Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Cel de-al 10-lea Centru de resurse pentru educație și dezvoltare (C.R.E.D.) din Bihor

Joi, la Grădinița nr. 2 din Marghita, a fost inaugurat

Cel de-al 10-lea Centru de resurse pentru educație și dezvoltare (C.R.E.D.) din Bihor

La nivelul județului Bihor au fost înființate 10 centre de resurse pentru educație și dezvoltare (C.R.E.D.), câte unul la Oradea (la Grădinița nr. 48 - structura Grădiniței nr. 34), Săcuieni, Aleșd și Valea lui Mihai, Ștei și Vașcău, Nucet, Salonta și Beiuș, iar joi (11 martie 2010) și la Marghita (în cadrul Grădiniței nr. 2, grădiniță cu program prelungit).

Centrate pe nevoile, interesele și potențialul copiilor preșcolari, aceste centre urmăresc îmbunătățirea calității infrastructurii sistemului de educație preșcolară, dezvoltarea serviciilor educaționale oferite de grădinițe prin perfecționarea competențelor personalului care lucrează în aceste unități de învățământ, dotarea acestora cu aparatură modernă de ultimă generație, crearea de servicii educaționale complementare grădiniței, toate pentru o educație de calitate, la standarde europene. La nivel național, vor funcționa 325 de centre (C.R.E.D.), adevărate centre pentru informarea și perfecționarea a 350.000 de educatoare, 2.500 de manageri și 15.000 de persoane (din cadrul personalului auxiliar), după cum aveam să aflăm din cuvântul dnei prof. Voichița Vancu, expert C.R.E.D. al județului Bihor. Pentru crearea lor, Banca Europeană de Dezvoltare și Guvernul României au investit 105 milioane de euro. Numai într-un singur centru, aparatura modernă de ultimă generație și mobilierul aferent sunt estimate la 30.000 de lei noi. Dincolo de aceste cifre semnificative, dna Voichița Vancu s-a referit la toate cele trei componente, direcții ale rețelei de centre C.R.E.D. (reabilitarea infrastructurii unităților de învățământ, mai ales ale celor din mediul rural, multe fiind improprii desfășurării procesului de învățământ, iar altele retrocedate, îmbunătățirea și diversificarea serviciilor de educație oferite copiilor, perfecționarea cadrelor didactice și consilierea părinților). Beneficiarii acestor centre sunt, în egală măsură, copiii, dascălii, dar și părinții.
Primarul Marghitei, Dorel Talpoș, prezent la inaugurare
Cunoscându-l pe primarul municipiului Marghita, Dorel Talpoș, ca un apropiat al dascălilor, eram sigur că va onora evenimentul (în toamnă, l-am întâlnit la deschiderea anului școlar la Clubul Copiilor din Marghita)... Alături de dl primar, din partea Primăriei Marghita, au mai fost prezenți: Cornelia Demeter – secretarul primăriei, Ioana Burlibașa, reprezentantul PAPI Marghita, precum și doi inspectori, Elena Ciupe și Lia Mierea. De la Oradea, au onorat prof. Voichița Vancu, expert C.R.E.D. al județului Bihor și prof. Georgeta Druță, formator național, mentor PRET. Coordonatorii locali ai acestui proiect (dna prof. Maria Hurban – directorul Grădiniței nr. 2 din Marghita, Mariana Ardelean și Daniela Rojan) au fost onorați să-i aibă alături la inaugurare aproape pe toți conducătorii unităților școlare din Marghita (și nu numai): prof. Moise Ilieș - directorul Gr. Șc. Agricol „Horea”, prof. Cristian Dragomir – directorul Școlii cu clasele I-VIII din Marghita, prof. Gheorghe Chiș - directorul Școlii cu clasele I-VIII din Păgaia, dna Eugenia Orban – directorul Grădiniței nr. 1, dna Valeria Costruț - directorul Grădiniței nr. 4, dna Irina Curtui - directorul Clubului Copiilor din Marghita, doctorul pediatru Olah Eniko, psihologii Ribana Costelaș și Camelia Ghiulai, dl Petru Ardelean, reprezentant al Universității „Vasile Goldiș”, dna Elena Roman, din partea Asociației Kiwanis, dna Lidia Micula – Fundația Elim, dna Lia Cecan, de la Creșa de copii, educatoare, învățători, profesori și părinți.
„Împreună vom reuși”
Coordonatorii C.R.E.D. Marghita au prezentat (în power point) scopul și obiectivele, principiile și serviciile oferite, precum și activitățile care se vor derula în și prin acest centru.
„Centrul va furniza servicii integrate de educație, îngrijire și protecție a copiilor mai mici de 7 ani și sprijin în alcătuirea materialelor educaționale necesare activităților cu părinții și copiii. De asemenea, vor fi oferite servicii de formare, informare, diseminare, consiliere pentru părinți și familii, pentru resursele umane din unitățile de educație timpurie sau comunitate, cu accent pe aprofundarea relației copii-părinți. Centrul a fost dotat cu: videoproiector, telefon cu fax, ecran de proiecție, multiplicator multifuncțional, aparat foto, televizor LCD, microsistem audio, DVD player, mașină de îndosariat flip-chart și mobilier adecvat”, după cum a ținut să sublinieze dna Maria Hurban, directorul Grădiniței nr. 2, organizatorul principal al evenimentului.
Primarul (Dorel Talpoș) s-a arătat încântat de noua investiție și bucuros să revină la grădinița pe care a absolvit-o, având toate motivele să sprijine coordonatorii C.R.E.D., în măsura în care fondurile alocate învățământului îi vor permite să finanțeze și acest centru.
Mărțișoare... muzicale
La finalul manifestării, copiii din grupa mare și grupa pregătitoare (ed. prof. Mariana Ardelean și ed. Elisabeta Oros, prof. Daniela Rojan și Corina Filimon) au arătat ce au învățat ei în cadrul opționalelor de dans modern și limba engleză (împreună cu Ioana Adăscăliții – instructor de dans și prof. de engleză Andrea Gheorghiu).
La plecare, invitații au fost cadorisiți cu frumoase mărțișoare făurite de copiii educatoarelor Ioana Manciu, Nadia Paca și Mirela Gut. (Ovidiu DAN)
P.S.Pentru mai multe poze (97 de poze), accesați Galeria foto: Cel de-al 10-lea Centru de resurse pentru educație și dezvoltare (C.R.E.D.) din Bihor.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 28 martie 2020