Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Micii ecologiști ai dnei profesor Daniela Duma au „topit” PET-uri

Marți, în premieră națională, la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea

Micii ecologiști ai dnei profesor Daniela Duma au „topit” PET-uri

Senzațional, domnilor...! cum ar spune unii la Televiziunea poporului.
Marți dimineața (26 ianuarie 2010), niște copii de clasa a VII-a au „topit” flacoane de răcoritoare, la foc mic, în sala festivă, sub ochii scânteietori ai profesoarei lor, Daniela Duma, încântată de „isprava” bravilor săi ecologiști.

Imaginile v-au ajutat să aflați ce era „senzațional” în acțiunea elevilor din clasele a VII-a A și B. Ei au „topit” (au presat la cald) flacoane cu ajutorul a patru aparate primite de la o firmă din Ungaria, parteneră în cadrul proiectului național „Școli pentru un viitor verde”.
Elevii implicați în proiect au fost instruiți de către reprezentații firmei din Ungaria (dna Krall Peterne Timea, director cu proiectele noi) cum să preseze PET-urile cu ajutorul acestor aparate (cu adevărat... o premieră în România). Treaba i-a încântat pe toți. Cele două clase au intrat în concurs, care „topește” cele mai multe flacoane. La pauză, scorul era foarte strâns: 165 (a VII-a B) la 163 (a VII-a A). Scorul era înregistrat de reprezentanții celor două clase, Antonia Chiș și Andrada Farcaș. Iar doamna profesor Daniela Duma ne-a prezentat „marfa”: cele 163 de PET-uri presate de echipa verde (din a VII-a A). Abia dacă depășeau cu puțin jumătatea sacului...
Proiectul național „Școli pentru un viitor verde”
Pe 18 ianuarie, prof. Daniela Duma și Ioana Codrean, colege în cadrul catedrei de geografie – istorie, s-au înscris cu echipa verde a Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea pe site-ul „Școli pentru un viitor verde.ro”, întrucât echipa demarase deja proiectul național „Școli pentru un viitor verde”, în parteneriat cu Apele Române și A.P.M Bihor.
„Prin acest proiect dorim sensibilizarea copiilor pentru protecția mediului; pașii sunt diverși: să învețe să se comporte ecologic, să nu mai distrugă atât..., precum și colectare și reciclare de materiale refolosibile. Tot a doua săptămână, vom avea acțiuni de anvergură”, ne-a declarat dna prof. Daniela Duma.
Anul trecut, echipa verde a Colegiului Național „Mihai Eminescu” (alcătuită din 50 de elevi din clasele de gimnaziu) a primit din partea Primăriei Oradea tricouri personalizate, inscripționate cu „Green Team” și cu numele liceului (pe spate). Tricourile sunt, într-un fel, o răsplată pentru nenumăratele acțiuni întreprinse de micii ecologiști eminescieni.
Din 8 februarie (după scurta vacanță intersemestrială), la nivelul colegiului, se va declanșa concursul între clase pentru a aduna cât mai multe PET-uri care apoi vor fi presate cu cele patru aparate închiriate de firma parteneră din Ungaria.   Ambalate în saci speciali (Termo Press) primiți din partea firmei, PET-urile presate vor fi expediate prin poștă. În funcție de cantitățile de PET-uri primite, firma îi va premia pe cei mai harnici cu o excursie de două zile în Ungaria. În țara vecină, în cadrul acestui proiect, s-au înscris peste 600 de școli, care, anul trecut, au adunat peste 16.000 de flacoane.
17 februarie – o zi fără hârtie
„Dacă în 8 februarie, se va declanșa concursul la nivel de școală, în 10 februarie, vor avea loc acțiuni de igienizare în jurul școlii, iar ziua de 17 februarie, dorim să fie „Ziua fără hârtie”. Vom pregăti în acest sens un material de sensibilizare audio-video. În acea zi ne propunem să nu folosim deloc hârtia la ore, recurgând doar la cretă și la aparatele audio-video. Cu aceasta, vrem să atragem atenția asupra economisirii consumului de hârtie, și implicit, a tăierii copacilor”, a ținut să sublinieze prof. Daniela Duma.
Să mai spunem că toate acțiunile întreprinse de micii ecologiști (echipa verde) vor fi consemnate într-un jurnal verde (în format electronic)...
Aparatul de presat flacoane nu se comercializează... încă!
În Ungaria, acțiunea de presare (la cald) a PET-uri cu ajutorul aparatului inventat de Simon Lajos (directorul și proprietarul firmei Budafilter 94 Kft) a început în 2004, după cum aveam să aflăm de la Bajko Istvan, reprezentantul în Oradea al firmei din Ungaria.
„Aparatele acestea cu două șine sunt destinate școlilor și administrației locale. Pentru populație, aparatele sunt doar cu o singură șină. Dar ele nu se comercializeză încă prin magazine. Aceste patru aparate vor fi închiriate Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea până în luna mai, ca un experiment pe piața românească.
Elevii le vor folosi pentru a presa flacoanele adunate. Astfel, mormane de flacoane vor fi ambalate doar în câțiva saci speciali, inscripționați, care vor fi expediați prin poștă pe adresa firmei din Ungaria. Și sacii sunt confecționați tot din materiale reciclabile. Ajunse la sediul firmei, flacoanele presate vor fi selectate pe culori și vor intra în aparatele de reciclare”, după cum ne-a explicat Bajko Istvan.
Așadar, la această oră, în România, nu se găsesc aparate de presat PET-uri, decât cele patru, aflate în custodia celor de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea.(Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (104 poze), accesați Galeria foto: Micii ecologiști ai dnei profesor Daniela Duma au „topit” PET-uri.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 11 august 2020