Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proba scrisă la Limba și literatura română

Bacalaureat – 2007

Proba scrisă la Limba și literatura română

01.07.2007
Precizări cu privire la subiectele pentru proba scrisă de Limba și literatura română din cadrul examenului de Bacalaureat 2007:
Subiectele cuprinse în varianta cu numărul 78, extrasă în data de 29 iunie 2007, ora 9.00, de Comisia Națională de Bacalaureat pentru proba scrisă de Limba și literatura română corespund integral tematicii din programa aferentă examenului din acest an.

Varianta 78 este una dintre cele 100 elaborate pentru această disciplină de Centrul Național pentru Curriculum și Evaluare, fiind publicată pe site-ul http://subiecte20007.edu.ro/ încă din 15 ianuarie 2007. MECT a supus dezbaterii publice toate variantele de subiecte cu scopul de a asigura transparența decizională și de a le revizui, în funcție de opiniile critice ale elevilor, părinților și cadrelor didactice.
Forma finală a variantei 78 de la proba scrisă de Limba și literatura română a fost publicată pe site începând cu data de 19 februarie 2007, neexistând nici un fel de obiecții din partea celor îndreptățiți să formuleze contestații sau propuneri. Apreciem că una din posibilele motivații pentru această lipsă de reacție este tocmai faptul că subiectele din structura variantei sunt corect formulate și se regăsesc în programa de examen. Nemulțumirile în legătură cu varianta 78 au fost exprimate după susținerea probei și vizează gradul de dificultate pentru subiectul de la punctul 3.
Conform strategiei de elaborare a subiectelor, în orice variantă cerințele formulate la punctul 3 au rol de departajare. Tratarea acestora, în acord cu solicitările, permite reflectarea diferențelor între elevi în ceea ce privește pregătirea la disciplină și competențele dobândite.
Rezolvarea subiectului al III-lea al variantei 78 viza capacitatea candidaților de a elabora un eseu argumentativ în care să fie prezentat imaginarul poetic tradiționalist dintr-o poezie studiată, pornind de la un text al criticului Nicolae Manolescu. Interpretarea textului nu reprezenta o cerință în sine. Potrivit autorilor, la sfârșitul liceului elevul este sau ar trebui să fie capabil să identifice ideea de bază a unei afirmații critice. Subiectul dădea posibilitatea oricărui elev ca, în funcție de ceea ce a studiat la clasă cu profesorul sau din manual să reflecte, la alegere, o formulă poetică a tradiționalismului.
Subiectul al III-ea este cotat cu 30 de puncte, din care 16 puncte pentru conținut (formularea tezei sau a unui punct de vedere, argumentarea lui) și 14 puncte pentru redactarea eseului (organizarea ideilor, utilizarea limbii literare, abilități de analiză și interpretare, ortografie, punctuație etc.). Pe baza baremului, profesorul evaluator are posibilitatea să identifice ceea ce știe și poate elevul.
Curriculumul pentru disciplina Limba și literatura română pune accent pe latura formativă a învățării și este centrat pe achiziția competențelor precizate în programa de Bacalaureat. Conform acesteia, manualul școlar este doar unul din suporturile didactice utilizate de profesori și elevi în procesul de predare-învățare, conținutul fiind valorificat în funcție de specificațiile din programa de Bacalaureat și din programa școlară corespunzătoare.
Cele 100 de variante elaborate pentru diferitele discipline acoperă toată materia de examen. Prin urmare, indiferent de preferințe, pentru a promova candidații sunt obligați să parcurgă întreaga programa de examen.  (Biroul de presă)

 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:24:18 Ora de vară a Europei de Est