Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

În vizită la Căminul de bătrâni „Filadelfia” din Sălard

În 9 martie, trei clase de elevi de la „Av. Iancu”

În vizită la Căminul de bătrâni „Filadelfia” din Sălard

De trei ani încoace, elevi din ciclul primar, părinții acestora și inimoșii lor dascăli, de la Școala cu clasele I-VIII „Avram Iancu” din Oradea, și-au făcut un bun obicei: vizitează cu diferite ocazii (de Sfintele Sărbători de Paști, dar și de Crăciun) bolnavii internați la Căminul de bătrâni „Filadelfia” din Sălard.

 Scopul acestor acțiuni caritabile este   unul nobil, de suflet, un voluntariat  de milioane... așa cum sunt și sufletele tuturor celor care gândesc și acționează în acest mod. Dascălii cu suflet mare (precum Elena Bejușca și cele două colege de breaslă, Ioana Mihele și Lovas Marta) nu și-au propus, prin asemenea acțiuni caritabile, măriri de salarii, faimă și renume, ci trezirea în sufletul elevilor lor a sentimentelor de omenie, respect și prețuire pentru cei în vârstă (părinți și bunici, bolnavi sau nu... ce mai contează..., vorba lui Adrian Păunescu – „Cocoșați, cocârjați, într-un ritm infernal,/ Te întreabă de știi pe vre-un șef de spital./ Nu-i așa că te-apucă o milă de tot,/ Mai cu seamă de faptul că ei nu mai pot?/ Că povară îi simți și ei știu că-i așa/ Și se uită la tine ca și când te-ar ruga...”).
Și ca totul să fie legal și „oficial”, școala are încheiat un parteneriat cu  azilul, după cum aveam să aflăm chiar de la coordonatorul principal al acestor acțiuni, doamna profesor Elena Bejușca.
De la inimă la inimă
 Primăvara... iar a venit cu tot alaiul său de bucurii și de sărbători îndrăgite de copii, îndrăgite dintr-un simplu motiv că în centrul atenție generale se află ființa cea mai dragă de pe lume – MAMA. Cu gând drag de mamă, cu respect și prețuire pentru părul nins, oxidat de vremuri, necazuri și nevoi, cu sufletul deschis și având inima în palmă, spre a o dărui, așa au pornit la drum, marți (9 martie 2010), minunații copii de la „Avram Iancu” din Oradea, elevii claselor a II-a A, B și C, elevii învățătorilor-profesori Elena Bejușca, Ioana Mihele și Lovas Marta.  
Îmbarcați într-un autocar, după circa trei sferturi de oră, au ajuns la Sălard. Lor li s-a alăturat și un grup de copii  de la Școala cu clasele I-VIII „Ion Bogdan” din Oradea, însoțit de înv. Aurel Crețiu. 
„Bătrânii ne-au așteptat în sala de  rugăciune. Copiii au recitat și au    cântat despre primăvară și despre mamă, reușind să le stârnească admirația, dar și ... lacrimile! Le-au  dăruit apoi bunicilor fructe, cozonaci, sucuri, felicitări și flori. Daruri au  primit chiar și femeile angajate să se  îngrijească de ei”, după cum ne-a spus coordonatorul manifestării, prof. Elena Florina Bejușca.
Dragi copii, stimați dascăli, pentru fapta voastră, primiți din partea comunității câte un FB cu steluță și felicitări, admirație și prețuire! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: În vizită la Căminul de bătrâni „Filadelfia” din Sălard.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:57:46 Ora de vară a Europei de Est