Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Elevii de liceu vin în sprijinul tinerilor cu sindrom Down

„Prietenii mei de la ADOR”

Elevii de liceu vin în sprijinul tinerilor cu sindrom Down

„Prietenii mei de la ADOR” este un proiect prin care elevii de liceu vin în sprijinul tinerilor cu sindrom Down

În sala „Traian Moșoiu” a Primăriei Oradea a avut loc conferința de final a proiectului de responsabilitate socială „Prietenii mei de la ADOR”.  Conferința a fost moderată de doamna Florica Cherecheș, consilier local, președintele Comisiei Sociale.
În cadrul proiectului, 75 de elevi din trei licee orădene (Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” și Liceul Teologic Baptist „Emanuel”) au învățat să realizeze pagini web și au obținut o certificare internațională în acest domeniu și anume WebStarter. Ca aplicație practică a noțiunilor teoretice studiate, elevii, împărțiți pe echipe, au realizat un site web despre un tânăr cu sindrom Down, în total 18 site-uri.
Pe parcursul celor cinci luni de proiect, liceenii au interacționat cu tinerii cu sindrom Down, le-au aflat preocupările, pasiunile, dar și problemele cu care se confruntă în societate, cu alte cuvinte au devenit  buni prieteni.
Prin acest proiect s-au urmărit:
1. Creșterea nivelului de competențe IT în rândul elevilor orădeni
2. Implicarea elevilor orădeni în proiecte de responsabilitate socială
3. Sprijinirea incluziunii sociale a tinerilor cu sindrom Down
4. Conștientizarea faptului că Tehnologia Informației și Internetul pot constitui instrumente puternice în rezolvarea unor probleme sociale.
Cristian Vereș, responsabil de proiect din partea Asociației instruIT a spus: „Modul în care elevii orădeni au înțeles să se implice în proiect, site-urile deosebit de frumoase și cu informatii bogate despre tinerii cu sindrom Down, ne fac să credem că obiectivele noastre au fost atinse. Cel mai greu ne-a fost să jurizăm cele 18 site-uri web realizate de elevii orădeni. Toate sunt foarte reușite și de aceea ne-a fost mai ușor să găsim mai multe criterii de apreciere a site-urilor decât să facem o ierarhizare a acestora. Astfel am premiat Site-ul cu cel mai bun design, Site-ul cu cea mai diversificată informație, Site-ul cu cele mai frumoase imagini, Cel mai amuzant site, Cel mai emoționant site – în total 18 categorii de premii, câte una pentru fiecare site realizat în cadrul proiectului.”
Un merit deosebit în implementarea acestui proiect îl au profesorii din cele trei licee orădene care au instruit gratuit elevii și i-au îndrumat pe copii în realizarea paginilor web dedicate tinerilor cu sindrom Down. De aceea, atât Asociația instruIT ca organizator al proiectului, cât și Asociația Down Oradea, în calitate de principal beneficiar țin să le mulțumească din suflet doamnelor profesoare Kelemen Erzebet, Teuch Tunde și Stoian Amelia de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Vaida Nicoleta și Luncan Ioana Alina de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” și Vraciu Dana de la Liceul Teologic Baptist  „Emanuel” pentru sprijinul acordat.
 „Prietenii mei de la ADOR” s-a derulat sub patronajul Primăriei Oradea și cu sprijinul ECDL România și al Asociației „instruIT”.
ECDL România a oferit elevilor participanți în proiect un discount de 20% din costul certificării Web Starter și a premiat toți participanții și toate site-urile realizate în cadrul proiectului „Prietenii mei de la ADOR”.
Site-urile premiate
1. Site-ul cel mai modern din punct de vedere tehnologic – C.N. „Mihai Eminescu”, echipajul nr. 2
2. Site-ul cu cel mai bun design – C.N. „Mihai Eminescu”, echipajul nr. 7
3. Cea mai bună prezentare a unui site – Lic.T. „Onisifor Ghibu”, echipajul nr. 6
4. Site-ul cu cea mai diversificată informație– Lic. T. „Onisifor Ghibu”, echipajul nr. 1
5. Site-ul cu informația cea mai bine structurată – C.N. „Mihai Eminescu”, echipajul nr. 1
6. Site-ul cel mai bun din punct de vedere al interactivității conținutului – Lic. T. „Onisifor Ghibu”, echipajul nr. 4
7. Site-ul în care grafica pune cel mai bine în valoare conținutul – C.N. „Mihai Eminescu”, echipajul nr. 5
8. Site-ul cel mai bun din punct de vedere al ușurinței navigării – C.N. „Mihai Eminescu”, echipajul nr. 4
9. Site-ul cu informația cea mai interesantă – C.N. „Mihai Eminescu”, echipajul nr. 6
10. Cel mai inedit site – Lic. T. „Onisifor Ghibu”, echipajul nr. 7
11. Cel mai amuzant site – C.N. „Mihai Eminescu”, echipajul nr. 8
12. Cel mai emoționant site – Lic. Teologic Baptist „Emanuel”, echipajul nr. 1
13. Site-ul cu cele mai frumoase imagini – Lic. T. „Onisifor Ghibu”, echipajul nr. 2
14. Site-ul cu cea mai bună prezentare a unui tânăr de la ADOR – Lic. Teologic Baptist „Emanuel”, echipajul nr. 2
15. Premiul Special al Primăriei Oradea pentru cel mai bun site – Lic. T. „Onisifor Ghibu”, echipajul nr. 3
16. Premiul special al Asociației Down Oradea pentru cel mai bun site – C.N. „Mihai Eminescu”, echipajul nr. 3
17. Premiul special al ECDL România pentru cel mai bun site – Lic. T. „Emanuel”, echipajul nr. 3
18. Premiul special al Asociației instruIT pentru cel mai bun site – Lic. T. „Onisifor Ghibu”, echipajul nr. 5
Despre Asociația „instruIT”
Asociația „instruIT” este unul dintre cei mai importanți furnizori de cursuri IT din România și principalul centru de instruire și testare ECDL din zona de vest a țării. În cadrul Forumului național ECDL din luna aprilie 2009, Asociația „instruIT” a fost recompensată cu premiul III pe țară și premiul I pe zona Crișana–Maramureș pentru rezultatele obținute în anul 2008. Este al patrulea an consecutiv în care Asociația se menține pe podium în ceea ce privește numărul de persoane instruite și certificate ECDL, deși numărul de centre acreditate ECDL a depășit 500.
Despre ECDL România
Permisul european de conducere a computerului (ECDL – European Computer Driving Licence) este cel mai răspândit program de certificare a competențelor digitale recunoscut la nivel internațional în 148 de țări și numără până în prezent peste 9 milioane de persoane înregistrate în program.
Programul ECDL (European Computer Driving Licence) este singurul program de certificare a cunoștințelor de utilizare a computerului adoptat și recunoscut simultan de Consiliul Europei, prin Comisia ESDIS-Employment and Social Dimension of the Information Society și European Community Personnel Selection Office, de UNESCO si PNUD.
ECDL România este Operatorul Național al licenței ECDL în România, cu o rețea de peste 500 de centre de instruire și testare acreditate pe întreg teritoriul țării.
Pentru mai multe informații contactați: Cristian Vereș – 744/602.159,  office@instruit.org (C.V.)

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 01:35:48 Ora de vară a Europei de Est