Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concursul interliceal „La vremuri noi, om nou” – ediția a III-a

Luni, la Colegiul Național „Mihai Eminescu”din Oradea

Concursul interliceal „La vremuri noi, om nou” – ediția a III-a

În anul 2008, dna prof. Cristina Marian, de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea, a inițiat un concurs interliceal dedicat Unirii Principatelor Române și personalității lui Alexandru Ioan Cuza, intitulat „La vremuri noi, om nou”.

La ediția din acest an (desfășurată luni, 25 ianuarie 2010, la sala festivă a Colegiului Național „Mihai Eminescu”), au răspuns invitației 11 licee orădene: Colegiul Economic „Partenie Cosma”, Colegiul Național „Iosif Vulcan”, colegiile tehnice „Mihai Viteazul”, „Traian Vuia”, „Andrei Șaguna” și „Transilvania”, liceele teoretice „Aurel Lazăr”, „Onisifor Ghibu” și „Lucian Blaga”, Liceul Teologic Greco-Catolic și Liceul Teologic Penticostal „Betel”. Colegiul gazdă („Mihai Eminescu”) nu a concurat, dar a participat la eveniment cu o echipă de actori gimnaziști, cu două echipaje și doi reprezentanți ai gimnaziștilor și liceenilor care au prezentat o scenetă despre Unirea cea mică (avându-i ca protagoniști pe elevii: Andrei Cazan, Nagy Eduard, Codrina Solcanu, Antal Leonard și Ruge Raul, îndrumați de prof. Alina Trif), iar ceilalți s-au străduit să vină cu câte o argumentare istorică vizavi de Unirea Principatelor Române (Moldova și Þara Românească, la 24 Ianuarie 1859, sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza).
33 de luptători pentru Unirea cea mică
Cele 11 echipaje au răspuns în scris la 10 întrebări ale unui test grilă, înconjurând varianta corectă de răspuns, din cele trei expuse pe ecran și pe biletele de concurs. După fiecare întrebare, pe ecran era marcată varianta corectă. Răspunsurile trecute pe bilețelele de concurs au fost evaluate de dna prof. Dana Duma, iar echipa de organizatori afișa periodic rezultatele pe tabela „electronică”. La epuizarea celor 10 întrebări, în fruntea clasamentului se aflau echipajele de la „Partenie Cosma” și „Onisifor Ghibu” (cu maximum de puncte – 10), urmate de patru echipaje („Iosif Vulcan”, „Betel”, Greco-Catolic și „Mihai Viteazul”), cu câte nouă puncte fiecare; „Lucian Blaga” și „Aurel Lazăr” cu câte opt puncte; „Andrei Șaguna” și „Traian Vuia” cu câte șapte puncte. Numai după patru întrebări de baraj, s-a ajuns ca două din cele patru echipaje cu câte nouă puncte fiecare să se desprindă de pluton și să ocupe locul III (echipajul Liceului Teologic Greco-Catolic), respectiv locul IV – mențiune (C.N. „Iosif Vulcan”).
„Onisifor Ghibu” – locul I, „Partenie Cosma” – locul II
În finala concursului, echipajul de la „Onisifor Ghibu” s-a clasat pe primul loc, urmat de economiștii de la „Partenie Cosma”.
Așadar, pe podium, pe locul I: Rahela Duma, George Noane și Abel Moca, din XII B, de la „O. Ghibu” (prof. Livia Ivan), locul II – Patricia Feier, Maria Porumb și Cătălina Sbârcea, din IX B și XI C, de la „P. Cosma” (prof. Delia Roșu și Ramona Bogdan), locul III – Maria Toma, Vladimir Boca și Cristian Burdaș, din XII B, de la Greco-Catolic (prof. Mihaela Olău).
Mădălina Daina, Bogdan Dobai și Sergiu Manoliu (din clasa a V-a A), cu „Secularizarea averilor mănăstirești”, le-au suflat premiul pentru argumentare istorică celor din a VIII-a B (Bianca Inășel și Lukacs Mark), iar Darius Belejan a convins și învins cu „Statul național unitar român modern” (Ioana Marcela Creț, cu „Ortodoxia și unitatea națională”, ocupând locul secund). Sponsorilor competiției (Editura CD Press București, revista Magazin Istoric București, Editura Humanitas București și Stiefel Eurocart Oradea) li s-a rezervat un moment de prezentare, iar dna prof. de istorie Maria Onița, reprezentant al conducerii colegiului „M. Eminescu” a felicitat atât organizatorii, cât și participanții la cea de-a treia ediție.
Inițiatorul și organizatorul principal al concursului, dna prof. Cristina Marian, a înmânat premii tuturor echipajelor și profesorilor coordonatori. Manifestarea s-a închinat cu „Hora Unirii”. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (118 poze), accesați Galeria foto:  Concursul interliceal „La vremuri noi, om nou” – ediția a III-a.

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 08:41:04 Ora de vară a Europei de Est