Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Portul meu cel românesc...

La Grădinița din Sânmartin

Portul meu cel românesc...

„Portul meu cel românesc/ E ușor ca să-l ghicești!”
De la aceste versuri, am pornit luni, 11 ianuarie 2010, când am început tema săptămânii:,,Lada de zestre a bunicii’’.

Copiii - „fluturași” din grupa mare pregătitoare, conduși de doamna educatoare Bondar Livia, au pășit tiptil-tiptil pe „aleea cunoașterii”. Au descoperit adevărate comori ale artei populare și au învățat că moștenirea primită de la părinți, bunici, din moși-strămoși trebuie păstrată cu sfințenie și transmisă generațiilor următoare. Talentul meșterilor populari a fost apreciat prin creațiile lor: costume populare, vase de ceramică, obiecte casnice din lemn, iar după observările făcute chiar pe obiecte reale aduse de părinți, copiii și-au dorit să devină și ei mici meșteri populari. Au decorat farfurii, ulcioare, costume populare, au modelat vase din lut și plastilină, au realizat modele și franjuri la ștergare, fețe de masă, covoare, au șnuruit opincuțe. Pe parcursul acestor zile, copiii și-au însușit, chiar au și folosit termeni specifici acestui domeniu: opinci, fotă, ie, ițari, cingătoare, brâu, betelie, cușmă, ulcior, covată, ștergar și multe altele. Fondul sonor, alcătuit din melodii populare românești, ne-a ajutat să intrăm mai ușor în atmosfera folclorică și ne-a susținut un ritm de lucru foarte plăcut, dându-ne impresia de șezătoare.
Zilele s-au scurs foarte repede, iar lucrările  executate s-au adunat încet–încet. Părinții copiilor au răscolit prin amintiri și au contribuit cu diferite obiecte de artă populară păstrate pe la țară, acest fapt dându-mi ideea de a deschide o expoziție cu tot ce am agonisit. Împreună cu colega de la grupă, doamna educatoare Rogojan Aurelia, am lansat invitații doamnelor educatoare și copiilor din toate grupele Grădiniței Sînmartin de a admira colecția noastră de lucrări. Prin micul nostru muzeu, s-au perindat și părinții sau bunicii copiilor, fiecare aducând laude și felicitări micilor meșteri populari. La sfârșit a fost recitată poezia „Portul românesc” și am încins hora, invitând și musafirii: ,,Hai la hora mare/ Haideți să jucăm/ Și de supărare, haideți să uităm,/ C-așa este viața, când e sărbătoare/ Se adună lumea/ Și joacă hora mare.” (Livia B.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Portul meu cel românesc...

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

Sunday, 28 May 2023