Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La Grădina botanică din Jibou

Andrei – „eroul” din... „Carpați”

La Grădina botanică din Jibou

Prin bunăvoința celor doi domni directori, prof. Ioan Corba, de la Colegiul Economic „Partenie Cosma” și prof. Mihai Crețu, de la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși din Oradea, am convenit cu un grup de profesori (prof. Cireșica Ivan, Lia Bălan și Daniela Ghiuro, de la Economic, prof. Ramona Bălan, Virgil Petruț și Adriana Abrudan, de la Brâncuși) să vizităm, cu un grup de 44 de elevi din cele două licee, mirifica Grădină botanică din Jibou (județul Sălaj).

Inițiativa de a face această excursie a pornit de la un mare iubitor de natură, elev în clasa a X-a C, Andrei Toia, care mai bine de trei săptămâni a căutat pe net loc de cazare, a negociat cu trei firme de transport...,iar în final, el a calculat un preț de 100 de lei/persoană, care includea tot: cazare, trei mese, transport și intrare la Grădina botanică...
Am pornit vineri, 19 martie 2010, la ora 11 din Oradea, și după aproximativ trei ore - cu opririle necesare, am ajuns la Jibou, unde mai bine de două ore, ne-am pierdut pur și simplu prin acea nemaipomenită zonă - chiar dacă vegetația încă nu a explodat după iarna lungă..., am remarcat câteva brândușe roz-mov și grupuri de ciuboțica-cucului, galbenă și drăgălașă prin iarba verde; în rest, afară este doar vegetația specifică parcurilor cu tufe mari de tuja, buxus și câțiva pomi de magnolii pregătiți să spargă mugurii... Arhitectura grădinii este mirifică: grădina japoneză cu podulețe specifice, pagode – în stil asiatic, multe alei în forma razelor solare etc. La un capăt al grădinii, există și un parc cu mai multe căprioare, care având auzul foarte fin... au cam ieșit din zona vizuală, fugind spre pădure.
Dar, cel mai mult ne-au impresionat serele cu vegetația luxuriantă specifică zonei tropicale, bananierii cu bananele în formare, palmierii uriași, ficușii bogați, orhideele înflorite, o serie de cactuși viu colorați cu diferite forme, imensele și bogatele ferigi! Un alt punct de atracție îl reprezintă acvariile cu forme rotunde, în perete, cu un design și culori deosebite, cu pereții care măreau peștii astfel încât peștii exotici de acvariu (scalarii, zebra, peștii-voal sau guramii) păreau imenși. Ce să mai vorbim de somn, știuca, pisica de mare sau sturionii, care ziceai că-s din filmele SF... Parcă veneau spre tine să te înghită... Acvariile au un microclimat special construit, încât îți dau impresia că ești într-o peșteră...
De la „Panorama”, parcă nu-ți mai vine să te lași dus...
Frânți de oboseală, ne-am orientat cam 10 km spre nord, într-o zonă minunată, spre Cehu-Silvaniei unde prin telefon, Andrei a rezervat toată pensiunea, numită „Panorama”, care face toți banii...
Am năvălit pur și simplu aproape 50 de oameni acolo... și prin amabilitatea și ospitalitatea lor, ne-au așezat peste tot....pe saltele, prin paturi...la etaj, la mansardă... Mai mult, ne-au așteptat și cu un bograci criminal de bun, după care am stat afară, la un foc de tabără....
După vreo trei-patru ore, când gazdele ne-au pus la dispoziție o sală și sculele corespunzătoare (calculator și CD-uri), s-a declanșat „nebunia”. Nimeni nu mai era obosit, așa că am dansat până pe la 2 noaptea...când s-a dat stingerea. A doua zi, aveam un program bogat, până la plecare...
Andrei s-a gândit că am dormit prea mult..., așa că pe la 5, a dat fuga la bucătărie, a luat o cratiță și o lingură și patrulând pe coridoare... a dat deșteptarea! Trilul păsărilor și aerul super-curat ne-a forțat „mâna” să stăm afară, pe terasa pensiunii, să admirăm și să bem o cafeluță aburindă (tot Andrei a făcut-o și pe asta...). E o zonă de dealuri pline de viță-de-vie și pomi, de pădure întinsă, cu ozon curat.., așa încât nu-ți mai vine să pleci dintr-o asemenea oază de sănătate și frumusețe! (Dany G.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: La Grădina botanică din Jibou.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:37:24 Ora de vară a Europei de Est