Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Declarațiile ministrului Educației, dl Daniel Petru Funeriu, după întâlnirea cu inspectorii școlari generali ( Sibiu, 8 februarie)

O paletă largă de probleme

Declarațiile ministrului Educației, dl Daniel Petru Funeriu, după întâlnirea cu inspectorii școlari generali ( Sibiu, 8 februarie)

Bună ziua și mă bucur foarte mult că mă aflu la Sibiu, astăzi. Vreau să vă informez despre ce am avut astăzi în agendă. În primul rând, azi de dimineață am avut o întâlnire cu domnul prefect și cu domnul inspector școlar general din Sibiu, pentru a vedea exact ceea ce se întâmplă la nivelul județului Sibiu, dacă există probleme și cum le putem rezolva.

La 9,30 am participat la o întâlnire a Centrului National de Dezvoltare a Învatamântului Profesional și Tehnic, care gestionează proiectul cofinanțat din Fondul Social European, prin POSDRU. Acest proiect se referă la revizuirea metodologiilor și a procedurilor pentru creșterea calității învatamântului profesional și tehnic. A fost în același timp și prima întâlnire de când am preluat Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului cu inspectorii școlari generali din toată țara. Au fost prezenți aproape toți inspectorii școlari generali.
Am discutat trei chestiuni majore: *Cele legate de organizarea învățământului în condițiile meteorologice, la nivelul țării, așa cum le cunoaștem astăzi. Așa cum știți, sub conducerea premierului Emil Boc, ieri, a avut loc o întâlnire pentru situații de urgență și, așa cum a spus premierul, astăzi, la ora 17.00, MECTS va anunța exact ce se va întâmpla, județ cu județ. Le-am cerut inspectorilor școlari generali să aibă în vedere, în funcție de condițiile meteorologice, un element esențial și anume siguranța copiilor: să nu meargă copiii în școli care nu sunt încălzite, să nu ne trezim cu surprize că unii copii sunt transportați cu microbuze, care apoi nu reușesc să se miște din cauza zăpezii sau că avem copii care se deplasează în condiții meteorologice foarte dificile pentru ei. Să avem în vedere ca unic parametru siguranța copiilor, iar apoi, desigur, în funcție de zilele în care nu se face școală, să vedem cum recuperăm orele. Este o mică problemă cu cei din anii terminali, care vor începe săptămâna viitoare o primă probă de evaluare a competențelor la bacalaureat. Prin urmare, cred că aici trebuie sa fim atenți cu ce se întâmplă cu clasa terminală, în învățământul liceal. Ca o primă concluzie, aș vrea să spun că ieri, când au intervenit aceste situații de urgență, dar și astăzi, am colaborat foarte bine cu inspectorii școlari, au răspuns foarte bine cerințelor noastre și așa cum s-a văzut și astăzi sunt foarte puține cazuri în care avem probleme. La ora actuală, așa cum știți, procesul educațional este oprit la clasele I-VIII, uneori și la liceu, în 11 județe, parțial în Argeș și se discută ce se întâmplă în județul Brăila. De asemenea, școlile sunt închise și la nivelul municipiului București. Situația este dinamică, de aceea am decis ca la ora 17.00 să anunțăm ce se întâmplă la nivel național. Încă o dată vreau să spun că eu sunt mulțumit de cum au acționat inspectorii în colaborare cu comitetele pentru situații de urgență, de la nivelul fiecărui județ. Cred că lucrurile sunt pe calea cea bună, în pofida condițiilor meteorologice dificile.
* Am discutat apoi chestiuni referitoare la organizarea bacalaureatului, a examenelor naționale și, mai ales, a pregătirii noului an școlar. Doamna secretar de stat Oana Badea a făcut o prezentare a cerințelor ministerului și a calendarului de organizare a noului an școlar. Vrem să vedem exact care sunt elementele. Știți bine că în fiecare an există probleme cu autorizarea unităților școlare, cu licențele de transport, sunt probleme recurente de la an, la an și niciodată nu este prea devreme să începi pregătirea noului an școlar. Îi mulțumesc doamnei secretar de stat Oana Badea pentru gestionarea acestui proces, astfel încât să avem cât mai puține școli neautorizate și să începemcu dreptul noul an școlar.
* Nu în ultimul rând, esențială a fost discuția pe care am avut-o cu inspectorii școlari generali în ceea ce privește opțiunile și demersul legislativ în privința noii Legi a Educației. Intenția mea a fost să prezint inspectorilor care sunt opțiunile majore ale ministerului în această direcție și să-i informez asupra întregului nostru demers. Am discutat șase puncte care vor constitui principalii piloni ai acestei legi în domeniul învățământului preuniversitar.
În ceea ce privește ciclul de învățământ trebuie să avem, în continuare, învățământ obligatoriu până la vârsta de 16 ani și desigur, sunt discuții în privința organizării acestor cicluri de învățământ, pe parcursul elaborării legii. În al doilea rând, este vorba despre programa si despre noile proceduri de evaluare. Aici vreau să fac o mențiune specială: programa școlară, curriculumul școlar nu răspund la două necesități imperative: cea de modernizare a învățământului și faptul că programa este mult prea stufoasă, mult prea încărcată. Le-am spus inspectorilor că, din punctul meu de vedere, inechitatea sistemului de învățământ din România începe cu programa școlară. Un copil care provine dintr-o familie mai educată, cu posibilități financiare mai mari, va putea să țină pasul cu această programă. Un copil care provine dintr-o familie cu dificultăți sau care poate să se ocupe mai puțin de el, va avea probleme majore și va fi pierdut pentru sistemul educațional încă din primii ani de școală.
Aici este un lucru deosebit de important pe care trebuie să-l facem, nu neapărat așteptând noua Lege a Educației.
Trebuie să avem o programă școlară bazată pe formarea de competențe și nu pe toceală. În strânsă corelare cu programa școlară trebuie să avem în vedere ceea ce se întâmplă la nivelul evaluărilor. Avem un efort de făcut în ceea ce privește evaluarea, iar una dintre opțiunile majore pe care dorim să le introducem în lege este introducerea portofoliului educațional și transformarea lui într-o realitate a sistemului educațional din România. Filosofia este simplă: eu cred că o nota nu reprezintă 100% din ceea ce înseamnă parcursul școlar al unui elev. Evaluarea elevilor trebuie să fie mult mai complexă, nu doar printr-o simplă notă. Un angajament foarte ferm al Guvernului este descentralizarea și depolitizarea. Am dat un semnal puternic inspectorilor, așa cum este prevăzut în programul de Guvernare, în pactul Național pentru Educație, trebuie să fim foarte vigilenți cu tot ceea ce înseamnă implicarea exagerată a politicului în viața școlii. Am spus acest lucru inspectorilor și mă bazez pe înțelegerea lor de a nu lăsa politicul să se amestece mai mult decât este cazul în viața școlii. De asemenea, opțiunea pentru descentralizare este fermă: decizia administrativă trebuie dusă cât mai aproape de școală. Nimeni nu știe mai bine decât un director cum trebuie să fie gestionată școala. De asemenea, este vorba și de descentralizare curriculară. Programa, din punctul nostru de vedere, trebuie să aibă o componentă de aproximativ 20% la nivelul școlii. Mai mult, este o a doua dimensiune a descentralizării: programa la dispoziția profesorului.
Știm bine cu toții, la sfârșitul anului școlar, începe fuga după materie, să terminăm materia. Atunci când un profesor va putea să parcurgă programa școlară în 80% din timpul alocat clasei, va exista acel 20% la dispoziția profesorului care desigur, dacă are o clasă bună, va putea face un învățământ de performanță, iar dacă are o clasă mai puțin bună, va putea merge spre un învățământ remedial.
Am discutat despre politicile resurselor umane, gestiunea carierei profesorilor, a directorilor și există două elemente deosebit de importante, care, din păcate, au fost neglijate în trecut și pe care dorim să le introducem în noua Lege a Educație. Acestea sunt preocuparea pentru educația timpurie și pentru educația permanentă.
Acestea sunt cele șase axe fundamentele pe care se va baza demersul nostru legislativ. Din punctul de vedere al demersului, ceea ce am spus inspectorilor și vă spun și dvs. este că într-un timp relativ scurt, voi merge în Guvern cu o variantă a Legii Educației Naționale, care, după ce va fi trecută într-o primă lectură de Guvern, va fi supusă dezbaterii publice o lună de zile. După aceea o vom adopta în Guvern și o vom transmite pe procedură legală
Parlamentului. În vederea ducerii la bun sfârșit a acestui demers, am inițiat încă de săptămâna trecută discuții cu sindicatele și cu grupurile parlamentare de la Senat și de la Camera Deputaților. Le-am solicitat o întrevedere pentru a le expune care sunt opțiunile majore pentru Legea Educației, să le ascult propunerile. Am făcut același lucru cu organizațiile sindicale. Săptămâna trecută m-am întâlnit cu Federația Spiru Haret și FLSI, cu dl Cornea și dl Pop de la FSLI și cu dl Izvoranu și dl Nistor de la Spiru Haret. Discuțiile s-au axat exclusiv pe lege, pe opțiunile majore privind noua Lege a Educației. Am fost încurajat de atitudinea acestor două federații sindicale.
Urmează să mă întâlnesc și cu celelalte federații sindicale și cu grupurile parlamentare. Doresc să reiterez opțiunea clară a Guvernului și a mea, de deschidere maximă către Parlament, de deschidere cu atât mai mult cu cât vorbim despre o lege a Educației. Este o consultare cât mai largă, în spiritul Pactului Național pentru Educație, care a fost semnat de toate partidele, în spiritul în care a fost elaborată, până acum, și Strategia Comisiei Prezidențiale și care a fost semnată de toate sindicatele. În acest spirit doresc să încadrez și demersul privind noua lege care eu sper, și fac un apel către Parlament, să avem discuții foarte rapide, ca până în luna iunie să avem noua lege trecută de Parlament.
Cam acestea sunt cele trei elemente pe care le-am discutat cu inspectorii scolari generali, aștept discuțiile cu reprezentanții sindicatelor din Educație și cu grupurile parlamentare. Așa cum am spus, vom discuta cu toți cei care sunt actori ai domeniului Educațional. Vă mulțumesc!
Foto: Liviu Chirică, Mediafax

Trimite email
sâmbătă, 27 aprilie 2024, 00:44:18 Ora de vară a Europei de Est