Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Concursul interliceal „La vremuri noi, om nou” – ediția a III-a

Luni, la Colegiul Național „Mihai Eminescu”din Oradea

Concursul interliceal „La vremuri noi, om nou” – ediția a III-a

În anul 2008, dna prof. Cristina Marian, de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea, a inițiat un concurs interliceal dedicat Unirii Principatelor Române și personalității lui Alexandru Ioan Cuza, intitulat „La vremuri noi, om nou”.

La ediția din acest an (desfășurată luni, 25 ianuarie 2010, la sala festivă a Colegiului Național „Mihai Eminescu”), au răspuns invitației 11 licee orădene: Colegiul Economic „Partenie Cosma”, Colegiul Național „Iosif Vulcan”, colegiile tehnice „Mihai Viteazul”, „Traian Vuia”, „Andrei Șaguna” și „Transilvania”, liceele teoretice „Aurel Lazăr”, „Onisifor Ghibu” și „Lucian Blaga”, Liceul Teologic Greco-Catolic și Liceul Teologic Penticostal „Betel”. Colegiul gazdă („Mihai Eminescu”) nu a concurat, dar a participat la eveniment cu o echipă de actori gimnaziști, cu două echipaje și doi reprezentanți ai gimnaziștilor și liceenilor care au prezentat o scenetă despre Unirea cea mică (avându-i ca protagoniști pe elevii: Andrei Cazan, Nagy Eduard, Codrina Solcanu, Antal Leonard și Ruge Raul, îndrumați de prof. Alina Trif), iar ceilalți s-au străduit să vină cu câte o argumentare istorică vizavi de Unirea Principatelor Române (Moldova și Þara Românească, la 24 Ianuarie 1859, sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza).
33 de luptători pentru Unirea cea mică
Cele 11 echipaje au răspuns în scris la 10 întrebări ale unui test grilă, înconjurând varianta corectă de răspuns, din cele trei expuse pe ecran și pe biletele de concurs. După fiecare întrebare, pe ecran era marcată varianta corectă. Răspunsurile trecute pe bilețelele de concurs au fost evaluate de dna prof. Dana Duma, iar echipa de organizatori afișa periodic rezultatele pe tabela „electronică”. La epuizarea celor 10 întrebări, în fruntea clasamentului se aflau echipajele de la „Partenie Cosma” și „Onisifor Ghibu” (cu maximum de puncte – 10), urmate de patru echipaje („Iosif Vulcan”, „Betel”, Greco-Catolic și „Mihai Viteazul”), cu câte nouă puncte fiecare; „Lucian Blaga” și „Aurel Lazăr” cu câte opt puncte; „Andrei Șaguna” și „Traian Vuia” cu câte șapte puncte. Numai după patru întrebări de baraj, s-a ajuns ca două din cele patru echipaje cu câte nouă puncte fiecare să se desprindă de pluton și să ocupe locul III (echipajul Liceului Teologic Greco-Catolic), respectiv locul IV – mențiune (C.N. „Iosif Vulcan”).
„Onisifor Ghibu” – locul I, „Partenie Cosma” – locul II
În finala concursului, echipajul de la „Onisifor Ghibu” s-a clasat pe primul loc, urmat de economiștii de la „Partenie Cosma”.
Așadar, pe podium, pe locul I: Rahela Duma, George Noane și Abel Moca, din XII B, de la „O. Ghibu” (prof. Livia Ivan), locul II – Patricia Feier, Maria Porumb și Cătălina Sbârcea, din IX B și XI C, de la „P. Cosma” (prof. Delia Roșu și Ramona Bogdan), locul III – Maria Toma, Vladimir Boca și Cristian Burdaș, din XII B, de la Greco-Catolic (prof. Mihaela Olău).
Mădălina Daina, Bogdan Dobai și Sergiu Manoliu (din clasa a V-a A), cu „Secularizarea averilor mănăstirești”, le-au suflat premiul pentru argumentare istorică celor din a VIII-a B (Bianca Inășel și Lukacs Mark), iar Darius Belejan a convins și învins cu „Statul național unitar român modern” (Ioana Marcela Creț, cu „Ortodoxia și unitatea națională”, ocupând locul secund). Sponsorilor competiției (Editura CD Press București, revista Magazin Istoric București, Editura Humanitas București și Stiefel Eurocart Oradea) li s-a rezervat un moment de prezentare, iar dna prof. de istorie Maria Onița, reprezentant al conducerii colegiului „M. Eminescu” a felicitat atât organizatorii, cât și participanții la cea de-a treia ediție.
Inițiatorul și organizatorul principal al concursului, dna prof. Cristina Marian, a înmânat premii tuturor echipajelor și profesorilor coordonatori. Manifestarea s-a închinat cu „Hora Unirii”. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (118 poze), accesați Galeria foto:  Concursul interliceal „La vremuri noi, om nou” – ediția a III-a.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 16 octombrie 2019