Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

A fost inaugurat Centrul de resurse pentru educație și dezvoltare (C.R.E.D.)

Ieri, la Grădinița nr. 48 din Oradea

A fost inaugurat Centrul de resurse pentru educație și dezvoltare (C.R.E.D.)

La Grădinița nr. 48 din Oradea (structura Grădiniței nr. 34), a fost inaugurat, joi (4 februarie 2010), Centrul de resurse pentru educație și dezvoltare (C.R.E.D.).

Este primul și singurul Centru de resurse pentru educație și dezvoltare din Oradea și cel de-al optulea din județul Bihor, după cele deschise la: Săcuieni, Aleșd și Valea lui Mihai, Ștei și Vașcău, Nucet și Salonta. La nivelul județului vor funcționa 10 astfel de centre. Celelalte două urmează să fie deschise la Beiuș și Marghita.
Centrate pe nevoile, interesele și potențialul copiilor preșcolari, aceste centre urmăresc îmbunătățirea calității infrastructurii sistemului de educație preșcolară, dezvoltarea serviciilor educaționale oferite de grădinițe prin perfecționarea competențelor personalului care lucrează în aceste unități de învățământ, dotarea acestora cu aparatură modernă de ultimă generație, crearea de servicii educaționale complementare grădiniței, toate pentru o educație de calitate, la standarde europene, așa după cum ne-a spus directorul Grădiniței nr. 34, prof. Cornelia Borz, expert C.R.E.D.  
La nivel național, vor funcționa 325 de centre (C.R.E.D.), adevărate centre pentru informarea și perfecționarea a 350.000 de educatoare, 2.500 de manageri și 15.000 de persoane (din cadrul personalului auxiliar), după cum aveam să aflăm din cuvântul dnei prof. Voichița Vancu, celălalt expert C.R.E.D. al județului Bihor. Pentru crearea lor, Banca Europeană de Dezvoltare și Guvernul României au investit 105 milioane de euro. Numai într-un singur centru, aparatura modernă de ultimă generație și mobilierul aferent sunt estimate la 30.000 de lei noi. Dincolo de aceste cifre semnificative, dna Voichița Vancu s-a referit la toate cele trei componente, direcții ale rețelei de centre C.R.E.D. (reabilitarea infrastructurii unităților de învățământ, mai ales ale celor din mediul rural, multe fiind improprii desfășurării procesului de învățământ, iar altele retrocedate, îmbunătățirea și diversificarea serviciilor de educație oferite copiilor, perfecționarea cadrelor didactice și consilierea părinților). Așadar, beneficiari ai acestor centre vor fi, în egală măsură, copiii, dascălii, dar și părinții (făcându-se vorbire, în chip metaforic, despre „educarea părinților”).
Centrul va fi deservit de patru cadre didactice (în calitate de voluntari): inst. Tamara Nicolae și ed. Maria Meșter (de la Gr. nr. 48), prof. Violina Petruș (Gr. nr. 43) și prof. Anuța Boroș (directorul Gr. nr. 19, Episcopia Bihor).
Biroul centrului și cele două săli pentru cursuri și activități, cu toate dotările aferente (retroproiector cu LCD, laptop, combină muzicală, DVD, aparat de spiralat documente, cameră foto, xerox, imprimantă...) stau la dispoziția tuturor beneficiarilor: copii, educatoare și părinți, nu numai de la Grădinița nr. 34 (și structura sa - 48), ci și de la celelalte grădinițe din Oradea. Aici se pot organiza: cursuri de formare, parteneriate cu părinții, consilieri și serbări...
„Nimeni nu poate da decât ceea ce are”...
... iar noi dăm cu sufletul tot ce avem, se exprima prof. Ilie Crăciun, reprezentantul Inspectoratului Școlar, referindu-se la rolul, menirea dascălului (ca apostol al neamului), întâiul furnizor de servicii de instruire și educare, formator de caractere...
La manifestare, au mai onorat: Arina Moș, consilier al primarului Ilie Bolojan, agent-șef adjunct Teodor Terec, din cadrul Poliției de Proximitate, directori de grădinițe (Gr. nr. 19, 35, 37, 43, 45, 46, 52, 54 și 56: Anuța Boroș, Voichița Vancu, Mariana Dragoș, Rodica Ciocan, Eugenia Ciordaș, Rodica Ștef, Maria Nan, Eleonora Curtui și Dana Lukacs), psihologi (Alina Virginia Răcășan-Doboș, Lioara Bianca Buboiu), reprezentanți ai părinților (pr. Florin Ghiulai), educatoare și asistenți sociali, reprezentați ai presei.
„Visul prin cuvinte și fapte”   
La inaugurare a fost lansat și primul număr al revistei „Cred”, coordonat de inst. Tamara Nicolae.
„Aici la CRED, vom încerca să aducem  mai aproape visul prin cuvinte și fapte. Locul unde copilul să poată primi tot ce e mai bun pentru el este aici la CRED”, ne-a mărturisit inst. Tamara Nicolae. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: A fost inaugurat Centrul de resurse pentru educație și dezvoltare (C.R.E.D.).

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

Tuesday, 6 June 2023