Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Instituție publică de drept privat

Școala Tehnică Postliceală „Henri Coandă” Oradea

Instituție publică de drept privat

Școala Tehnică Postliceală „Henri Coandă” Oradea, înființată în anul 2000, cu zece filiale, în Bistrița și Beclean (jud. Bistrița-Năsăud), Cluj –Napoca, Dej și Turda (jud. Cluj), Constanța (jud. Constanța), Baia Mare (jud. Maramureș), Satu Mare (jud. Satu Mare), Timișoara (jud. Timiș) și Tulcea (jud. Tulcea) este instituție publică de drept privat, acreditată în două domenii: medical și social.

Obiectul său de activitate este învățământul preuniversitar, cu preponderență cel postliceal, având în curs de autorizare grădiniță și liceu.
Furnizorii săi de formare profesională sunt Fundația Cultural-Umanitară „Henri Coandă” Oradea și S.C. Vertia Prod. S.R.L., autorizate de ministerele Muncii și Educației.
Școala Tehnică Postliceală „Henri Coandă” Oradea (cu sediu în str. Theodor Speranția nr. 2, bl. Pb 25, ap.2, tel. 46.51.13 și 43.35.32) a fost acreditată, în 17 noiembrie 2006, prin ordinul ministrului MEC, în două domenii: medical și social, devenind instituție publică de drept privat, după cum aflăm de la dna prof. Zoița Dănuța Bonca, directorul instituției.
Acreditarea îi asigură dreptul de a desfășura examenele de absolvire în cadrul instituției, iar certificatele de absolvire sunt eliberate de Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului, fiind recunoscute în țară și străinătate.
Pedagogul de recuperare și ergoterapeutul
La ora actuală, în România sunt acreditate doar șase școli postliceale particulare, dintre care una este „Henri Coandă” Oradea, care are și o specializare singulară în județul Bihor, cea de pedagog de recuperare, specializare care mai există doar în trei școli din țară, la Sibiu, Iași și Timișoara.
Școala T.P.„H.C” are în curs de definitivare, la cererea MECT, elaborarea standardelor profesionale – a unităților de competență și a curriculei  școlare  - într-o nouă specializare, aceea de ergoterapeut (pentru persoane de toate vârstele). La elaborarea standardelor profesionale lucrează un colectiv alcătuit din dna doctor Cozac Janette, medic, prof. Simina Morar și Sanda Luncan, înv. Livia Bradea și prof. Zoița Dănuța Bonca, profesor coordonator.
Obiectul de activitate al ergoterapeutului este recuperarea prin muncă a persoanelor cu dezabilități…
Alte specializări
Pe lângă cele trei specializări (asistent medical generalist, asistent medical balneofizioterapie, și pedagog de recuperare), la Școala Tehnică Postliceală „Henri Coandă” din Oradea mai există și alte specializări: analist programator, agent fiscal, agent vamal, cosmetician, stilist, maistru mecanic, și tehnician echipamente telecomunicații (tehnician care este salarizat cu salariul minim pe economie, de 440 RON, plus un coeficient de 1,25).
Să mai spunem că după acreditare, Școala Tehnică Postliceală „Henri Coandă” Oradea a devenit persoană juridică de drept privat, iar o certitudine a calității procesului de formare profesională din cadrul instituției este dată de însuși directorul acesteia, dna prof. Zoița Dănuța Bonca, evaluator ARACIP (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar), care evaluează școlile de stat și particulare în vederea autorizării și acreditării acestora.
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (Instituție publică de drept privat). 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 23:12:37 Ora de vară a Europei de Est