Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Târg de mărțișoare la Școala „Alexandru Roman” din Oradea

Proiectul educațional „Mărțișorul salvator”

Târg de mărțișoare la Școala „Alexandru Roman” din Oradea

Vineri (26 februarie 2010), la Școala cu clasele I-VIII „Alexandru Roman” din Oradea a avut loc cea de-a treia ediție a Târgului de mărțișoare, o ediție specială, cu scop caritabil.

Ediția din acest an a Târgului de mărțișoare a fost organizată în baza proiectului educațional „Mărțișorul salvator”, derulat de Școala „Alexandru Roman” din Oradea, în parteneriat cu Grădinița nr. 22 (și structura acesteia, Grădinița
nr. 1), Casa Corpului Didactic Bihor și Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”.
Cu mic cu mare, cu toții s-au mobilizat exemplar, atât în confecționarea de mărțișoare, cât și în valorificarea lor pentru a aduna cât mai mulți bani pentru Ionuț, un coleg de-al lor țintuit la pat (suferind de distrofie musculară), pentru achiziționarea unui nou scaun cu rotile.
Potrivit programului de activități cuprins în proiectul educațional „Mărțișorul salvator”, în perioada 15-26 februarie, în cadrul orelor de dirigenție și abilități practice, au avut loc activități de confecționat mărțișoare, după cum aveam să aflăm de la prof. Ecaterina Moga – directorul adjunct al școlii și coordonator de proiect. În 24 februarie, elevii clasei a IV-a A (îndrumați de înv. Diana Vidican) și a IV-a C (înv. Mihaela Cotro) au dus câte un mărțișor preșcolarilor de la Grădinița nr. 22 (din grupa mare, ed. Diana Michilie și grupa pregătitoare, prof. Simona Cata), precum și materialele necesare confecționării împreună de mărțișoare pentru mămici. La fel s-a întâmplat și a doua zi, când elevii învățătoarei Alina Vidican au dăruit câte un mărțișor preșcolarilor din grupa mare a Grădiniței nr. 1 (structura Grădiniței nr. 22), și au confecționat împreună cu preșcolarii îndrumați de inst. Dorina Ințe mărțișoare pentru mămici.
Vineri, preșcolarii au cumpărat mărțișoare și au făcut donații  Pentru preșcolarii Grădiniței nr. 22 (și Grădiniței nr.1), Târgul de mărțișoare de la Școala „Alexandru Roman” s-a deschis la ora 9.50, ei fiind primii cumpărători. Și au cumpărat serios, câte două-trei, ba chiar și mai multe, iar unii au făcut și donații, împreună cu educatoarele lor. Aruncând o privire pe lista doamnei director adjunct (Ecaterina Moga), aveam să reținem câteva nume: Iulia Mândru, Alexia Ioan, Simona Cata (ed.), Raul Albu, Bianca Cernea, Ionuț Avram, Andreea Bodiu, Cassandra Ionescu și Diana Michilie (ed.). Preșcolarii au venit în două serii, în jur de 50 și 20, însoțiți de prof. Simona Cata, ed. Diana Michilie și îngrijitoarea Anca Ilisie, respectiv, inst. Dorina Ințe și îngrijitoarea Mariana Ganea. Aliniați în ordinea claselor, reprezentanții școlarilor le-au prezentat oferta expusă pe panouri, îndemnându-i să cumpere. Pentru această ediție a târgului, fiecare clasă s-a străduit să confecționeze cât mai multe mărțișoare. În pauzele următoare, târgul a fost deschis pentru elevii și dascălii școlii. Câteva mărțișoare au fost selectate pentru a fi trimise și partenerilor de proiect (Casa Corpului Didactic Bihor și Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”).
Coordonatorii de proiect (prof. Ecaterina Moga, înv. Diana Vidican și prof. Anamaria Ursan) și echipa de proiect (Alina Firtean, Lavinia și Mihaela Cotro, Gabriela Mal, Gheorghina Lemnian, Georgeta Iepure, ed. Liana Pășcuț, Simona Cata, Tamara Ciocan, Diana Michilie și Dorina Ințe), alături de întreg colectivul de dascăli și copii ai școlii și grădinițelor sunt bucuroși să știe că banii aducați din valorificarea acestor mărțișoare îi vor produce bucurie lui Ionuț de Mărțișor. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Târg de mărțișoare la Școala „Alexandru Roman” din Oradea.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

Sunday, 4 June 2023