Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 noiembrie 2021

1.Ziua de 29 noiembrie, luni, este zi liberă în sistemul public – hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial / Elevii, copiii, studenții și profesorii din școlile, grădinițele și universitățile publice vor avea o perioadă de cinci zile libere
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de azi declararea zilei de 29 noiembrie ca zi nelucrătoare în sistemul public. Elevii și profesorii nu vor mai merge la ore pe 29 noiembrie, având astfel trei zile fără școală în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie. La acestea se adaugă weekendul, iar perioada de zilele libere este astfel de cinci zile. Revenirea la școală ar urma să aibă loc joi, pe 2 decembrie 2021. Hotărârea de Guvern se aplică în toate instituțiile publice, deci și în universitățile de stat.
„Pe data de 29 va fi zi liberă”, a anunțat Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

2. Nivelul „catastrofal” al studenților, reducerea numărului de ore de curs și frauda masivă de la examenele online, criticate de un profesor de la o universitate din Franța
Un profesor de drept public ce predă la Université de Bretagne Occidentale (U.B.O.) a criticat într-un e-mail intern nivelul studenților și decizia scăderii numărului de ore, informează lefigaro.fr. Lectorul și-a descris studenții ca fiind nepregătiți, susține că au un nivel ,,catastrofal” și vorbește despre existența unei fraude masive nepedepsite.
Cadrul didactic, Erwan Le Cornec, avertizează în e-mail că universitatea U.B.O. va deveni o variantă de rezervă a absolvenților de liceu, dacă aceștia nu intră unde își doresc. Un alt aspect menționat de profesor se referă la fraudarea examenelor, dacă acestea sunt organizate la distanță: „în plus, putem trișa dacă, din întâmplare, se organizează examene la distanță”, a spus acesta, citat de publicația franceză.
Jurnaliștii din Hexagon notează că profesorul ar fi întocmit rapoarte bazate pe dovezi și ar fi adus la cunoștința conducerii universității frauda de la examenele online încă din luna februarie a acestui an. Este vorba de câteva zeci de studenți care ar fi în această situație, conform Le Figaro. Profesorul a declarat că urmează să sesizeze autoritățile judiciare în privința aceasta, în situația în care conducerea universității va recunoaște că a trecut cu vederea acțiunea imorală a studenților.
„Cum să explic că studenții, care nu cunosc cu adevărat o materie (avem doar 27,5 ore de lecții pe semestru) și care trebuie să acumuleze informații de la multe alte materii, într-un timp foarte scurt, ar putea să-mi citeze hotărâri judecătorești, precizând data exactă, numărul cauzei și numele părților? (…) La universitate nivelul a devenit, din păcate, catastrofal. Am 25 de ani de serviciu public și văd că doar s-a deteriorat”, a spus profesorul, citat de cunoscuta publicație franceză.
El a fost sprijinit de către colegi, cadre universitare, dar și de la profesorii de liceu. Cu toate acestea, a primit și amenințări cu moartea: „Am găsit etichete pe ușa biroului meu: „RIP”, „to death facho”, spune Erwan Le Cornec, citat de Le Figaro.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 octombrie 2021
Campanie susținută de BCR, prin proiectul Școala de Bani
Concurs național, cu premii, pentru elevii din clasele P-IV, lansat de Școala de Bani, BCR. Înscrierile sunt deschise până pe 15 noiembrie și pot fi făcute de învățători

Un nou concurs de creație – desene și picturi – este lansat la nivel național în cadrul proiectului “Școala de Bani“, pentru elevii din clasele primare. Sunt invitați să se înscrie, prin învățători, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, cu desene sau picturi pe temele: educație pentru mediu, educație financiară. Termenul de înscriere este 15 noiembrie, iar premiile sunt atractive: școlile pot obține titlul de ,,Școala Banilor Bine-Crescuți”, participanții primesc seturi întregi de cărți și, în școli, se vor organiza ateliere de educație financiară pentru cei mici.
Concursul se desfășoară în perioada 13 octombrie – 15 decembrie 2021 și se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, care vor reprezenta astfel școala la care învață. Fiecare școală doritoare trebuie să își înscrie cele mai reușite 12 desene realizate de către elevii săi, pe site-ul concursului. Desenele trebuie să atingă una dintre cele trei teme, la alegere:
• “Economisesc pentru visul meu”
• “La ce ne ajută banii?”
• “Avem grijă de resursele mediului înconjurător”.
Lucrările pot fi realizate în orice tehnică de compoziție: ulei, acuarelă, creion, peniță, colaj, ceracolor etc.


Instituție publică de drept privat

Școala Tehnică Postliceală „Henri Coandă” Oradea

Instituție publică de drept privat

Școala Tehnică Postliceală „Henri Coandă” Oradea, înființată în anul 2000, cu zece filiale, în Bistrița și Beclean (jud. Bistrița-Năsăud), Cluj –Napoca, Dej și Turda (jud. Cluj), Constanța (jud. Constanța), Baia Mare (jud. Maramureș), Satu Mare (jud. Satu Mare), Timișoara (jud. Timiș) și Tulcea (jud. Tulcea) este instituție publică de drept privat, acreditată în două domenii: medical și social.

Obiectul său de activitate este învățământul preuniversitar, cu preponderență cel postliceal, având în curs de autorizare grădiniță și liceu.
Furnizorii săi de formare profesională sunt Fundația Cultural-Umanitară „Henri Coandă” Oradea și S.C. Vertia Prod. S.R.L., autorizate de ministerele Muncii și Educației.
Școala Tehnică Postliceală „Henri Coandă” Oradea (cu sediu în str. Theodor Speranția nr. 2, bl. Pb 25, ap.2, tel. 46.51.13 și 43.35.32) a fost acreditată, în 17 noiembrie 2006, prin ordinul ministrului MEC, în două domenii: medical și social, devenind instituție publică de drept privat, după cum aflăm de la dna prof. Zoița Dănuța Bonca, directorul instituției.
Acreditarea îi asigură dreptul de a desfășura examenele de absolvire în cadrul instituției, iar certificatele de absolvire sunt eliberate de Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului, fiind recunoscute în țară și străinătate.
Pedagogul de recuperare și ergoterapeutul
La ora actuală, în România sunt acreditate doar șase școli postliceale particulare, dintre care una este „Henri Coandă” Oradea, care are și o specializare singulară în județul Bihor, cea de pedagog de recuperare, specializare care mai există doar în trei școli din țară, la Sibiu, Iași și Timișoara.
Școala T.P.„H.C” are în curs de definitivare, la cererea MECT, elaborarea standardelor profesionale – a unităților de competență și a curriculei  școlare  - într-o nouă specializare, aceea de ergoterapeut (pentru persoane de toate vârstele). La elaborarea standardelor profesionale lucrează un colectiv alcătuit din dna doctor Cozac Janette, medic, prof. Simina Morar și Sanda Luncan, înv. Livia Bradea și prof. Zoița Dănuța Bonca, profesor coordonator.
Obiectul de activitate al ergoterapeutului este recuperarea prin muncă a persoanelor cu dezabilități…
Alte specializări
Pe lângă cele trei specializări (asistent medical generalist, asistent medical balneofizioterapie, și pedagog de recuperare), la Școala Tehnică Postliceală „Henri Coandă” din Oradea mai există și alte specializări: analist programator, agent fiscal, agent vamal, cosmetician, stilist, maistru mecanic, și tehnician echipamente telecomunicații (tehnician care este salarizat cu salariul minim pe economie, de 440 RON, plus un coeficient de 1,25).
Să mai spunem că după acreditare, Școala Tehnică Postliceală „Henri Coandă” Oradea a devenit persoană juridică de drept privat, iar o certitudine a calității procesului de formare profesională din cadrul instituției este dată de însuși directorul acesteia, dna prof. Zoița Dănuța Bonca, evaluator ARACIP (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar), care evaluează școlile de stat și particulare în vederea autorizării și acreditării acestora.
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (Instituție publică de drept privat). 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 2 decembrie 2021