Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Au sărbătorit 400 de zile de școală

Elevii clasei a III-a B, step by step, de la Șc. „Andrei Mureșanu”

Au sărbătorit 400 de zile de școală

La ciclul primar, la alternativa step by step, se obișnuiește ca mereu să se sărbătorească ceva, iar la un anumit interval, sărbătorile sunt marcate în mod special, așa cum s-a întâmplat la împlinirea a 10, 50, 100, 200 și 300 de zile de școală. Elevii clasei a III-a B, step by step (îndrumați de inst. Veronica Isdrăilă și Elena Iacob), au sărbătorit, marți (9 februarie 2010), 400 de zile de școală.

La eveniment, au participat „toți membrii echipei”, cum le place doamnelor învățătoare (institutoare) să spună, prin echipă înțelegându-se întreaga familie a clasei, alcătuită din toți elevii clasei, cei doi dascăli îndrumători, precum și părinții elevilor.
„Se spune că este un om bun cel care dă și celorlalți din ce are el”
„În cadrul întâlnirii de dimineață, mesajul a fost transmis prin intermediul Scrisorii primite din partea ursulețului Tedi – mascota clasei: Să împărtășim și celor din jur din lumina cunoașterii. Dăruind și altora din învățătura noastră, vom fi mai buni”, ține să sublinieze dna inst. Veronica Isdrăilă.
Pentru frumusețea mesajului, vom cita din Scrisoarea lui Tedi:
„Se spune că este un om bun cel care dă și celorlalți din ce are el.
Timp de 400 de zile am observat cum lumina cunoașterii pătrunde în ochii, sufletul și mintea voastră. Aș vrea, cu această ocazie, să dăruiți și celor din jur o rază din această lumină. În acest fel vom fi cu toții mai buni.
Vă doresc o zi minunată!
 Tedi”
Partida curioșilor, colecțiile și „Caii” – studiul tematic
Unul câte unul, în fața calculatorului, cu o singură mutare, au avut o partidă de șah cu maestrul – calculatorul. Apoi, alegând câte o întrebare din oul Kinder, au „depănat” curiozități despre cai.
În cele 400 de zile de școală, fiecare avea să adauge noi și noi piese în colecția sa de 400 de obiecte (preferate): timbre, nasturi, șervețele, cartonașe, colaje din enciclopedia cu animale... Iar acum era momentul să-și prezinte „opera”.
Activitatea cu greutate a zilei a fost, însă, studiul tematic – „Caii”, studiu care s-a derulat în mai multe zile de joi, iar acum era fixată evaluarea cunoștințelor pe baza produselor finale:  o cărticică, un album, un calendar... portofolii individuale, asezonate cu prezentări în power point și câteva filmulețe. Tema evenimentului (marcarea celor 400 de zile de școală) fusese stabilită la sfârșitul clasei a II-a, cu ocazia ieșirii la herghelia de la Băile Felix și după ce o colegă de-a lor (Mădălina Lucaci) a participat la o tabără de călărie la Beclean...
În cadrul studiului tematic, fiecare avea să documenteze și să trateze  tema („Caii”) potrivit sarcinilor stabilite (asumate): Când a fost domesticit calul, evoluție, rase pure de cai, calul – pe tabla de șah și jocul de șah (ca sport al minții), pictorul cailor – George Stubbs, caii năzdrăvani, tramvaiul cu cai, muzeul viu al calului (la Chantilly – în Franța)...
Cavalerii și frumoasele domnițe
Așadar, la prezentarea produselor (portofoliilor) în fața clasei, fiecare avea pregătită „felia” sa. Unii au ținut să se prezinte într-o ținută aparte, costumați special... în cavaleri ori ca niște distinse domnițe la o partidă de călărie. Tonul l-a dat domnița Mădălina, care avea ce povesti și arăta din tabăra de călărie de la Beclean. La prezentarea sa a asistat și directorul școlii, prof. dr. Gheorghe Lazăr Erdeli, care s-a arătat impresionat de toate câte a aflat din relatarea Mădălinei. Un băiețel avea să ne impresioneze la finalul prezentării sale cu dramatizarea fabulei „Calul și catârul”, dovedindu-se un maestru păpușar în mânuirea marionetei, dar și un neîntrecut actor în prezentarea fabulei.
Sărbătoarea a continuat cu un concurs de șah la nivel de clasă, la care au participat toți elevii, dar și părinții, în postură de arbitri. La final, ultimul cuvânt l-au avut părinții, care le-au pregătit sărbătoriților un moment dulce, primit cu aplauze și bucurie: tortul celor 400 de zile.
Una peste alta, evenimentul s-a constituit într-o frumoasă și plăcută surpriză și pentru învățătoarele clasei (inst. Elena Iacob și Veronica Isdrăilă), care s-au declarat mulțumite de atitudinea, prestația și interesul elevilor, dar și de reacția părinților.
„Pot să spun că a fost o zi minunată, iar amintirea acestei zile îi va îmbogăți, cu siguranță, pe fiecare”, a conchis inst. Veronica Isdrăilă. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Au sărbătorit 400 de zile de școală.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:08:16 Ora de vară a Europei de Est