Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Festivalul „Cântați Domnului cântare nouă”, ediția a II-a

Duminică, la Roșia

Festivalul „Cântați Domnului cântare nouă”, ediția a II-a

Duminică, 21 martie 2010, s-a desfășurat la Roșia, ediția a II-a a festivalului „Cântați Domnului cântare nouă”.

Parte a proiectului „Păstrătorii tradiției”, acest festival, inițiat de inst. Gheorghe M. David, reprezintă materializarea fructuoasă a colaborării între trei instituții din comună: Școala cu clasele I – VIII – director pr. prof. Emil Bota, Primăria comunei Roșia – primar Florin Bonca și Biserica Ortodoxă – pr. paroh Dorel Haiduc. La această manifestare au fost prezenți invitați de marcă: Dumitru Voloșeniuc – vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor, prof. Tecsi Francisc - inspector școlar general adjunct la I.S.J. Bihor, prof. Elisaveta Roșu și prof. Florin Negruțiu – inspectori școlari de specialitate, și nu în ultimul rând prof. Crăciun Parasca, din partea Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Bihor.
Simpozion – „Roșia în prag de Paști”
Festivalul a debutat cu simpozionul „Roșia – în prag de Paști”, desfășurat în sala de sport a școlii unde s-a amenajat și o expoziție de icoane pictate de elevii de la școala din Roșia și cei de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș, coordonați de către inst. Maria Ujoc, respectiv prof. Pavel Bența. În cadrul simpozionului au susținut comunicări: pr. prof. Emil Bota, prof. Valentina Silaghi, prof. Abrudan Romeo, inst. Irina Ușvat, inst. Mirela David, inst. Gheorghe M. David. La încheierea simpozionului prof. Tecsi Francisc a spus că este încântat să revină după 20 de ani în școala în care și-a început cariera de dascăl și să constate că Roșia a rămas aceeași puternică vatră folclorică și culturală.
Recital de pricesne și cântece bisericești
Activitatea s-a mutat apoi în incinta Bisericii Ortodoxe Roșia, unde, în fața a peste 200 de credincioși s-a desfășurat un recital de pricesne și cântece bisericești, susținut de grupurile de elevi de la Școala cu clasele I - IV Lazuri de Roșia – inst. Gheorghe M. David, Școala cu clasele I - VIII Căbești – prof. Abrudan Romeo, Școala cu clasele I - VIII Uileacul de Beiuș – prof. Borta Mihai, Școala cu clasele I-VIII „Miron Pompiliu” Ștei – prof. Mușet Georgeta, Școala cu clasele I-VIII Tărcaia – prof. Codruța Bota, Clubul Copiilor Beiuș – prof. Irina Mihoc-Vutan, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș – prof. Alina Bota, Ciprian Pordea, Gabriela Briscan, Ramona Bota, Liceul Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș – prof. Remus Lazea, Școala cu clasele I - VIII Roșia – pr. prof. Emil Bota, prof. Valentina Silaghi, inst. Maria Ujoc, Colegiul Tehnic Vadu-Crișului – prof. Șunea Matei, Liana Boț, Maria Mălai, Școala cu clasele I-VIII „Nicolae Popoviciu Beiuș – prof. Daniela Rada, prof. Maria Horge, prof. Doina Pituț, Școala cu clasele I - VIII Remetea – Boiț Ioan și Școala cu clasele I - VIII Răbăgani- prof. Emanuel Lezeu. Alături de aceștia au mai evoluat Paula Lezeu, Raul Leuca, frații Alexandra și Alexandru Haiduc, Sebastian Hahău, Daniela Rada, surorile Mariana și Simona Tomele, grupul coral al Bisericii Ortodoxe Roșia, coordonat de pr. Dorel Haiduc, grupul bărbătesc din Lazuri de Roșia, coordonat de pr. Dorel Haiduc și inst. Gh. M. David.
Au fost momente înălțătoare, momente de suflet, dăruite de interpretarea plină de sensibilitate a surorilor Tomele și a Danielei Rada, autenticitatea și frumusețea costumelor populare, cu o mențiune aparte pentru Roșia, Lazuri de Roșia și Clubul Copiilor Beiuș, vocile cristaline și emoțiile specifice unui festival, atât la cei mari, cât și la cei mici.
Ca răsplată pentru prestația lor, toți copiii au primit din partea Primăriei Roșia câte un pachețel care conținea dulciuri și o carte de rugăciuni. În încheiere, primarul Florin Bonca a subliniat nivelul ridicat al festivalului față de ediția precedentă, necesitatea transmiterii tradițiilor și obiceiurilor copiilor, ca prin ei să mergem mai departe și a promis renașterea ansamblului folcloric al comunei Roșia. Consider acest festival ca o realizare remarcabilă atât datorită nivelului calitativ ridicat, cât și a participării de amploare – 14 unități de învățământ, interpreți și grupuri extrașcolare (în total peste 200 de  persoane) și nu în ultimul rând o organizare desăvârșită. (Simion Suciu)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Festivalul „Cântați Domnului cântare nouă”, ediția a II-a.

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 09:18:28 Ora de vară a Europei de Est