Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

Declarațiile ministrului Educației, dl Daniel Petru Funeriu, după întâlnirea cu inspectorii școlari generali ( Sibiu, 8 februarie)

O paletă largă de probleme

Declarațiile ministrului Educației, dl Daniel Petru Funeriu, după întâlnirea cu inspectorii școlari generali ( Sibiu, 8 februarie)

Bună ziua și mă bucur foarte mult că mă aflu la Sibiu, astăzi. Vreau să vă informez despre ce am avut astăzi în agendă. În primul rând, azi de dimineață am avut o întâlnire cu domnul prefect și cu domnul inspector școlar general din Sibiu, pentru a vedea exact ceea ce se întâmplă la nivelul județului Sibiu, dacă există probleme și cum le putem rezolva.

La 9,30 am participat la o întâlnire a Centrului National de Dezvoltare a Învatamântului Profesional și Tehnic, care gestionează proiectul cofinanțat din Fondul Social European, prin POSDRU. Acest proiect se referă la revizuirea metodologiilor și a procedurilor pentru creșterea calității învatamântului profesional și tehnic. A fost în același timp și prima întâlnire de când am preluat Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului cu inspectorii școlari generali din toată țara. Au fost prezenți aproape toți inspectorii școlari generali.
Am discutat trei chestiuni majore: *Cele legate de organizarea învățământului în condițiile meteorologice, la nivelul țării, așa cum le cunoaștem astăzi. Așa cum știți, sub conducerea premierului Emil Boc, ieri, a avut loc o întâlnire pentru situații de urgență și, așa cum a spus premierul, astăzi, la ora 17.00, MECTS va anunța exact ce se va întâmpla, județ cu județ. Le-am cerut inspectorilor școlari generali să aibă în vedere, în funcție de condițiile meteorologice, un element esențial și anume siguranța copiilor: să nu meargă copiii în școli care nu sunt încălzite, să nu ne trezim cu surprize că unii copii sunt transportați cu microbuze, care apoi nu reușesc să se miște din cauza zăpezii sau că avem copii care se deplasează în condiții meteorologice foarte dificile pentru ei. Să avem în vedere ca unic parametru siguranța copiilor, iar apoi, desigur, în funcție de zilele în care nu se face școală, să vedem cum recuperăm orele. Este o mică problemă cu cei din anii terminali, care vor începe săptămâna viitoare o primă probă de evaluare a competențelor la bacalaureat. Prin urmare, cred că aici trebuie sa fim atenți cu ce se întâmplă cu clasa terminală, în învățământul liceal. Ca o primă concluzie, aș vrea să spun că ieri, când au intervenit aceste situații de urgență, dar și astăzi, am colaborat foarte bine cu inspectorii școlari, au răspuns foarte bine cerințelor noastre și așa cum s-a văzut și astăzi sunt foarte puține cazuri în care avem probleme. La ora actuală, așa cum știți, procesul educațional este oprit la clasele I-VIII, uneori și la liceu, în 11 județe, parțial în Argeș și se discută ce se întâmplă în județul Brăila. De asemenea, școlile sunt închise și la nivelul municipiului București. Situația este dinamică, de aceea am decis ca la ora 17.00 să anunțăm ce se întâmplă la nivel național. Încă o dată vreau să spun că eu sunt mulțumit de cum au acționat inspectorii în colaborare cu comitetele pentru situații de urgență, de la nivelul fiecărui județ. Cred că lucrurile sunt pe calea cea bună, în pofida condițiilor meteorologice dificile.
* Am discutat apoi chestiuni referitoare la organizarea bacalaureatului, a examenelor naționale și, mai ales, a pregătirii noului an școlar. Doamna secretar de stat Oana Badea a făcut o prezentare a cerințelor ministerului și a calendarului de organizare a noului an școlar. Vrem să vedem exact care sunt elementele. Știți bine că în fiecare an există probleme cu autorizarea unităților școlare, cu licențele de transport, sunt probleme recurente de la an, la an și niciodată nu este prea devreme să începi pregătirea noului an școlar. Îi mulțumesc doamnei secretar de stat Oana Badea pentru gestionarea acestui proces, astfel încât să avem cât mai puține școli neautorizate și să începemcu dreptul noul an școlar.
* Nu în ultimul rând, esențială a fost discuția pe care am avut-o cu inspectorii școlari generali în ceea ce privește opțiunile și demersul legislativ în privința noii Legi a Educației. Intenția mea a fost să prezint inspectorilor care sunt opțiunile majore ale ministerului în această direcție și să-i informez asupra întregului nostru demers. Am discutat șase puncte care vor constitui principalii piloni ai acestei legi în domeniul învățământului preuniversitar.
În ceea ce privește ciclul de învățământ trebuie să avem, în continuare, învățământ obligatoriu până la vârsta de 16 ani și desigur, sunt discuții în privința organizării acestor cicluri de învățământ, pe parcursul elaborării legii. În al doilea rând, este vorba despre programa si despre noile proceduri de evaluare. Aici vreau să fac o mențiune specială: programa școlară, curriculumul școlar nu răspund la două necesități imperative: cea de modernizare a învățământului și faptul că programa este mult prea stufoasă, mult prea încărcată. Le-am spus inspectorilor că, din punctul meu de vedere, inechitatea sistemului de învățământ din România începe cu programa școlară. Un copil care provine dintr-o familie mai educată, cu posibilități financiare mai mari, va putea să țină pasul cu această programă. Un copil care provine dintr-o familie cu dificultăți sau care poate să se ocupe mai puțin de el, va avea probleme majore și va fi pierdut pentru sistemul educațional încă din primii ani de școală.
Aici este un lucru deosebit de important pe care trebuie să-l facem, nu neapărat așteptând noua Lege a Educației.
Trebuie să avem o programă școlară bazată pe formarea de competențe și nu pe toceală. În strânsă corelare cu programa școlară trebuie să avem în vedere ceea ce se întâmplă la nivelul evaluărilor. Avem un efort de făcut în ceea ce privește evaluarea, iar una dintre opțiunile majore pe care dorim să le introducem în lege este introducerea portofoliului educațional și transformarea lui într-o realitate a sistemului educațional din România. Filosofia este simplă: eu cred că o nota nu reprezintă 100% din ceea ce înseamnă parcursul școlar al unui elev. Evaluarea elevilor trebuie să fie mult mai complexă, nu doar printr-o simplă notă. Un angajament foarte ferm al Guvernului este descentralizarea și depolitizarea. Am dat un semnal puternic inspectorilor, așa cum este prevăzut în programul de Guvernare, în pactul Național pentru Educație, trebuie să fim foarte vigilenți cu tot ceea ce înseamnă implicarea exagerată a politicului în viața școlii. Am spus acest lucru inspectorilor și mă bazez pe înțelegerea lor de a nu lăsa politicul să se amestece mai mult decât este cazul în viața școlii. De asemenea, opțiunea pentru descentralizare este fermă: decizia administrativă trebuie dusă cât mai aproape de școală. Nimeni nu știe mai bine decât un director cum trebuie să fie gestionată școala. De asemenea, este vorba și de descentralizare curriculară. Programa, din punctul nostru de vedere, trebuie să aibă o componentă de aproximativ 20% la nivelul școlii. Mai mult, este o a doua dimensiune a descentralizării: programa la dispoziția profesorului.
Știm bine cu toții, la sfârșitul anului școlar, începe fuga după materie, să terminăm materia. Atunci când un profesor va putea să parcurgă programa școlară în 80% din timpul alocat clasei, va exista acel 20% la dispoziția profesorului care desigur, dacă are o clasă bună, va putea face un învățământ de performanță, iar dacă are o clasă mai puțin bună, va putea merge spre un învățământ remedial.
Am discutat despre politicile resurselor umane, gestiunea carierei profesorilor, a directorilor și există două elemente deosebit de importante, care, din păcate, au fost neglijate în trecut și pe care dorim să le introducem în noua Lege a Educație. Acestea sunt preocuparea pentru educația timpurie și pentru educația permanentă.
Acestea sunt cele șase axe fundamentele pe care se va baza demersul nostru legislativ. Din punctul de vedere al demersului, ceea ce am spus inspectorilor și vă spun și dvs. este că într-un timp relativ scurt, voi merge în Guvern cu o variantă a Legii Educației Naționale, care, după ce va fi trecută într-o primă lectură de Guvern, va fi supusă dezbaterii publice o lună de zile. După aceea o vom adopta în Guvern și o vom transmite pe procedură legală
Parlamentului. În vederea ducerii la bun sfârșit a acestui demers, am inițiat încă de săptămâna trecută discuții cu sindicatele și cu grupurile parlamentare de la Senat și de la Camera Deputaților. Le-am solicitat o întrevedere pentru a le expune care sunt opțiunile majore pentru Legea Educației, să le ascult propunerile. Am făcut același lucru cu organizațiile sindicale. Săptămâna trecută m-am întâlnit cu Federația Spiru Haret și FLSI, cu dl Cornea și dl Pop de la FSLI și cu dl Izvoranu și dl Nistor de la Spiru Haret. Discuțiile s-au axat exclusiv pe lege, pe opțiunile majore privind noua Lege a Educației. Am fost încurajat de atitudinea acestor două federații sindicale.
Urmează să mă întâlnesc și cu celelalte federații sindicale și cu grupurile parlamentare. Doresc să reiterez opțiunea clară a Guvernului și a mea, de deschidere maximă către Parlament, de deschidere cu atât mai mult cu cât vorbim despre o lege a Educației. Este o consultare cât mai largă, în spiritul Pactului Național pentru Educație, care a fost semnat de toate partidele, în spiritul în care a fost elaborată, până acum, și Strategia Comisiei Prezidențiale și care a fost semnată de toate sindicatele. În acest spirit doresc să încadrez și demersul privind noua lege care eu sper, și fac un apel către Parlament, să avem discuții foarte rapide, ca până în luna iunie să avem noua lege trecută de Parlament.
Cam acestea sunt cele trei elemente pe care le-am discutat cu inspectorii scolari generali, aștept discuțiile cu reprezentanții sindicatelor din Educație și cu grupurile parlamentare. Așa cum am spus, vom discuta cu toți cei care sunt actori ai domeniului Educațional. Vă mulțumesc!
Foto: Liviu Chirică, Mediafax

Trimite email

duminică, 29 mai 2022