Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Burse pentru studenți și fonduri pentru ONG-uri

Două dintre programele FDEC România

Burse pentru studenți și fonduri pentru ONG-uri

Joi, 14 ianuarie 2010, FDEC România a organizat prima întâlnire (din noul an) cu reprezentanții mass-media din Oradea, prilej cu care au fost prezentate rezultatele a două dintre programele FDEC România, aflate în desfășurare, Programul de burse Fred Robey și Fondul ONG din cadrul Mecanismului norvegian al Spațiului Economic European.

Programul de burse Fred Robey
La sfârșitul anului trecut, FDEC România a finalizat procesul de selecție a aplicanților la Programul de burse Fred Robey. În urma acestui proces, au fost selectați opt bursieri (dintr-un total de 19 aplicații) pentru anul universitar 2009/2010.
Cu sprijinul clubului Rotary Oradea și al clubului Rotary Sighetu Marmației, am reușit să acordăm anul acesta un număr de opt burse, câte patru în fiecare localitate. Cuantumul unei burse se ridică la 1.000 USD/student/an universitar. Fondurile provin din contribuția financiară de 4.000 USD a domnului Fred Robey, 2.000 USD din partea celor două cluburi Rotary, iar 2.000 USD reprezintă contribuția FDEC România, din fondurile alocate de către cetățeni prin programul 2%.
 Fondul ONG din cadrul Mecanismului norvegian al Spațiului Economic European
Fondul ONG face parte din asistența acordată României prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European (SEE). Obiectivul fondului ONG vizează consolidarea societății civile din România prin sprijinirea unor proiecte în cinci domenii prioritare: consolidarea democrației, oportunitățile tinerilor și copiilor de a se implica în comunitate, incluziunea socială și accesul la serviciile sociale, mediu și patrimoniu cultural. În România acest program este implementat de un consorțiu coordonat de FDSC (Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile) din București, având ca parteneri Fundația pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc și FDEC România din Oradea.
În acest context, FDEC România este responsabilă de managementul schemei de granturi mici în domeniul patrimoniului cultural, respectiv opt proiecte aprobate în runda I și încă 14 aprobate în runda a II-a. Printre beneficiarii acestui program se numără și următoarele organizații din județul Bihor: Asociația Pro Cefa, Asociația Institutul de Studii Euroregionale (ISER), Asociația Ex Nobili Officio Oradea, ACCENT - Asociația pentru Cultură, Educație și Dezvoltare.(Raluca Mitra)

Trimite email
joi, 16 ianuarie 2025, 04:04:52 Ora standard a Europei de Est