Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Oradea... peste 100 de ani, văzută de gojdiștii din X B

Trasoare lansate din... „bastilia” gojdistă

Oradea... peste 100 de ani, văzută de gojdiștii din X B

Ajungând la final de unitate de învățare la geografie, prof. Dora Anderson și elevii săi din X B, de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea și-au propus să tragă semnale de alarmă în ceea ce privește amenajarea locală și regională a municipiului Oradea...

Profesorul de geografie (cu un nume predestinat) a reușit performanța să scindeze clasa în două: 12, în frunte cu Francesca Prada, au realizat un proiect și o machetă a municipiului de pe Crișul Repede în viziune apocaliptică, așa cum va arăta municipiul peste 100 de ani, iar ceilalți 13, sub comanda lui Andrei Ignat, gândind pozitiv, au proiectat o cu totul altă machetă a Oradei, văzută tot peste 100 de ani. 
Cele două machete (realizate după două săptămâni de căutări, tatonări și studiu intens, după zeci de ore de inspirație și „transpirație”) au fost expuse, astăzi (joi, 25 februarie 2010), în fața sălii profesorale, la ora la care profesorii urmau să se adune pentru un consiliu profesoral, la care fusese invitat și edilul șef, primarul Oradei, dl ing. Ilie Bolojan, absolvent de „Gojdu”.
O viziune apocaliptică
Cei 12 „apostoli” (Francesca Prada, Paula Iovan, Celia Bud, Adrian Culici, Flavia Bonțe, Tudor Vîlceanu, Viniciu Popoviciu, Sergiu Mihai Doboș, Alexandru Olah, Oana Marcu, Ioana Beteg și Andrei Guiu) au o viziune apocaliptică. Dezvoltându-se mulți viruși datorită poluării excesive și a lipsei spiritului gospodăresc și civic, „o parte din oraș a fost părăsită, evacuată, iar oamenii au lăsat în urmă clădiri în paragină, sol uscat, secat de resurse, fabricile automatizate integral încă funcționând și multe-multe deșeuri, pentru că noi nu am avut, și nu avem stații de reciclare a deșeurilor. Astfel că nepăsarea omului își spune cuvântul. Fabricile continuă să polueze, iar orașul să se împuțineze. Clădirea C.N. „E. Gojdu”, concepută ca o cetate, a ajuns o fortăreață militară, un refugiu pentru oameni. Francesca își încheie intervenția pe un ton, totuși, optimist: „Iubirea față de natură, pe care profesorii noștri o sădesc în suflete, va renaște atunci; solul educației noastre peste ani, al acestui mesaj, fiind copacul din curtea școlii”.
Un nou început
De cealaltă parte a baricadei, Andrei Ignat și ceilalți 12 „apostoli” ai săi (Gabriel Vîrtop, Mădălina Macarie, Roxana Pavel, Alina Berchi, Alex Budău, Cristian Bobâlcă, Sergiu Doboș, Celia Lasca, Dorina Știube, Florina Heredea, Andrei Covaci și Mihai Birta) au vorbit despre „Un nou început” (al orașului Oradea) – „orașul devenind de nerecunoscut. În 50 de ani, omul va reuși să operească poluarea, combustibilul folosit fiind hidrogenul, însă și energia electrică generată de celulele fotosensibile existente în fiecare clădire. Metoda generală de transport va fi teleportarea... Colegiul Intergalactic E. Gojdu va găzdui studenți dintre coloniștii de pe alte corpuri cerești, precum Luna și Marte, și va fi dotat cu numeroase terenuri de sport, piscină, sere și laboratoare pentru biologie la nivelul acoperișului, dotate cu bazine cu formol pentru păstrarea pieselor de disecație. În domeniul transportului intergalactic, colegiul va fi dotat cu platformă de aterizare pentru vehiculele spațiale...
Astfel, Oradea renaște din propria ei cenușă și tinde spre un viitor strălucit, în care prosperitatea și dezvoltarea economică interspațială vor fi caracteristicile principale”, susține Andrei.
Strașnici gojdiști sunt elevii doamnei Anderson, din X B, clasă de mate-info, bilingv engleză! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Oradea... peste 100 de ani, văzută de gojdiștii din X B.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 5 decembrie 2019