Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Micii ecologiști ai dnei profesor Daniela Duma au „topit” PET-uri

Marți, în premieră națională, la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea

Micii ecologiști ai dnei profesor Daniela Duma au „topit” PET-uri

Senzațional, domnilor...! cum ar spune unii la Televiziunea poporului.
Marți dimineața (26 ianuarie 2010), niște copii de clasa a VII-a au „topit” flacoane de răcoritoare, la foc mic, în sala festivă, sub ochii scânteietori ai profesoarei lor, Daniela Duma, încântată de „isprava” bravilor săi ecologiști.

Imaginile v-au ajutat să aflați ce era „senzațional” în acțiunea elevilor din clasele a VII-a A și B. Ei au „topit” (au presat la cald) flacoane cu ajutorul a patru aparate primite de la o firmă din Ungaria, parteneră în cadrul proiectului național „Școli pentru un viitor verde”.
Elevii implicați în proiect au fost instruiți de către reprezentații firmei din Ungaria (dna Krall Peterne Timea, director cu proiectele noi) cum să preseze PET-urile cu ajutorul acestor aparate (cu adevărat... o premieră în România). Treaba i-a încântat pe toți. Cele două clase au intrat în concurs, care „topește” cele mai multe flacoane. La pauză, scorul era foarte strâns: 165 (a VII-a B) la 163 (a VII-a A). Scorul era înregistrat de reprezentanții celor două clase, Antonia Chiș și Andrada Farcaș. Iar doamna profesor Daniela Duma ne-a prezentat „marfa”: cele 163 de PET-uri presate de echipa verde (din a VII-a A). Abia dacă depășeau cu puțin jumătatea sacului...
Proiectul național „Școli pentru un viitor verde”
Pe 18 ianuarie, prof. Daniela Duma și Ioana Codrean, colege în cadrul catedrei de geografie – istorie, s-au înscris cu echipa verde a Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea pe site-ul „Școli pentru un viitor verde.ro”, întrucât echipa demarase deja proiectul național „Școli pentru un viitor verde”, în parteneriat cu Apele Române și A.P.M Bihor.
„Prin acest proiect dorim sensibilizarea copiilor pentru protecția mediului; pașii sunt diverși: să învețe să se comporte ecologic, să nu mai distrugă atât..., precum și colectare și reciclare de materiale refolosibile. Tot a doua săptămână, vom avea acțiuni de anvergură”, ne-a declarat dna prof. Daniela Duma.
Anul trecut, echipa verde a Colegiului Național „Mihai Eminescu” (alcătuită din 50 de elevi din clasele de gimnaziu) a primit din partea Primăriei Oradea tricouri personalizate, inscripționate cu „Green Team” și cu numele liceului (pe spate). Tricourile sunt, într-un fel, o răsplată pentru nenumăratele acțiuni întreprinse de micii ecologiști eminescieni.
Din 8 februarie (după scurta vacanță intersemestrială), la nivelul colegiului, se va declanșa concursul între clase pentru a aduna cât mai multe PET-uri care apoi vor fi presate cu cele patru aparate închiriate de firma parteneră din Ungaria.   Ambalate în saci speciali (Termo Press) primiți din partea firmei, PET-urile presate vor fi expediate prin poștă. În funcție de cantitățile de PET-uri primite, firma îi va premia pe cei mai harnici cu o excursie de două zile în Ungaria. În țara vecină, în cadrul acestui proiect, s-au înscris peste 600 de școli, care, anul trecut, au adunat peste 16.000 de flacoane.
17 februarie – o zi fără hârtie
„Dacă în 8 februarie, se va declanșa concursul la nivel de școală, în 10 februarie, vor avea loc acțiuni de igienizare în jurul școlii, iar ziua de 17 februarie, dorim să fie „Ziua fără hârtie”. Vom pregăti în acest sens un material de sensibilizare audio-video. În acea zi ne propunem să nu folosim deloc hârtia la ore, recurgând doar la cretă și la aparatele audio-video. Cu aceasta, vrem să atragem atenția asupra economisirii consumului de hârtie, și implicit, a tăierii copacilor”, a ținut să sublinieze prof. Daniela Duma.
Să mai spunem că toate acțiunile întreprinse de micii ecologiști (echipa verde) vor fi consemnate într-un jurnal verde (în format electronic)...
Aparatul de presat flacoane nu se comercializează... încă!
În Ungaria, acțiunea de presare (la cald) a PET-uri cu ajutorul aparatului inventat de Simon Lajos (directorul și proprietarul firmei Budafilter 94 Kft) a început în 2004, după cum aveam să aflăm de la Bajko Istvan, reprezentantul în Oradea al firmei din Ungaria.
„Aparatele acestea cu două șine sunt destinate școlilor și administrației locale. Pentru populație, aparatele sunt doar cu o singură șină. Dar ele nu se comercializeză încă prin magazine. Aceste patru aparate vor fi închiriate Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea până în luna mai, ca un experiment pe piața românească.
Elevii le vor folosi pentru a presa flacoanele adunate. Astfel, mormane de flacoane vor fi ambalate doar în câțiva saci speciali, inscripționați, care vor fi expediați prin poștă pe adresa firmei din Ungaria. Și sacii sunt confecționați tot din materiale reciclabile. Ajunse la sediul firmei, flacoanele presate vor fi selectate pe culori și vor intra în aparatele de reciclare”, după cum ne-a explicat Bajko Istvan.
Așadar, la această oră, în România, nu se găsesc aparate de presat PET-uri, decât cele patru, aflate în custodia celor de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea.(Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (104 poze), accesați Galeria foto: Micii ecologiști ai dnei profesor Daniela Duma au „topit” PET-uri.

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 08:39:14 Ora de vară a Europei de Est