Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Apă curată pentru o lume sănătoasă!”

În și de Ziua mondială a apei

„Apă curată pentru o lume sănătoasă!”

Colectivul Grădiniței nr. 27 – „Voinicel” din Oradea a sărbătorit, luni, 22 martie 2010, Ziua mondială a apei, în cadrul proiectului internațional „Eco-școala”, proiect care i-a adus o mare satisfacție: obținerea steagului verde, fiind astfel prima și singura unitate de învățământ din județul Bihor care deține steagul verde.

Echipa de proiect (alcătuită din educatoarele: Georgeta Druța, Nicoleta Trifan, Livia Petruț, Lucia Dem, Elisabeta Tăut, Maria Chioreanu, Mariana Pașcalău, Viorica Zah, Natalia Coroiu, Laura Þinc, Nela Axinte și Maria Lazău, în frunte cu directorul grădiniței, dna Cornelia Borhidi) nu și-a propus să schimbe fața lumii, vorba dnei director, doar să influențeze în bine comportamentul, atitudinea copiilor și comunității față de mediu, față de resursele de apă, sugerându-le tuturor o mai mare responsabilitate față de apă, care este viața însăși pe Pământ (Terra), altfel: „În curând, vom lua țeapă, de n-avem grijă de apă” – vorba Brianei și a dnei prof. Voichița Moș. 
Gazdele și-ar fi dorit să marcheze și să sărbătorească Ziua mondială a apei în liniște, în familie, doar împreună cu partenerii de proiect (dna prof. Voichița Moș și prof. Peter Cornel Dănuț, de la Palatul Copiilor și Elevilor, ing. Mircea Faur, de la Romsilva, prof. Cristina Popa și Lucia Caciora, de la Grădinița nr. 44 – „Rază de soare”), dar parcă poți? Ed. Mariana Pașcalău a invitat presă chiar dacă se afla pe patul de spital...
Povestea picăturii de apă
Flopi, un personaj fantastic, care știe multe și face multe, care zboară, înoată, merge... și care iubește copiii, le-a spus povestea picăturii de apă. Așa au aflat copiii despre puterea miraculoasă a apei, despre circuitul apei în natură, proprietățile și foloasele apei, izvor al vieții pe Pământ. Printr-o prezentare în power point, urmată de desen la planșetă, marcat și colorat pe fișele de lucru și multe experimente la masa de lucru, copiii au „descoperit” multe dintre proprietățile apei, iar coordonatorii activităților, Georgeta Druța și Nicoleta Trifan, au subliniat, de fiecare dată, proprietățile apei potabile. Prin joc și desen, au fost activate și fixate o seamă de termeni noi, specifici, care altfel ar fi fost greu de însușit de un copil de grupa mică sau mijlocie (poluare, dizolvare, clipocire...). Schimbând registrul, elevii din grupele mari, îndrumați de ed. Maria Chioreanu, inst. Nela Axinte și prof. Natalia Coroiu, au abordat „artistic”problema apei prin intermediul ghicitorilor, versurilor și cântecelor. Iar artiștii dnei prof. Elisabeta Tăut le-au vorbit copiilor prin intermediul păpușilor, prezentând  sceneta „Ploaie pentru floarea cea mică”.
Ca dascăli, trebuie să remarcăm multiplele valențe educative ale activităților prezentate, bogăția de mijloace și procedee folosite în realizarea scopului, printr-o seamă de obiective concrete, accesibile vârstei, adaptate particularităților individuale. Activitatea a fost dinamică, măiestrit condusă, cu schimbări repetate și îmbinări armonioase ale muncii colective (frontale), de grup și individuale, ceea ce au condus la menținerea trează a atenției, la stârnirea curiozității și interesului. Urmărind psihologia și reacția asistenței, am citit pe fețele lor luminoase, zâmbitoare, satisfacția pe care ți-o dă un lucru bine făcut, reușita demersului didactic, admirabil condus spre un final fericit. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Apă curată pentru o lume sănătoasă!”

Trimite email
sâmbătă, 3 mai 2025, 21:11:23 Ora de vară a Europei de Est