Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ediția a VIII-a a Salonului internațional al cercetării, inovării, inventicii „Pro Invent” 2010,Cluj-Napoca

Participarea Universității din Oradea la

Ediția a VIII-a a Salonului internațional al cercetării, inovării, inventicii „Pro Invent” 2010,Cluj-Napoca

În perioada 16 – 19 martie 2010, la Cluj-Napoca a avut loc a VIII-a ediție a Salonului internațional de inventică „Pro Invent”, în cadrul manifestărilor Expo Transilvania 2010. Universitatea din Oradea a participat cu 17 brevete de invenție din diverse domenii: tehnologii neconvenționale, microunde, geotermalism, chimie etc.

Participarea la această manifestare este dedicată regretatului lor coleg fiz. dr. Ștefan Roman, un mare cercetător și un om deosebit, un adevărat model pentru toți, care a avut un merit deosebit la realizarea primului magnetron funcțional românesc și în multe alte domenii de activitate științifică, împreună cu care au lucrat vreme de peste 15 ani.
La „Pro Invent 2010” au fost prezentate peste 500 de invenții, din diferite centre universitare, centre de cercetare și persoane private din țară (Brașov, Cluj-Napoca, Oradea, Iași, Suceava, București, Baia Mare...) și străinătate (Italia, Grecia, Polonia, Bulgaria, Croația, Republica Moldova, Germania ...).
Delegația universitarilor orădeni, condusă de conf. univ. dr. ing. Traian Buidoș, a mai cuprins doi membri: fiz. dr. Mircea-Petru Ursu și, din partea Centrului de Transfer Tehnologic CNCG-CTT, dr. ing. Aurel Setel. Delegația Universității din Oradea a reușit să‑i impresioneze atât pe vizitatori, specialiști și nespecialiști, cât și pe membrii juriului, datorită atât modului adecvat de aranjare a materialelor tipărite, cât și filmelor prezentate, combinația acestora asigurând succesul expunerii.
Jurizarea a fost realizată de către o echipă de specialiști din țară și străinătate, condusă de profesorul emerit dr. Jacobus Frederick de la Universitatea din Pretoria, Africa de Sud, și de rectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. ing. Radu Munteanu.
În urma jurizării, au fost acordate Universității din Oradea un număr de șase diplome, după cum urmează:
Diplomă de excelență „Pro Invent”, acordată Universității din Oradea pentru invențiile prezentate;
Diplomă de excelență și medalie de aur cu mențiune specială „Pro Invent”, acordată dlui Buidoș Traian pentru grupul de invenții în domeniul tehnologiilor neconvenționale;
Diplomă și medalie din partea Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală a Republicii Moldova, acordată conf. dr. ing. Traian Buidoș și fiz. dr. Mircea‑Petru Ursu, pentru perspicacitatea și actualitatea invențiilor prezentate la Salonul de inventică „Pro Invent 2010”;
Diplomă de excelență din partea Forumului Inventatorilor Români, pentru activitatea desfășurată de Traian Buidoș și Mircea-Petru Ursu;
Diplomă de excelență din partea Universității Tehnice a Moldovei, acordată conf. dr. ing. Traian Buidoș pentru activitatea didactică și de cercetare în domeniul tehnologiilor neconvenționale și microundelor;
Diplomă-medalie de aur „Pro Invent”, acordată chim. Gavriș Georgeta pentru invenția „Metodă de epurare recuperativă a ionului de zinc din soluții reziduale”.
La jurizare s‑a ținut cont atât de înseși invențiile prezentate, având prioritate cele realizate efectiv și cu aplicații practice, cât și de activitatea desfășurată în scopul valorificării acestora. De asemenea, s‑a ținut cont de activitatea didactică și de cercetare a autorilor.
La buna impresie au contribuit și rezultatele activității științifice ale conf. dr. ing. Traian Buidoș și fiz. dr. Mircea-Petru Ursu, reflectate în articole și studii publicate în reviste de specialitate interne și internaționale recunoscute, în volumele unor manifestări științifice de prestigiu, în cărți publicate la Editura Universității din Oradea, în brevete de invenții, în contracte de cercetare obținute prin competiții și contracte internaționale și cu diferite societăți comerciale din țară. O parte din contribuțiile științifice ale dlui Buidoș se regăsesc în cele 10 cărți publicate și cele trei îndrumătoare de laborator, respectiv în șase brevete de invenție, din care două sunt în curs de brevetare, peste 100 de articole publicate la conferințe de prestigiu din țară (București, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu, Constanța, Galați, Petroșani, Oradea etc) și străinătate (Germania, Italia, Austria, Republica Moldova, Cehia, Slovacia, Serbia, Muntenegru, Ungaria) și peste 45 contracte de cercetare, ca membru sau director de proiect, pentru firme din țară și străinătate; la toate acestea a contribuit și dl Ursu, coleg de peste 15 ani cu dl Buidoș în domeniul microundelor și cel al tehnologiilor neconvenționale.
De mare interes s‑au bucurat cărțile „Tehnologii de îmbinare a materialelor nemetalice” și „Echipamente și tehnologii pentru prelucrări neconvenționale”, scrise de dl Buidoș, la care dl Ursu a contribuit la redactare și grafică, unde se regăsesc aplicații ale brevetelor de invenție în domeniul microundelor și al tehnologiilor neconvenționale; pentru prima carte s-a decernat Diploma de excelență „Pro Libris” la Salonul editurilor transilvane 2007 Cluj-Napoca. De asemenea, la stand au fost prezentate și volumele 1-4/2009 ale Revistei de Tehnologii Neconvenționale, la care dnii Buidoș și Ursu au participat cu lucrări științifice, au fost coordonatori de volum, au lucrat efectiv la realizarea acestora și se ocupă de indexarea revistei în bazele de date internaționale (Copernicus, Ulrichs, ISI etc). O parte din cărțile publicate se găsesc deja în Biblioteca Universității Tehnice din Chișinău, Republica Moldova. Domeniul tehnologiilor neconvenționale și cel al microundelor s‑au întrepătruns atât în brevetele de invenție prezentate, cât și în teza de doctorat a dlui Ursu, ale căror aplicații și rezultate au fost prezentate în lucrări științifice cotate ISI.
Dintre realizările prezentate de Centrul de Transfer Tehnologic CNCG-CTT, condus de dr. ing. Aurel Setel, amintim proiectele de cercetare în domeniul geotermalismului, centrala electrică geotermală, laboratorul SCADA, incinta de pre-uscare și complexul automatizat geotermal. De asemenea, au fost prezentate centrele de cercetare, dezvoltare și inovare din cadrul Universității din Oradea, în domeniile: cercetări fundamentale, tehnologiile societății informaționale, energie, mediu, sănătate, agricultură, securitate și siguranță alimentată, biotehnologii, materiale, procese și produse inovative, spațiu și securitate, cercetări socio-economice și umanistice.
În cadrul Salonului „Pro Invent” a fost lansat al doilea volum al Dicționarului inventatorilor români contemporani; în paginile celor două ediții se regăsesc și inventatori de la Universitatea din Oradea: Bondor Karoly, Buidoș Traian, Deliman Titus, Felea Ioan, Fodor Dinu, Ganea Macedon, Gavriș Georgeta, Maghiar Teodor, Marcu Vasile, Moga Ioan, Roșca Marcel, Ungur Petru, Ursu Mircea-Petru, Vesselenyi Tiberiu, Vereș Mircea. (B. P.)

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 01:16:48 Ora de vară a Europei de Est