Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Un învățător poate fi profesor, dar nu toți profesorii sunt și învățători”

Simpozionul național „Dascălul – apostol al neamului”

„Un învățător poate fi profesor, dar nu toți profesorii sunt și învățători”

Dacă joi au debutat, la sala festivă a Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea Zilele revistei învățământului primar „Dascălul bihorean”, manifestare organizată de Inspectoratul Școlar al județului Bihor, Facultatea de Științe Socio-Umane, catedra Științele educației din cadrul Universității Oradea și Casa Corpului Didactic Bihor, vineri, (5 martie 2010), manifestările au continuat cu Simpozionul național „Dascălul – apostol al neamului”.

Pedagogi și psihologi din cadrul Universității Oradea, cadre didactice competente, cu experiență și vocație de dascăl, au onorat masa rotundă, cu tema „Dascălul – între învățător și profesor pentru ciclul primar”, manifestare moderată de lector univ. dr. Florin Cioban.
Conf. univ. dr. Cecilia Sas a făcut o incursiune în istoria devenirii didactice, analizând misiunea socială a cadrului didactic în diferite perioade (interbelică și postbelică, în perioada anilor ’70 și epoca modernă a anilor ’80), concluzionând că ar trebui depășită acea ancorare în trecut, iar acel apostol să fie privit și creionat în prezent.
Prof. univ. dr. Elena Bonchiș, declarându-se beneficiar al unor produse ale acelei perioade, trei sferturi fiind absolvenți de liceu pedagogic, se arată indignată văzând că „o tradiție valoroasă (e vorba de formarea învățătorilor și educatoarelor în cadrul liceelor pedagogice –n.n.) a fost rasă! Experimentele în educație nu se fac așa, de pe o zi pe alta, ci cu anticipări, proiecte și simulări... Nu mă apuc să includ toată populația... În educație, nu suntem pregătiți pentru modificări de la o zi la alta. De 20 de ani, se străduiesc unii să strice, dar n-au reușit încă. Dascălul a devenit omul bombardat și vizat de toate relele societății. E bine că mai rezistăm. Avem încă oameni demni. Nu spunem că nu e nevoie de schimbare, de modificare de atitudine, dar nu așa, desființând un liceu cu tradiție care a format adevărații dascăli...”
Ce a urmat nu e greu de intuit: aplauze și felicitări. Distinsul meu profesor de matematică (Boris Belicciu) și-a permis să o felicite cu voce tare pe dna Elena Bonchiș.
Păstrând același registru grav și emoțional, conf. univ. dr. Ioan Chelemen a continuat ideea, punând punctul pe i și degetul pe rană: „Un învățător poate fi profesor, dar nu toți profesorii sunt și învățători”. Un învățător nu poate fi înlocuit... nici cu un doctor. Eu nu aș renunța la conceptul de învățător. Din păcate, profesorul a uitat să fie dascăl, învățător. Învățător sau profesor? Eu prefer învățător, dar profesor la salarizare!”
Conf. univ. dr. Corneliu Crăciun, aflând că s-a revenit la formarea educatoarelor prin liceul pedagogic, a salutat demersul, deși inegalitatea profesională se menține, în sensul că ar fi nevoie de o reparație și în ceea ce-i privește pe învățători. „Consider că pentru statutul social, e bine că te numești profesor. E un bun câștigat și trebuie menținut, atât în cazul educatoarelor, cât și al învățătorilor...”
Și dl Nicolae Ungur, inspector școlar general adjunct, e de părere că liceul pedagogic trebuie să formeze, ca înainte, atât educatoare, cât și învățători. Ca absolvent de liceu pedagogic, și dumnealui vede cu alți ochi reforma în învățământ, privind din interiorul sistemului, cunoscând realitatea și analizând-o ca un dascăl, nu ca un politician. „Ne tot reformăm și nu ne găsim linia. Eu aș zice că avem nevoie mai degrabă de o modernizare. Dar oare s-a dorit o modernizare”?
„Cunoașterea și dezvoltarea competenței emoționale”
Masa rotundă a fost urmată de lansarea volumului „Cunoașterea și dezvoltarea competenței emoționale”, lucrare coordonată de conf. univ. dr. Cecilia Sas. Despre carte a vorbit prof. univ. dr. Elena Bonchiș, care a preferat, vorba dumneaei, să facă „o prezentare atipică”, luând la „puricat” fiecare autor. Desigur, cunoscându-i foarte bine pe fiecare, aprecierile au fost pertinente și argumentate. Ideea esențială este că acea competență emoțională se poate perfecționa la orice vârstă, iar cei care o dețin sunt cei care reușesc în viață.
Coordonatorul lucrării, conf. univ. dr. Cecilia Sas, s-a arătat încântată de prezentarea făcută, subliniind faptul că, într-adevăr, autorii sunt cadre tinere, dar competente, dornice de cercetare și perfecționare continuă...
Sesiunea de comunicări s-a desfășurat la Școala „Dacia”
Încă din hol, gazdele (colectivul de învățători al Școlii cu clasele I-VIII „Dacia”, în frunte cu prof. dr. Florian Hava – directorul școlii) au ținut să-i primească pe „apostolii neamului” cu un citat din Rudyard Keepling („Dascălul meu, îți doresc:/ Să poți să crezi când unii te înșală/Să te ridici când alții te doboară/Să poți păstra ce alții vor s-alunge/Să râzi chiar dacă sufletul îți plânge,/Și cald tu să rămâi chiar dacă afară ninge./Aceasta-i arta de-a învinge!”) și cu o expoziție de primăvară, iar la intrarea în sală, doi îngerași de copii înmânau participanților o floare și un mărțișor. La ușa clasei a II-a C, alături de învățătoarea clasei (Diana Zlibuț), Ile Crișan Roberta Maria dăruia mărțișoare, Mihai Vidican Șerban – garoafe, iar Rareș Ștefan Lipovan – câte o revistă.
Pentru simpozion, s-au primit 206 lucrări (77 pentru secțiunea „Cercetare și inovare în învățământ”, 97 pentru secțiunea „Învățământul primar între eficientizare și performanță” și 32 pentru secțiunea „Modalități de realizare a reformei învățământului prin alternativa step by step”. Moderatorii secțiunilor au fost aleși din rândul distinșilor invitați, inspectori școlari și profesori universitari, însoțiți de metodiști ai Inspectoratului Școlar al județului Bihor: prof. Dorel Luca – generalul Inspectoratului Școlar Bihor, conf. univ. dr. Ioan Chelemen, prof. Anicuța Ursache (reprezentantul Inspectoratului Școlar al județului Cluj), prof. Violeta Taichiș – inspector școlar de specialitate al I.S.J. Bihor, prof. Eva Sabou (reprezentant al I.S.J. Satu Mare), înv. Gheorghe Nan – insp. șc. de specialitate al I.S.J. Bihor, Elena Mihai (director programe C.E.D.P. Step by step București), prof. Smaranda Florean (formator național, reprezentant al I.S.J. Bistrița Năsăud) și prof. Cornelia Vesea – metodist al Inspectoratului Școlar al județului Bihor.
Așa după cum aprecia generalul Inspectoratului Școlar, dl prof. Dorel Luca, „manifestările de ieri și de astăzi (de joi și vineri – n.n.) au demonstrat forța și capacitatea creatoare a dascălilor bihoreni, și nu numai, spiritul lor deschis spre nou, un suflet tânăr și o organizare ca la carte. Nu pot să nu felicit organizatorii și să le mulțumesc pentru lecția pe care ne-au oferit-o. Felicit, de asemenea, câștigătorii celor două concursuri naționale, pe îngerașii-artiști, protagoniștii și realizatorii superbului spectacol de joi, susținut pe scena Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea”. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Un învățător poate fi profesor, dar nu toți profesorii sunt și învățători”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:42:05 Ora de vară a Europei de Est