Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Valentine’s Ball”... la „Mihai Viteazul”

„Interculturalitatea - o șansă de a ne cunoaște”

„Valentine’s Ball”... la „Mihai Viteazul”

Partenerii „Interculturalității – o șansă de a ne cunoaște”, de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea și Grupul Școlar Agricultură Ecologică din Sălard, s-au întâlnit, vineri, 12 februarie 2010, la „Mihai Viteazul”, în cadrul celei de-a doua reuniuni de proiect, intitulate „Valentine’s Ball”.

Prima întâlnire de proiect (inițiată de profesorii de engleză Delia Mela și Delia Sim - coordonatorii de proiect de la cele două școli) s-a desfășurat, la Sălard, în 4 decembrie 2009, având ca temă „Caracterul – cheia către succes”. Și atunci, ca și acum, în deschiderea reuniunii a vorbit invitatul special al proiectului, dl Paul Copu, reprezentant (președinte) al fundației „Character First” din USA pentru România. Fiind vorba despre un bal al dragostei, organizat în preajma Zilei îndrăgostiților (Sfântul Valentin), fostul vicecampion mondial la Sofia, la 3.000 m obstacole, în 1977 și campion mondial în Mexic, în 1979, multiplu campion național și balcanic, care de 20 de ani trăiește în USA, Paul  Copu, a abordat tema iubirii, vorbind despre cele trei forme ale iubirii: Eros (fizică), Fileos (sufletească) și Agape (divină) și despre cele cinci limbaje ale iubirii (cuvintele de încurajare, timpul petrecut împreună, cadourile, ajutorul și atingerea fizică).
În organizarea și desfășurarea manifestării, prof. Delia Mela i-a avut alături pe prof. dr. Ruben Filimon - directorul colegiului, prof. Ovidiu Jurcă, Ramona Hontilă, Laura Ciortea și Ileana Petrica, precum și elevii claselor a IX-a D și a XII-a C, care s-au implicat total... De cealaltă parte a baricadei, prof. Delia Sim (consilier educativ) a aliniat o echipă deosebită, condusă de prof. Grațian Hanga – directorul Grupului Școlar Agricultură Ecologică din Sălard, prof. Florica Borz, Reimann Monika, Margittai Tamas și inst. Florica Ardelean.
Programul artistic  - un „dialog de la distanță”   
Balul dragostei a fost conceput ca un dialog de la distanță, prezentat pe aceeași scenă de formațiile artistice ale celor două școli partenere, în care momentele s-au succedat firesc, alcătuind un tot, străbătut de firul roșu al dragostei, cu Luminița Mera (din XII C) și Paul Secară (din XIII I), la microfoane, în calitate de prezentatori.
Elevele Florentina Moca și Laura Flonta (din X B) au recitat în germană, iar elevi din a IX-a și a X-a au cântat în germană un cântec de dragoste. În replică, oaspeții au trimis pe scenă formația de dansuri populare a claselor a VI-a și a VII-a, urmată de formația de dans modern (instruită de o fostă elevă a școlii din Sălard, FlaviaTirpe). Gazdele (Anda Vancea, Anca Meze, Cristina Lascu, din a IX-a D) au revenit cu un colaj de versuri despre iubire. Cei mai mici artiști din program (elevii clasei a II-a A, de la Sălard, îndrumați de învățătoarea clasei, inst. Florica Ardelean) au prezentat un dans popular de pe valea Crișului Repede. Puterea dragostei a fost dovedită cu exemple concrete de elevele din IX B (Bianca Barat, Avram Bartea, Mihaela Lupu, Mădălina Fulop, Silviu Malița și Alexandra Lazăr). Grupul de la Sălard le-a răspuns cu un grupaj de cântece, interpretate de reprezentanții claselor a VI-a și a VIII-a, acompaniați la chitară de prof. Margittai Tamas.
Partenerii de proiect au continuat dialogul cu momente de dans (vals vienez), de teatru („By my Valentine” și sceneta „Romeo și Julieta), cu versuri în germană (Nicoleta Uivaroșan, IX C), cu trupa „New Generation”, prezentări în power point (cu istoricul și semnificația zilei Sf. Valentin), iar la final, după ce li s-au aprins călcâiele, artiștii celor două școli s-au lăsat cuprinși de puterea dragostei și vraja muzicii, dansând împreună, atât pe scenă, cât și în sală.
Directorii școlilor (prof. dr. Ruben Filimon și prof. Grațian Hanga) și coordonatorii de proiect (prof. Delia Mela și Delia Sim) s-au arătat mulțumiți de prestația artiștilor, de ambianța plăcută în care s-a desfășurat întâlnirea de proiect. „Þinem să mulțumim gazdelor pentru primirea călduroasă pe care ne-au făcut-o. Considerăm benefice aceste parteneriate, care au darul de a ne îmbogăți cunoștințele și a lansa punți de colaborare și prietenie între elevii și cadrele didactice ale școlilor noastre”, a conchis prof. Grațian Hanga. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (162 de poze), accesați Galeria foto: „Valentine’s Ball”... la „Mihai Viteazul”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 16:26:08 Ora de vară a Europei de Est