Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Luni și marți, Limba și literatura română - oral

A început bacalaureatul 2007 !

Luni și marți, Limba și literatura română - oral

Ieri, în centrele de examen nr. 281 și 283, din municipiul Oradea, de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” și, respectiv, Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan”, candidații intrau la proba orală, potrivit planificării întocmite, în ordine alfabetică. La ieșire, erau intervievați despre subiectele tratate și nota obținută.

La Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, aveam să cunoaștem cei dintâi candidați fericiți, care obținuseră nota maximă: Raluca Fonoage l-a luat pe 10 în brațe, cu biletul nr. 22, iar la ieșire, fusese „acostată” de două fete care se postaseră pe treptele din hol, unde lecturau „Epoci și ideologii literare”. La scurt timp, în zona „crepusculară”, a apărut Bako Lilla, tot cu 10. Ea a tras, și tratat subiectele cuprinse pe biletul nr. 48 – Nuvela istorică și un text despre revistele științifice, pe baza căruia trebuiau să arate stilul, personajul țintă etc. Comisia de examen era pe poziții, în efectiv complet (lector univ. dr. Marian Olaru, de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, președinte - pentru prima oară, prof. dr. Ioana Paula Codrean, vicepreședinte, prof. Sanda Vâlva, secretar, prof. Alexandrina Crăciun, Angela Ile, Felicia Laura Sim, și Adriana Bunea, membri, plus ing. Florin Gheară, informaticianul comisiei).
În Centrul de examen de la „Gojdu” urmau să susțină proba orală la Limba și literatura română, în cele două zile,  319 candidați, de la C.N. „E. Gojdu” și Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”. Examinarea decurgea fără probleme, după cum ne-a asigurat președintele comisiei: „Totul este în regulă, sperăm să rămână așa.” Pentru proba la limba maternă nu se înscrisese niciun candidat, iar pentru limbile moderne, erau planificați, pentru miercuri și joi, 241(la engleză), 40 (la franceză) și 38 (la germană). Noutatea acestei ediții a bacalaureatului o constituie  susținerea probei scrise la Limba și literatura română în aceeași săptămână cu probele orale, respectiv, vineri.
În cetatea pedagogiștilor, au venit și sanitarii
La Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan” sunt planificați să susțină bacalaureatul candidați din trei licee: de la liceul gazdă, Liceul Teologic Greco-Catolic și Grupul Școlar Sanitar „Vasile Voiculescu”, în total 304.
În grupul candidaților de la Liceul Teologic Greco-Catolic aveam să-l cunoaștem pe Marcel Sergiu Aușan, șeful de promoție al liceului, care tocmai deschisese seria notelor de 10 pentru teologi. Pe culoar, o blondă zâmbea fericită, înconjurată de „sanitari”. Era Denisa Condea (din XII A de la „Vasile Voiculescu”). Ea le povestea colegilor cum a luat 10, cu biletul nr.50, tratând drama, și un text informativ. Alături, emoționată și nerăbdătoare, aștepta să intre Alina Faur (din XII D). Alinei tare mult i-ar conveni să-i cadă Bacovia –„Plumb”. În grupul pedagogiștilor, am reperat-o pe vedeta-vedetelor TV din XII E, Romana Fărcaș (prezentatoare TV) care luase 10 cu biletul nr. 65  în care s-a simțit acasă, mișcându-se cu lejeritate prin lumea poeților simboliști. Alături de ea, am cunoscut-o pe Maria Jurcuț (din XII A), o altă vedetă de nota 10.  Mariei i-a căzut biletul nr.8, cu modalități de caracterizare a unor personaje în basmul cult, precum și stilul administrativ-juridic. La ușă, așteptau să intre Ioana Cărbunar și Nicoleta Iuhas.
Comisia de examen de la Pedagogic era încântată de modul cum decurgeau „ostilitățile”!
„Președintele este un cadru universitar tânăr și valoros”, după cum ni l-a prezentat prof. Dănuța Zoița Bonca, vicepreședintele comisiei. Este vorba de lector univ. dr. Dragoș Varga, de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – „capitala culturală europeană” (redactor-șef al revistei „Transilvania”). Din cadrul comisiei mai fac parte: prof. Corina Nicoară, secretar, Viorel Chirilă, Nicoale Moraru, Florian Lele și Rodica Dărăban –membri, precum și Alina Jurj, informaticianul comisiei.
Mai aflăm apoi că la Pedagogic se va susține probă la limba maternă (29 de candidați la limba maghiară). În cazul limbilor moderne, situația de drept și de fapt este următoarea: pentru limba engleză s-au înscris 234, la franceză – 56, la spaniolă - 10, iar la germană - 4.
Dacă comisia este încântată, și noi suntem bucuroși de ceea ce am întâlnit ieri pe teren, în cele două centre de examen. Cei mai mulți candidați erau fericiți. Unii însă au vărsat și lacrimi, dar nu de bucurie, ci de amar că nu au reușit să urce mai mult pe scara valorică! (Ovi DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (Ieri și astăzi, Limba și literatura română - oral).

Trimite email
duminică, 11 mai 2025, 14:35:07 Ora de vară a Europei de Est