Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Cel de-al 10-lea Centru de resurse pentru educație și dezvoltare (C.R.E.D.) din Bihor

Joi, la Grădinița nr. 2 din Marghita, a fost inaugurat

Cel de-al 10-lea Centru de resurse pentru educație și dezvoltare (C.R.E.D.) din Bihor

La nivelul județului Bihor au fost înființate 10 centre de resurse pentru educație și dezvoltare (C.R.E.D.), câte unul la Oradea (la Grădinița nr. 48 - structura Grădiniței nr. 34), Săcuieni, Aleșd și Valea lui Mihai, Ștei și Vașcău, Nucet, Salonta și Beiuș, iar joi (11 martie 2010) și la Marghita (în cadrul Grădiniței nr. 2, grădiniță cu program prelungit).

Centrate pe nevoile, interesele și potențialul copiilor preșcolari, aceste centre urmăresc îmbunătățirea calității infrastructurii sistemului de educație preșcolară, dezvoltarea serviciilor educaționale oferite de grădinițe prin perfecționarea competențelor personalului care lucrează în aceste unități de învățământ, dotarea acestora cu aparatură modernă de ultimă generație, crearea de servicii educaționale complementare grădiniței, toate pentru o educație de calitate, la standarde europene. La nivel național, vor funcționa 325 de centre (C.R.E.D.), adevărate centre pentru informarea și perfecționarea a 350.000 de educatoare, 2.500 de manageri și 15.000 de persoane (din cadrul personalului auxiliar), după cum aveam să aflăm din cuvântul dnei prof. Voichița Vancu, expert C.R.E.D. al județului Bihor. Pentru crearea lor, Banca Europeană de Dezvoltare și Guvernul României au investit 105 milioane de euro. Numai într-un singur centru, aparatura modernă de ultimă generație și mobilierul aferent sunt estimate la 30.000 de lei noi. Dincolo de aceste cifre semnificative, dna Voichița Vancu s-a referit la toate cele trei componente, direcții ale rețelei de centre C.R.E.D. (reabilitarea infrastructurii unităților de învățământ, mai ales ale celor din mediul rural, multe fiind improprii desfășurării procesului de învățământ, iar altele retrocedate, îmbunătățirea și diversificarea serviciilor de educație oferite copiilor, perfecționarea cadrelor didactice și consilierea părinților). Beneficiarii acestor centre sunt, în egală măsură, copiii, dascălii, dar și părinții.
Primarul Marghitei, Dorel Talpoș, prezent la inaugurare
Cunoscându-l pe primarul municipiului Marghita, Dorel Talpoș, ca un apropiat al dascălilor, eram sigur că va onora evenimentul (în toamnă, l-am întâlnit la deschiderea anului școlar la Clubul Copiilor din Marghita)... Alături de dl primar, din partea Primăriei Marghita, au mai fost prezenți: Cornelia Demeter – secretarul primăriei, Ioana Burlibașa, reprezentantul PAPI Marghita, precum și doi inspectori, Elena Ciupe și Lia Mierea. De la Oradea, au onorat prof. Voichița Vancu, expert C.R.E.D. al județului Bihor și prof. Georgeta Druță, formator național, mentor PRET. Coordonatorii locali ai acestui proiect (dna prof. Maria Hurban – directorul Grădiniței nr. 2 din Marghita, Mariana Ardelean și Daniela Rojan) au fost onorați să-i aibă alături la inaugurare aproape pe toți conducătorii unităților școlare din Marghita (și nu numai): prof. Moise Ilieș - directorul Gr. Șc. Agricol „Horea”, prof. Cristian Dragomir – directorul Școlii cu clasele I-VIII din Marghita, prof. Gheorghe Chiș - directorul Școlii cu clasele I-VIII din Păgaia, dna Eugenia Orban – directorul Grădiniței nr. 1, dna Valeria Costruț - directorul Grădiniței nr. 4, dna Irina Curtui - directorul Clubului Copiilor din Marghita, doctorul pediatru Olah Eniko, psihologii Ribana Costelaș și Camelia Ghiulai, dl Petru Ardelean, reprezentant al Universității „Vasile Goldiș”, dna Elena Roman, din partea Asociației Kiwanis, dna Lidia Micula – Fundația Elim, dna Lia Cecan, de la Creșa de copii, educatoare, învățători, profesori și părinți.
„Împreună vom reuși”
Coordonatorii C.R.E.D. Marghita au prezentat (în power point) scopul și obiectivele, principiile și serviciile oferite, precum și activitățile care se vor derula în și prin acest centru.
„Centrul va furniza servicii integrate de educație, îngrijire și protecție a copiilor mai mici de 7 ani și sprijin în alcătuirea materialelor educaționale necesare activităților cu părinții și copiii. De asemenea, vor fi oferite servicii de formare, informare, diseminare, consiliere pentru părinți și familii, pentru resursele umane din unitățile de educație timpurie sau comunitate, cu accent pe aprofundarea relației copii-părinți. Centrul a fost dotat cu: videoproiector, telefon cu fax, ecran de proiecție, multiplicator multifuncțional, aparat foto, televizor LCD, microsistem audio, DVD player, mașină de îndosariat flip-chart și mobilier adecvat”, după cum a ținut să sublinieze dna Maria Hurban, directorul Grădiniței nr. 2, organizatorul principal al evenimentului.
Primarul (Dorel Talpoș) s-a arătat încântat de noua investiție și bucuros să revină la grădinița pe care a absolvit-o, având toate motivele să sprijine coordonatorii C.R.E.D., în măsura în care fondurile alocate învățământului îi vor permite să finanțeze și acest centru.
Mărțișoare... muzicale
La finalul manifestării, copiii din grupa mare și grupa pregătitoare (ed. prof. Mariana Ardelean și ed. Elisabeta Oros, prof. Daniela Rojan și Corina Filimon) au arătat ce au învățat ei în cadrul opționalelor de dans modern și limba engleză (împreună cu Ioana Adăscăliții – instructor de dans și prof. de engleză Andrea Gheorghiu).
La plecare, invitații au fost cadorisiți cu frumoase mărțișoare făurite de copiii educatoarelor Ioana Manciu, Nadia Paca și Mirela Gut. (Ovidiu DAN)
P.S.Pentru mai multe poze (97 de poze), accesați Galeria foto: Cel de-al 10-lea Centru de resurse pentru educație și dezvoltare (C.R.E.D.) din Bihor.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

Tuesday, 6 June 2023