Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Șapte școli orădene au sărbătorit împreună Francofonia

Timp de trei zile, la „Gojdu”

Șapte școli orădene au sărbătorit împreună Francofonia

Prof. Livia Mircea și Gergely Eniko (profesori de limba franceză la C.N. „Emanuil Gojdu” din Oradea) au lansat proiectul „Săptămâna francofoniei”, invitând colegii de specialitate din licee și școli gimnaziale să sărbătorească împreună Francofonia, la împlinirea celor 40 de ani de existență a Organizației Internaționale a Francofoniei.

Sub culorile drapelului gojdist s-au adunat elevi și profesori din șase școli orădene (Școala cu clasele I-VIII nr. 16 - prof. Smaranda Burcă și Nora Griga; Școala cu clasele I-VIII „Octavian Goga” – prof. Steluța Carp, Colegiul Tehnic „Transilvania” - prof. Anamaria Hodorog; Școala cu clasele I-VIII „Alexandru Roman” – prof. Ecaterina Moga; Colegiul Economic „Partenie Cosma” – prof. Adela Rus; Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” – prof. Loredana Vereș).
Forumul „Innover en francais”
Vineri (19 martie 2010), 450 de profesori de limba franceză din întreaga țară au participat la Forumul profesorilor de limba franceză, intitulat „Innover en francais”, desfășurat la București, reuniune la care a onorat însuși ambasadorul Franței la București, Henri Paul. Din Oradea au participat coordonatorii proiectului „Săptămâna francofoniei” – prof. Livia Mircea și Gergely Eniko, cărora li s-a alăturat prof. Anamaria Hodorog.
 Luni, (22 martie), partenerii de proiect au vernisat expoziția cu  lucrări, pe cele două teme:  „Francofonia și simbolurile ei” și „SOS copiii din Haiti!” Marți și miercuri, în amfiteatrul gojdist și în sala festivă, s-au desfășurat concursuri și momente artistice cu participarea echipajelor și artiștilor celor șapte școli partenere. La concursul de miercuri, fiecare echipaj a reprezentat câte o țară francofonă ...
Atmosfera și conlucrarea au evidențiat buna organizare a evenimentului, spiritul de echipă, angajarea și implicarea tuturor, elevi și profesori, iar rezultatele au fost pe măsură. Gazdele au apreciat și au răsplătit efortul și talentul tuturor participanților cu diplome.
Concurs de cultură francofonă
gimnaziu
Cel mai bun grup vocal – Larisa Dăngeanu, Anca Mariș, Loredana Mocanu și Iulia Tohotan, C. N. „E. Gojdu” (prof. Gergely Eniko)
Cei mai buni comedianți – Mihai Duma și Alexandru Popa, C.N. „E. Gojdu” (prof. Gergely E.)
Cea mai bună voce feminină – Jessie Baneș, C.N. „E Gojdu” (prof. Gergely E.)
Cea mai bună costumație – Beata Bala, Alexandru Bochiș, Cosmin Floruț, Alexandra Fodor, Mădălina Fodor și George Popa, Șc. „Alexandru Roman” Oradea (prof. Ecaterina Moga)
Cel mai bun actor – Alexandru Bochiș Șc. „Alex. Roman” (prof. Ecaterina M.)
Cea mai bună pronunție – Ariana Pantea, Șc. nr. 16 Oradea (prof. Smaranda Burcă și Nora Griga)
Cel mai bun interpret vocal – Ricardo Balint, Șc. nr. 16 Oradea (prof. Smaranda B., Nora G.)
Cel mai bun moment artistic – trupa de dans S.O.S. Haiti, Șc. „Octavian Goga” Oradea (prof. Mirela Floruț)
Cea mai bună recitare – Ștefan Rus, Șc. „Octavian Goga” Oradea (prof. Steluța Carp)
Concurs de desene și colaje
S-au acordat cinci diplome:
Loreta Andrica și Larisa Dăngeanu (C. N. „E. Gojdu”)
Lavinia Martin (Șc. nr. 16 Oradea)
David Mocan (C. N. „E. Gojdu”)
George Bogdan Popa (Șc. „Alex. Roman” Oradea)
Teodora Talhoș (C. N. „E. Gojdu”)
Concurs de cultură francofonă
liceu
Cea mai complexă prezentare – Szucs Adriana, C. N. „E Gojdu” (prof. Livia Mircea)
Prezență scenică – Teodora Sabău și Aliona Stefciuc, C. N. „E. Gojdu” (prof. Livia M.)
Cea mai degajată prezentare – Vladimir Griga, C. N. „E. Gojdu” (prof. Livia M.)
Cea mai fluentă prezentare – Alina Todoca, C. N. „E. Gojdu” (prof. Livia M.)
Adaptare vestimentară la tematica zilei – Aida Bălăceanu, Ligia Călinescu și Renata Tolvai, C.N. „E. Gojdu” (prof. Gergely Eniko)
Cea mai interesantă tematică abordată în prezentare – Andreea Leș, C. N. „E. Gojdu” (prof. Gergely E.)
Cea mai cursivă prezentare – Adina Șandor, C.E. „Partenie Cosma” (prof. Adela Rus)
Sensibilitate artistică – Lavinia Drigici, C.E. „P. Cosma” (prof. Adela R.)
Originalitate artistică – Beniamin Blidar și Daniel Bărbos, C. T. „Transilvania” (prof. Anamaria Hodorog)
Complexitatea prezentării faunei canadiene – Daniel Bărbos și Delia Pop, C. T. „Transilvania” (prof. Anamaria H.)
Cea mai originală prezentare – Bianca Mierluț și Larisa Pașca, Lic. T. „Aurel Lazăr” (prof. Loredana Vereș)
Cea mai amuzantă abordare – Bianca Mierluț, Eduard Mitra, Larisa Pașca și Alexandra Popa, Lic. T. „A. Lazăr (prof. Loredana V.)
Concurs de desene și colaje
S-au acordat 17 diplome :
Baboș Corina, Barbu Mirela, Tăședan Claudia – C. N. „Emanuil Gojdu”
Bandula Ramona, Broinaș Oana - C. N. „Emanuil Gojdu”
Bila Samuel, Gavriș Teofil - C. N. „Emanuil Gojdu”
Bolojan Bogdan, Chereji Sebastian – C. E. „Partenie Cosma”
Cocoșilă Andreea, Mihiș Adela, Stănescu Roxana, Știrbe Cristian - C. N. „Emanuil Gojdu”
Dardai Bogdan, Pauer Carol - C. N. „Emanuil Gojdu”
Dumitrache Andreea, Piscoi Lidia, Tamaș Larisa - C. N. „Emanuil Gojdu”
Heredea Amalia, Toie Patricia – C. N. „Emanuil Gojdu”
Tabără Alexandra, Vaida Renata – C. E. „Partenie Cosma”
Căvășdan Claudia – C. N. „Emanuil Gojdu”
Crișan Raluca – C. N. „Emanuil Gojdu”
Fașie Iolanda – C. T. „Transilvania”
Ilieș Daniela – C. T. „Transilvania”
Madar Raluca – C. N. „Emanuil Gojdu”
Porumb Darius – C. N. „Emanuil Gojdu”
Sime Traian – C. N. „Emanuil Gojdu”
Sztejanko Cristina – C. N. „Emanuil Gojdu”.
La finalul, dna prof. Livia Mircea se declară mulțumită de reușita manifestărilor, ține să mulțumească colegilor și partenerilor pentru implicare, felicită toate echipajele participante și artiștii pentru prestația de calitate și îi așteaptă cu drag și la anul, la Zilele francofoniei... (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze,accesați Galeria foto: Șapte școli orădene au sărbătorit împreună Francofonia.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 23:52:31 Ora de vară a Europei de Est