Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Balul balurilor - etapa a IV-a

Vineri, 23 februarie,

Balul balurilor - etapa a IV-a

Vineri, 23 februarie, în cea de-a IV-a etapă a Balului balurilor, s-au întrecut câștigătorii balurilor bobocilor de la Colegiul Tehnic "Transilvania", Liceul Teoretic "Aurel Lazăr" și Liceul de Artă. Pentru semifinala și finala competiției (din 16 și 23 martie), juriul i-a desemnat pe lăzăriști (Cristina Mihiș-Alexandru Soporan, care s-au clasat pe locul II), și pe cei de la Colegiul Tehnic „Transilvania” (Georgiana Gabor-Claudiu Manciu) – câștigătorii balului.

Altă mărie, dar cu aceeași pălărie

Mihai Dacin, prezentatorul manifestării, s-a consolat cu ideea că probele din etapa a III-a sunt destul de interesante, și cu priză la public, așa că nu și-a mai bătut capul să le schimbe. Prin urmare, am avut trasul sforii, proba de dans pe diferite ritmuri, proba ”limbo”, „roaba” cu împingerea mingii de baschet cu capul în poartă, și slalom printre „jaloane”, contra cronometru, cu mingea de baschet fixată între tâmplele partenerilor.

De la „Mouline Rouge” la „Cornulețul cu lapte”

Condimentele balului au fost, la această etapă, momentele artistice, fiecare echipă încercând să fie la înălțime, să impresioneze și să câștige cât mai multe puncte. În tabăra artiștilor, s-au făcut remarcate manechinele cu prezentarea de modă, în ținute provocatoare, precum și băieții travestiți, în parodia ”Mouline Rouge” (avându-l ca instructor și regizor pe Emil Rengle, fost Mister boboc al liceului; tot Emil este și instructorul trupei de dans, dar și dansator).
Lăzăriștii au dansat „în bloc”, după o coregrafie semnată de Simina și Marina Poinar, și Alexandra Cotuna; cel de-al doilea moment a fost pus în scenă de Cătălin Bejan, cu concursul nemijlocit al celor doi boboci („supărați”).
Pentru traducerea reacțiilor celor doi „îndrăgostiți” s-au folosit pancarte...
Marea surpriză a serii a venit de la artiștii Colegiului Tehnic „Transilvania”, care au evoluat peste așteptări, fie că ne referim la trupele reunite de dans „Tzunamy-In Flame” (cu Sorina și Tony - instructori, și Heny, Laura, Fana, Andreea, Edit, Alina, Mugurel, George, Mihaela, Ony, Roxana, Denisa și Paula - dansatori), fie că e vorba de „Cornulețul cu lapte” (Antonio, Mugurel, Sorina, Fana, Denisa și George).
„Succesul vine după muncă multă, voință și dăruire din partea tuturor. Am fost o echipă disciplinată și am demonstrat tot ceea ce știm, iar rezultatele nu au contenit să apară. Sperăm ca și în finală, să le oferim adversarilor surprize-surprize”, ne declară Tony.

„Transilvania” pe locul I, „Lazărul”, pe II

De la masa juriului, Darius Domocoș, Corina Ferenț, Marius Zah și Marius Demeter au văzut în felul lor evoluția concurenților și a artiștilor, și au jurizat în consecință. Pe locul I s-a situat perechea de la C.T. „Transilvania” (Georgiana Gabor și Claudiu Manciu), urmați de reprezentanții lăzăriștilor (Cristina Mihiș și Alexandru Soporan) – pe II, și artiștii (Csompo Edina-Patrick Negrean) - pe III.
Invitații serii au fost aceiași campioni naționali la dans hip-hop, membrii trupei „Bizar” (instr. Darius Domocoș), care ne-au încântat și la toate etapele anterioare.
Vineri, în cea de-a V-a etapă a Balului balurilor, se vor întâlni reprezentanții Grupului Școlar Sanitar „V. Voiculescu”, Colegiului Național „E. Gojdu” și Colegiului Național „M. Eminescu” - secția maghiară. (Ov. D.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:28:59 Ora de vară a Europei de Est