspunsurilor la întrebarea de unde ai aflat despre acest concurs, se constatã cã cei mai mulþi copii au aflat de la bibliotecã (organizatorul acestui concurs): 68 de rãspunsuri: de la bibliotecã,  45 de la ºcoalã, 13 de la colegi ºi 9 de la prieteni. Acest lucru ne demonstreazã cã biblioteca a intrat în orizontul preocupãrilor copiilor, cã e un loc drag lor, unde au parte de multiple satisfacþii, atât pentru lecturã, cât ºi pentru activitatea de recreere.
Premiile
Cãrþile alese spre a fi oferite drept premii au fost selectate în funcþie de particularitãþile de vârstã. Pentru cei mai mici cititori (din clasele II – IV) au fost alese cãrþi viu colorate, cu caractere mari, cãrþi editate recent, atât din literatura românã, cât ºi din cea universalã, cu un impact deosebit asupra copiilor, atât pentru copiii care studiazã în limba românã, cât ºi pentru cei ce studiazã în limba maghiarã. O parte din aceste volume sunt chiar ecranizãri de filme pentru copii.
Literatura lor „preferatã”
 Cea mai mare pondere a cãrþilor citite de copii o au: Muzicanþii din Bremen, (carte bogat ilustratã, este o poveste pe care cei mici o parcurg alãturi de personaje sale), Cãlãtoriile lui Gulliver, Zodiac girls - Prinþesa rãsfãþatã, Bagheta magicã din Heleºteu, Ochiul magic, Ocolul pãmântului în 80 de zile, Puf, Frãþia lupilor, Pete Pite, Mary Poppins, Heidi, fetiþa munþilor, Strigoiul din Carpaþi... Aceste titluri sunt prezente ºi în rãspunsurile copiilor care nu s-au înscris la concurs, ceea ce demonstreazã cã sunt ºi în sfera lecturii lor preferate. În cãrþile citite, copilul cautã evenimente ºi personaje care-l bucurã ºi a cãror fericire o savureazã într-o lume fictivã. Funcþia de educare a simþului logic îl determinã pe copil sã caute dreptatea. Are capacitatea de a intra în pielea personajelor, de a se identifica în bunã parte cu eroii cãrþilor citite: Heidi din Heidi, fetiþa munþilor, Cedric din Micul Lord, John din Ochiul magic, Câinele din Muzicanþii din Bremen, primarul din Goana dupã meteor, bãiatul din Singur pe lume, Po din cartea Cunfu Panda, cu Venus din Fetele Zodiacului sau cu Gulliver din Cãlãtoriile lui Gulliver etc. Aºadar existã o literaturã „preferatã” de copii, nu întotdeauna inspiratã din universul lor. Observãm o deschidere spre un alt fel de lecturã, mediul adulþilor influenþând sfera lor de preferinþe, indiferent dacã aceste cãrþi au fost scrise sau nu pentru ei. Micii cititori „gustã filozofia subtextualã”, nu sunt condiþionaþi de accesibilitatea acesteia, ei gãsesc acele cãi ale frumosului artistic ºi fac apel la propria sensibilitate. Romanele sau povestirile lui Jules Verne, Hector Malot, Daniel Defoe, J. Swift, Mark Twain sunt acum concurate de cele ale altor autori din literatura universalã: John Bunian, Lucy Mayflower, Rafael Sabatini, George Lucas, Cathy Hopkins, R.L. Stine, Tony Di Terlizzi, Waldi Horer, William Horwood, Harte Bret etc. Întrecerea, care se încheie întotdeauna cu un clasament ºi cu acordarea unor premii celor mai buni dintre participanþi, i-a determinat pe copii sã-ºi exprime dorinþa de a participa ºi în viitor la o altã ediþie a concursului, fãrã a preciza o altã modalitate de organizare, ceea ce presupune cã le-a fãcut plãcere ºi au fost mereu într-o adevãratã competiþie. Sã mai spunem cã în finalul chestionarului, am dorit sã aflãm ce alte cãrþi ºi-ar dori ei  sã citeascã ºi nu le-au gãsit la bibliotecã. Doar douã titluri au fost menþionate: Jocul lui Ander ºi enciclopedii despre spaþiul cosmic. Secþia are în dotare enciclopedii, ele au fost oferite deja copilului care le-a solicitat, iar cartea Jocul lui Ender, „cu suficientã acþiune pentru amatorul de SF-uri mai spectaculoase, cu o acþiune ce se desfãºoarã în jurul ºcolii de luptã creatã pentru antrenarea ºi dezvoltarea copiilor talentaþi pentru a deveni viitori comandanþi ai flotei stelare”', urmeazã sã o achiziþionãm.
Impactul
Concursul „Maratonul lecturii” a avut un impact deosebit asupra copiilor, aceastã concluzie putând fi extrasã atât din fiºele de evidenþã ale copiilor înscriºi la concurs, cât ºi din rãspunsurile date la prezentul chestionar. Drept urmare, obiectivele propuse fiind realizate, ne determinã sã continuãm concursul prin organizarea celei de-a treia ediþii”, dupã cum ne-a asigurat dna Mariana Barna, ºef birou, iniþiatorul, creierul ºi sufletul acestui concurs îndrãgit. (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesaþi Galeria foto: ,,Maratonul lecturii” – premierea câºtigãtorilor.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 21:41:42 Ora de vară a Europei de Est