Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Completarea fișelor de înscriere

30 iunie - 6 iulie

Completarea fișelor de înscriere

30.06.2007.
Completarea fișelor de înscriere cu opțiunile personale în vederea repartizării computerizate pentru elevii care au promovat Testele Naționale.
Potrivit calendarului admiterii în licee și în învățământul profesional, prin școala de arte și meserii, începând de astăzi, 30 iunie și până vineri, 6 iulie 2007, elevii care au promovat Testele Naționale și părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, pot completa fișele de înscriere cu opțiunile personale, în vederea repartizării computerizate.

De asemenea, absolvenții clasei a VIII-a proveniți din alte județe, care au promovat Testele Naționale, vor completa fișele de înscriere la centrul special desemnat din județul pentru care solicită înscrierea.
Practic, începând de astăzi,
cel mai important pas este completarea opțiunilor din fișa de înscriere primită de la școală. În acest sens, Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului atenționează părinții asupra faptului că trebuie să facă opțiuni realiste, alegând licee sau școli de arte și meserii la care media de admitere din anul precedent a fost cu cel mult un punct mai mare decât media de admitere a candidatului.
Personalul școlii nu trebuie să influențeze în niciun fel părinții și elevii în completarea opțiunilor,
dar îi consiliază, prezentându-le toate informațiile necesare, inclusiv riscurile completării unui număr insuficient de opțiuni sau ale completării unor opțiuni nerealiste, pentru a permite candidaților o alegere în cunoștință de cauză
.
De asemenea, elevii care au promovat Testele Naționale și părinții acestora trebuie să țină cont de următoarele lucruri:
1.
În primul rând elevul, împreună cu dirigintele și părinții, trebuie să verifice corectitudinea datelor personale înscrise pe fișă: numele, media claselor V-VIII și notele la Testele Naționale. Eventualele erori trebuie semnalate imediat conducerii școlii si remediate.
2. Pe fișa care trebuie depusă, până cel târziu în data de 6 iulie, se completează apoi opțiunile, în ordinea intereselor, preferințelor si aptitudinilor elevilor. Algoritmul de repartizare ordonează elevii după medii și îi repartizează în această ordine pe baza opțiunilor exprimate. Fiind o admitere computerizată,
media este cea care primează.
3. Pentru a spori șansele de reușită,
se recomandă completarea unui numar cât mai mare de opțiuni.
4. Completarea și stabilirea ordinii opțiunilor se fac prin consultarea prioritară a informațiilor privind numărul de locuri disponibile și ultima medie de admitere din anii precedenți. În acest sens, poate fi utilizată aplicația de orientare ADLIC 2007, disponibilă pe
http://admitere.edu.ro/, alături de rezultatele la Testele Naționale din toate județele.
5. Orice utilizator înregistrat al portalului poate folosi aplicația pentru a-și stabili opțiunile și a completa fișa în mod realist.
6. După introducerea fișelor în baza națională de date, corectitudinea datelor de pe fișa aflată în sistem trebuie verificată de fiecare elev la școala de proveniență, prin compararea fișei originale cu fișa de control tiparită de aplicație.
Prima repartizare computerizată în învățământul liceal și profesional de stat a absolvenților clasei a VIII-a care au promovat Testele Naționale și nu au împlinit 18 ani până la data de 31 decembrie 2006
este prevăzută pentru vineri, 13 iulie 2007. În această etapă sunt repartizați doar candidații care au promovat Testele Naționale sau care, în anii anteriori, au promovat examenul de capacitate ori au obținut certificatul de echivalare a examenului de capacitate.
Absolvenții care nu au promovat Testele Naționale completează opțiuni doar pentru școli de arte și meserii și sunt repartizați în cea de-a doua etapă de admitere.
Atât acești absolvenți, cât și candidații rămași nerepartizați după prima etapă a admiterii, completează opțiunile în perioada 16 - 20 iulie 2007.
Reamintim faptul că după soluționarea contestațiilor, Testele Naționale 2007 au fost promovate de 154.214 candidați, rata de promovabilitate înregistrată fiind de 80,86% (superioară cu aproximativ patru puncte procentuale celei de anul trecut - 76,89%). (Biroul de presă)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 23:32:03 Ora de vară a Europei de Est