Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Luni și marți, Limba și literatura română - oral

A început bacalaureatul 2007 !

Luni și marți, Limba și literatura română - oral

Ieri, în centrele de examen nr. 281 și 283, din municipiul Oradea, de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” și, respectiv, Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan”, candidații intrau la proba orală, potrivit planificării întocmite, în ordine alfabetică. La ieșire, erau intervievați despre subiectele tratate și nota obținută.

La Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, aveam să cunoaștem cei dintâi candidați fericiți, care obținuseră nota maximă: Raluca Fonoage l-a luat pe 10 în brațe, cu biletul nr. 22, iar la ieșire, fusese „acostată” de două fete care se postaseră pe treptele din hol, unde lecturau „Epoci și ideologii literare”. La scurt timp, în zona „crepusculară”, a apărut Bako Lilla, tot cu 10. Ea a tras, și tratat subiectele cuprinse pe biletul nr. 48 – Nuvela istorică și un text despre revistele științifice, pe baza căruia trebuiau să arate stilul, personajul țintă etc. Comisia de examen era pe poziții, în efectiv complet (lector univ. dr. Marian Olaru, de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, președinte - pentru prima oară, prof. dr. Ioana Paula Codrean, vicepreședinte, prof. Sanda Vâlva, secretar, prof. Alexandrina Crăciun, Angela Ile, Felicia Laura Sim, și Adriana Bunea, membri, plus ing. Florin Gheară, informaticianul comisiei).
În Centrul de examen de la „Gojdu” urmau să susțină proba orală la Limba și literatura română, în cele două zile,  319 candidați, de la C.N. „E. Gojdu” și Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”. Examinarea decurgea fără probleme, după cum ne-a asigurat președintele comisiei: „Totul este în regulă, sperăm să rămână așa.” Pentru proba la limba maternă nu se înscrisese niciun candidat, iar pentru limbile moderne, erau planificați, pentru miercuri și joi, 241(la engleză), 40 (la franceză) și 38 (la germană). Noutatea acestei ediții a bacalaureatului o constituie  susținerea probei scrise la Limba și literatura română în aceeași săptămână cu probele orale, respectiv, vineri.
În cetatea pedagogiștilor, au venit și sanitarii
La Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan” sunt planificați să susțină bacalaureatul candidați din trei licee: de la liceul gazdă, Liceul Teologic Greco-Catolic și Grupul Școlar Sanitar „Vasile Voiculescu”, în total 304.
În grupul candidaților de la Liceul Teologic Greco-Catolic aveam să-l cunoaștem pe Marcel Sergiu Aușan, șeful de promoție al liceului, care tocmai deschisese seria notelor de 10 pentru teologi. Pe culoar, o blondă zâmbea fericită, înconjurată de „sanitari”. Era Denisa Condea (din XII A de la „Vasile Voiculescu”). Ea le povestea colegilor cum a luat 10, cu biletul nr.50, tratând drama, și un text informativ. Alături, emoționată și nerăbdătoare, aștepta să intre Alina Faur (din XII D). Alinei tare mult i-ar conveni să-i cadă Bacovia –„Plumb”. În grupul pedagogiștilor, am reperat-o pe vedeta-vedetelor TV din XII E, Romana Fărcaș (prezentatoare TV) care luase 10 cu biletul nr. 65  în care s-a simțit acasă, mișcându-se cu lejeritate prin lumea poeților simboliști. Alături de ea, am cunoscut-o pe Maria Jurcuț (din XII A), o altă vedetă de nota 10.  Mariei i-a căzut biletul nr.8, cu modalități de caracterizare a unor personaje în basmul cult, precum și stilul administrativ-juridic. La ușă, așteptau să intre Ioana Cărbunar și Nicoleta Iuhas.
Comisia de examen de la Pedagogic era încântată de modul cum decurgeau „ostilitățile”!
„Președintele este un cadru universitar tânăr și valoros”, după cum ni l-a prezentat prof. Dănuța Zoița Bonca, vicepreședintele comisiei. Este vorba de lector univ. dr. Dragoș Varga, de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – „capitala culturală europeană” (redactor-șef al revistei „Transilvania”). Din cadrul comisiei mai fac parte: prof. Corina Nicoară, secretar, Viorel Chirilă, Nicoale Moraru, Florian Lele și Rodica Dărăban –membri, precum și Alina Jurj, informaticianul comisiei.
Mai aflăm apoi că la Pedagogic se va susține probă la limba maternă (29 de candidați la limba maghiară). În cazul limbilor moderne, situația de drept și de fapt este următoarea: pentru limba engleză s-au înscris 234, la franceză – 56, la spaniolă - 10, iar la germană - 4.
Dacă comisia este încântată, și noi suntem bucuroși de ceea ce am întâlnit ieri pe teren, în cele două centre de examen. Cei mai mulți candidați erau fericiți. Unii însă au vărsat și lacrimi, dar nu de bucurie, ci de amar că nu au reușit să urce mai mult pe scara valorică! (Ovi DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (Ieri și astăzi, Limba și literatura română - oral).

Trimite email

luni, 28 septembrie 2020