Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

A fost inaugurat Centrul de resurse pentru educație și dezvoltare (C.R.E.D.)

Ieri, la Grădinița nr. 48 din Oradea

A fost inaugurat Centrul de resurse pentru educație și dezvoltare (C.R.E.D.)

La Grădinița nr. 48 din Oradea (structura Grădiniței nr. 34), a fost inaugurat, joi (4 februarie 2010), Centrul de resurse pentru educație și dezvoltare (C.R.E.D.).

Este primul și singurul Centru de resurse pentru educație și dezvoltare din Oradea și cel de-al optulea din județul Bihor, după cele deschise la: Săcuieni, Aleșd și Valea lui Mihai, Ștei și Vașcău, Nucet și Salonta. La nivelul județului vor funcționa 10 astfel de centre. Celelalte două urmează să fie deschise la Beiuș și Marghita.
Centrate pe nevoile, interesele și potențialul copiilor preșcolari, aceste centre urmăresc îmbunătățirea calității infrastructurii sistemului de educație preșcolară, dezvoltarea serviciilor educaționale oferite de grădinițe prin perfecționarea competențelor personalului care lucrează în aceste unități de învățământ, dotarea acestora cu aparatură modernă de ultimă generație, crearea de servicii educaționale complementare grădiniței, toate pentru o educație de calitate, la standarde europene, așa după cum ne-a spus directorul Grădiniței nr. 34, prof. Cornelia Borz, expert C.R.E.D.  
La nivel național, vor funcționa 325 de centre (C.R.E.D.), adevărate centre pentru informarea și perfecționarea a 350.000 de educatoare, 2.500 de manageri și 15.000 de persoane (din cadrul personalului auxiliar), după cum aveam să aflăm din cuvântul dnei prof. Voichița Vancu, celălalt expert C.R.E.D. al județului Bihor. Pentru crearea lor, Banca Europeană de Dezvoltare și Guvernul României au investit 105 milioane de euro. Numai într-un singur centru, aparatura modernă de ultimă generație și mobilierul aferent sunt estimate la 30.000 de lei noi. Dincolo de aceste cifre semnificative, dna Voichița Vancu s-a referit la toate cele trei componente, direcții ale rețelei de centre C.R.E.D. (reabilitarea infrastructurii unităților de învățământ, mai ales ale celor din mediul rural, multe fiind improprii desfășurării procesului de învățământ, iar altele retrocedate, îmbunătățirea și diversificarea serviciilor de educație oferite copiilor, perfecționarea cadrelor didactice și consilierea părinților). Așadar, beneficiari ai acestor centre vor fi, în egală măsură, copiii, dascălii, dar și părinții (făcându-se vorbire, în chip metaforic, despre „educarea părinților”).
Centrul va fi deservit de patru cadre didactice (în calitate de voluntari): inst. Tamara Nicolae și ed. Maria Meșter (de la Gr. nr. 48), prof. Violina Petruș (Gr. nr. 43) și prof. Anuța Boroș (directorul Gr. nr. 19, Episcopia Bihor).
Biroul centrului și cele două săli pentru cursuri și activități, cu toate dotările aferente (retroproiector cu LCD, laptop, combină muzicală, DVD, aparat de spiralat documente, cameră foto, xerox, imprimantă...) stau la dispoziția tuturor beneficiarilor: copii, educatoare și părinți, nu numai de la Grădinița nr. 34 (și structura sa - 48), ci și de la celelalte grădinițe din Oradea. Aici se pot organiza: cursuri de formare, parteneriate cu părinții, consilieri și serbări...
„Nimeni nu poate da decât ceea ce are”...
... iar noi dăm cu sufletul tot ce avem, se exprima prof. Ilie Crăciun, reprezentantul Inspectoratului Școlar, referindu-se la rolul, menirea dascălului (ca apostol al neamului), întâiul furnizor de servicii de instruire și educare, formator de caractere...
La manifestare, au mai onorat: Arina Moș, consilier al primarului Ilie Bolojan, agent-șef adjunct Teodor Terec, din cadrul Poliției de Proximitate, directori de grădinițe (Gr. nr. 19, 35, 37, 43, 45, 46, 52, 54 și 56: Anuța Boroș, Voichița Vancu, Mariana Dragoș, Rodica Ciocan, Eugenia Ciordaș, Rodica Ștef, Maria Nan, Eleonora Curtui și Dana Lukacs), psihologi (Alina Virginia Răcășan-Doboș, Lioara Bianca Buboiu), reprezentanți ai părinților (pr. Florin Ghiulai), educatoare și asistenți sociali, reprezentați ai presei.
„Visul prin cuvinte și fapte”   
La inaugurare a fost lansat și primul număr al revistei „Cred”, coordonat de inst. Tamara Nicolae.
„Aici la CRED, vom încerca să aducem  mai aproape visul prin cuvinte și fapte. Locul unde copilul să poată primi tot ce e mai bun pentru el este aici la CRED”, ne-a mărturisit inst. Tamara Nicolae. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: A fost inaugurat Centrul de resurse pentru educație și dezvoltare (C.R.E.D.).

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 6 mai 2021