Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Parteneri pentru o zi

Vineri, în cadrul „Job Shadow Day”

Parteneri pentru o zi

Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea a organizat, vineri, 5 martie 2010, în parteneriat cu Junior Achievement România, prima ediție a proiectului – eveniment Job Shadow Day (Parteneri pentru o zi), un program de parteneriat între comunitatea de afaceri și mediul educațional, destinat facilitării accesului tinerei generații la un loc de muncă.

Vineri, fiecare s-a aflat la locul de muncă dorit
„Programul se adresează elevilor din clasele XI A, B, C, D, H, XII C, D, XIII I și K. În demararea acțiunii, s-a pornit de la ideea de a le oferi acestora o imagine reală asupra comunității de afaceri și asupra viitorului loc de muncă vizat. „Parteneri pentru o zi”, presupune vizita elevilor noștri, în ziua de vineri, 5 martie 2010, în următoarele companii orădene: sector financiar – bancar (23 elevi), Directia Județeană de Statistică (11 elevi), Farmacia „Adonia” (doi elevi), Consiliul Județean Bihor (cinci elevi), Poliția comunitară (15 elevi), Comau (trei elevi), Igiena (trei elevi), Spitalul de copii (un elev), Hotelul „Vulturul Negru” (patru elevi), Hotel Continental (un elev), Hotel Poienița (doi elevi), S.C. Olimpia Turism (un elev), S.C. „Campus Travel” (trei elevi), Caritas eparhial (doi elevi), Schneider (un elev), S.C. Univers (un elev), UAMT (un elev), S.C. Ekrotek (un elev), S.C. Yellow Stone (doi elevi), Aconalex (doi elevi), Oradexim (un elev), Teatrul de Stat (un elev), S.C. Vandana (un elev), Salon „Erika Cosmetics” (doi elevi), Poliția municipiului Oradea – Compartimentul de analiza și prevenire a criminalității (cinci elevi), „Informația de Vest” (doi elevi), după cum aveam să aflăm de la prof. dr. Ruben Filimon, directorul colegiului.
Astfel că peste 100 de elevi de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea au devenit (vineri, între orele 9 și 13) „umbra” uneia din persoanele angajate la companiile partenere ale programului, având ocazia de a putea dobândi o mai bună perspectivă despre ceea ce presupun anumite joburi din domeniul de activitate pe care ei și le-au ales.
În cadrul programului au avut loc activități diverse, de la prezentarea companiei prin facilitarea accesului elevului în diferite departamente ale acesteia, la implicarea activă a elevilor în activitatea companiei sau instituției, transpunerea elevilor în ceea ce ar trebui să fie idealul lor profesional în carieră, formarea unei imagini cât mai complete asupra atribuțiilor zilnice presupuse de ocuparea unei anumite poziții în cadrul companiei...
Emilia și George – reporteri pentru o zi
Emilia Tamaș (din XII D) și George Monenciu (din XI B) și-au ales să fie reporteri, să viziteze parte din companiile unde erau „angajați” colegii de școală, spre a-i surprinde asupra „faptului” și a discuta cu ei.
În cele ce urmează, Emilia și George vă vor relata, sincer, tot ce au aflat, trecând pe la Primăria Oradea (Poliția Comunitară), Direcția de Statistică, Consiliul Județean, Farmacia „Adonia” și Aconalex.
„Împreună pentru Oradea, aproape de orădeni”
Prima noastră oprire a fost la Poliția Comunitară, unde șeful poliției (directorul executiv Crăciun Leucea) i-a așteptat cu multă mândrie pe elevi. Ei au ascultat cu puțină emoție prezentarea serviciului public înființat, în urmă cu un an, de Consiliul local și Primăria municipiului Oradea pentru a acționa sub deviza „Împreună pentru Oradea, aproape de orădeni”. Directorul și-a  exprimat opinia despre Oradea și mândria de a fi bihorean, ne-a prezentat modul în care acționează Poliția Comunitară în cele opt zone ale municipiului, respectând mai multe etape: notificarea, sensibilizarea, somația și atenționarea cetățenilor.
A doua oprire a fost la Direcția de Statistică, unde am discutat cu însuși  directorul instituției, care este destul de tânăr pentru poziția sa în societate. Directorul și-a exprimat încântarea de a ne avea în instituția pe care o conduce, dar și dezamăgirea că dumnealui nu a avut o asemenea ocazie în anii de liceu și de studenție.
Statistica este o ramură a matematicii, o știință de graniță între economie și matematică, obiectul său de activitate fiind înregistrarea fenomenelor economice, demografice, sociale, prelucrarea informațiilor culese și realizarea de extrapolari pe viitor ale aspectului cantitativ al fenomenelor înregistrate.  
Schimbare de „gardă” la C.J. Bihor
De la Statistică, am ajuns la Consiliul Județean, unde, frumoasele noastre colege au reușit, deja, să urce în vârful piramidei și să ocupe fotolii înalte în cadrul Consiliului Județean Bihor.
În sala de consiliu, fotoliile conducerii C.J. Bihor au fost ocupate pentru câteva minute de liceenii noștri: Claudia Codoban (președinte), Adriana Urs (vicepreședinte), Amalia Gordan (secretar), Ana Maria Căvăjdan (reprezentant al primăriei) și Ana-Maria Florea (primar).
 Scumpa și frumoasa noastră Claudia Codoban (ajunsă în cel mai important fotoliul al C.J.) își exprima curiozitatea de a afla cât mai multe informații, fiind vădit tentată de un asemenea scaun..., iar consilierii Cornelia Bulzan și Dumitru Crăciun („călăuzele”, ghizii noștri) ne-au oferit cu generozitate toate detaliile.
Părăsind cu regret scaunele și funcțiile, aveam să fim primiți și să ne pozăm alături de președintele Consiliului Județean, dl Radu Þîrle, deosebit de amabil și deschis cu noi.
La „Adonia” ... lucrurile sunt bine cântărite
La farmacia „Adonia”, o colegă (Ana-Maria Cristea) cântărea produsele (substanțele) farmaceutice care urmau să intre în prepararea unui nou produs. Dora Pleș înregistra rețetele, iar Denisa Ghiuro era în fața calculatorului, în așteptarea clienților. Fiecare acționa, dar și asculta sfaturile farmacistelor.
Ultima descindere am avut-o la  Aconalex Service și la magazinul firmei, printre mecanici, șefi și vânzătoare. În atelier, i-am găsit pe Florin Codoban și Răzvan Cristea sub capota unui Volvo, studiind motorul ca niște adevărați profesioniști. Un mecanic le-a arătat apoi cum se schimbă planetara la un Volkswagen Passat, iar ajungând la birou și stând de vorbă cu Petru Iancău, șef service și Răzvan Hanga, responsabil piese, aveam să aflăm și prețul estimat (de 274 ron, piesa: 214 ron, plus manopera: 60 ron). Am intrat, pentru câteva informații și la magazinul pentru piese auto „Dacia”, unde am discutat cu vânzătoarea Eva Oros.
Una peste alta, considerăm că această zi (de vineri, 5 martie 2010) va rămâne, cu siguranță, pentru fiecare dintre noi, o zi specială, dacă nu prima zi de lucru în domeniul preferat, o amintire pe care o vom păstra tot restul vieții.
În perioada următoare, la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea urmează să se desfășoare evenimentul „Ce a însemnat pentru mine Job Shadow Day?”
Emilia Tamaș & George Monenciu
Foto: Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze (108 poze), accesați Galeria foto: Parteneri pentru o zi.

Trimite email
sâmbătă, 27 aprilie 2024, 07:00:17 Ora de vară a Europei de Est