Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Oradea... peste 100 de ani, văzută de gojdiștii din X B

Trasoare lansate din... „bastilia” gojdistă

Oradea... peste 100 de ani, văzută de gojdiștii din X B

Ajungând la final de unitate de învățare la geografie, prof. Dora Anderson și elevii săi din X B, de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea și-au propus să tragă semnale de alarmă în ceea ce privește amenajarea locală și regională a municipiului Oradea...

Profesorul de geografie (cu un nume predestinat) a reușit performanța să scindeze clasa în două: 12, în frunte cu Francesca Prada, au realizat un proiect și o machetă a municipiului de pe Crișul Repede în viziune apocaliptică, așa cum va arăta municipiul peste 100 de ani, iar ceilalți 13, sub comanda lui Andrei Ignat, gândind pozitiv, au proiectat o cu totul altă machetă a Oradei, văzută tot peste 100 de ani. 
Cele două machete (realizate după două săptămâni de căutări, tatonări și studiu intens, după zeci de ore de inspirație și „transpirație”) au fost expuse, astăzi (joi, 25 februarie 2010), în fața sălii profesorale, la ora la care profesorii urmau să se adune pentru un consiliu profesoral, la care fusese invitat și edilul șef, primarul Oradei, dl ing. Ilie Bolojan, absolvent de „Gojdu”.
O viziune apocaliptică
Cei 12 „apostoli” (Francesca Prada, Paula Iovan, Celia Bud, Adrian Culici, Flavia Bonțe, Tudor Vîlceanu, Viniciu Popoviciu, Sergiu Mihai Doboș, Alexandru Olah, Oana Marcu, Ioana Beteg și Andrei Guiu) au o viziune apocaliptică. Dezvoltându-se mulți viruși datorită poluării excesive și a lipsei spiritului gospodăresc și civic, „o parte din oraș a fost părăsită, evacuată, iar oamenii au lăsat în urmă clădiri în paragină, sol uscat, secat de resurse, fabricile automatizate integral încă funcționând și multe-multe deșeuri, pentru că noi nu am avut, și nu avem stații de reciclare a deșeurilor. Astfel că nepăsarea omului își spune cuvântul. Fabricile continuă să polueze, iar orașul să se împuțineze. Clădirea C.N. „E. Gojdu”, concepută ca o cetate, a ajuns o fortăreață militară, un refugiu pentru oameni. Francesca își încheie intervenția pe un ton, totuși, optimist: „Iubirea față de natură, pe care profesorii noștri o sădesc în suflete, va renaște atunci; solul educației noastre peste ani, al acestui mesaj, fiind copacul din curtea școlii”.
Un nou început
De cealaltă parte a baricadei, Andrei Ignat și ceilalți 12 „apostoli” ai săi (Gabriel Vîrtop, Mădălina Macarie, Roxana Pavel, Alina Berchi, Alex Budău, Cristian Bobâlcă, Sergiu Doboș, Celia Lasca, Dorina Știube, Florina Heredea, Andrei Covaci și Mihai Birta) au vorbit despre „Un nou început” (al orașului Oradea) – „orașul devenind de nerecunoscut. În 50 de ani, omul va reuși să operească poluarea, combustibilul folosit fiind hidrogenul, însă și energia electrică generată de celulele fotosensibile existente în fiecare clădire. Metoda generală de transport va fi teleportarea... Colegiul Intergalactic E. Gojdu va găzdui studenți dintre coloniștii de pe alte corpuri cerești, precum Luna și Marte, și va fi dotat cu numeroase terenuri de sport, piscină, sere și laboratoare pentru biologie la nivelul acoperișului, dotate cu bazine cu formol pentru păstrarea pieselor de disecație. În domeniul transportului intergalactic, colegiul va fi dotat cu platformă de aterizare pentru vehiculele spațiale...
Astfel, Oradea renaște din propria ei cenușă și tinde spre un viitor strălucit, în care prosperitatea și dezvoltarea economică interspațială vor fi caracteristicile principale”, susține Andrei.
Strașnici gojdiști sunt elevii doamnei Anderson, din X B, clasă de mate-info, bilingv engleză! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Oradea... peste 100 de ani, văzută de gojdiștii din X B.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 13:17:15 Ora de vară a Europei de Est