Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Produsele finale ale proiectului

La ora bilanțului, la Onisifor Ghibu

Produsele finale ale proiectului

Joi, la clasa a III-a C, de la Liceul Teoretic “Onisifor Ghibu”, trei elevi pasionați de informatică, deținători ai permisului ECDL, prezentau colegilor și părinților imagini în power point din derularea proiectului “Punți spre lume”, iar la sfârșit, produsele finale ale proiectului…

În urmă cu doi ani, institutoarele Rodica Popa și Violeta Taichiș, învățătoarele claselor a II-a C și a III-a A de la Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu" din Oradea, puneau la cale derularea unui proiect școlar național, intitulat "Punți spre lume", în parteneriat cu dascăli și elevi din clasele a II-a și a III-a A de la Colegiul "Costache Negruzzi" din Iași.Cei doi ani au trecut, iar la final, informaticienii clasei, Kele Raul, Bogdan Mărcuș și Alexandru Ciorba, i-au propus dnei învățătoare o prezentare în power point a celor mai importante momente ale proiectului. Trei eleve, Cristina Husăsan, Mădălina Lup și Naomi Costa, aveau și ele o surpriză pentru învățătoarea lor  “Viața într-o carte”, o cărticică (broșură) “dedicată veșnic unui dascăl de neuitat”, cum scriu elevele-autoare pe cartea dedicată învățătoarei Rodica Popa.
Principalele produse ale proiectului “Punți spre lume” sunt o carte, intitulată “Natura și cultura în calendarul popular din Bihor”, și CD-urile care prezintă toate activitățile derulate în cei doi ani de proiect.
În “Cuvântul de început”, inst. Rodica Popa motivează alegerea temei proiectului, scopul urmărit, obiectivele și mijloacele de realizare.
“Lada de zestre a neamului”, cum este denumit folclorul de unii cercetători, trebuie cunoscut și cercetat de generațiile viitoare. Am insuflat elevilor mei dragostea pentru tradițiile și obiceiurile românești; le-am oferit șansa de a se descoperi mai bogați sufletește, mai interesați de folclorul autentic, și de a aduna genuri și specii create de românii din acest colț de țară.
Folclorul poate și trebuie să rămână o punte între generații, între tradiție și actualitate.”
Răsplata muncii 
Pentru cei mai merituoși elevi, învățătoarea pregătise o sumedenie de diplome, numărul lor depășind toate așteptările părinților. Pentru că pe lângă  premiile de merit obținute pentru rezultate deosebite la învățătură, mulți elevi dețin premii și mențiuni județene și naționale. Cele dintâi premii au fost înmânate celor trei informaticieni, eroii prezentării; la concursul național “Micul matematician”, patru elevi au obținut punctaje între 80 și 100 de puncte (Cristina Husăsan - 80 p., Patrick Paidan – 85, Szucs Ionuț – 94, Paul Ivan – 99 p.), Carina Nedea are premiul III la secțiunea de pictură a Concursului național “Și eu mănânc sănătos”, iar peste câteva zile urmează să plece în Spania. Câștigând etapa județeană a Concursului național “Și eu mănânc sănătos”, Naomi Costa va participa la tabăra de profil organizată la Brașov, unde va avea loc evaluarea finală.
Cu flori, diplome și premii, elevi și părinți, într-o armonie perfectă, au petrecut clipe plăcute, alături de o învățătoare mulțumită de rezultatele elevilor săi. (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (Produsele finale ale proiectului "Punți spre lume").

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:04:49 Ora de vară a Europei de Est