Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Placido Domingo și Jose Carreras

Povestea adevărată a doi tenori

Placido Domingo și Jose Carreras

Aceasta este o întâmplare despre care probabil că puțini au auzit ...
Placido Domingo și Jose Carreras care au uimit lumea cântând împreună.
Chiar și aceia care nu au vizitat niciodată Spania știu despre rivalitatea dintre catalani și madrileni, începută odată cu lupta catalanilor pentru autonomie, într-o Spanie dominată de Madrid.

Astfel se întâmplă că Pacido Domingo este madrilean, și Jose Carreras este catalan, și pentru motive politice, în 1984, Carreras și Domingo devin dușmani.
Fiind foarte populari și căutați în întreaga lume, amândoi au stipulat în contractele lor că vor cânta numai dacă celălalt  nu este invitat.
În 1987, Carreras se întâlnește cu un inamic și mai implacabil ca și rivalul său, Placido Domingo.
A fost luat prin surprindere de un diagnostic înspăimântător: leucemia.
Lupta lui împotriva cancerului a fost una dureroasă. A fost supus la numeroase tratamente; pe lângă că i s-a făcut un transplant de măduvă și transfuzii de sânge, acestea l-au forțat să meargă în Statele Unite o dată pe lună.
Cu toate că poseda o avere considerabilă, neputând să lucreze în aceste condiții, costurile mari ale acestor călătorii și tratamentul medical i-au epuizat finanțele.
Când a ajuns la sfârșitul posibilităților sale financiare a descoperit o fundație din Madrid al cărei unic scop era să ofere suport pentru tratamentul celor care sufereau de leucemie.
Datorită suportului venit de la Fundația „Hermosa”, Carreras a învins boala și s-a întors la cântat. A ajuns din nou la acel statut înalt și binemeritat, și a cerut să se alăture fundației.
Citind statutul, a descoperit că fondatorul, donatorul principal și președintele fundației era Placido Domingo.
Mai târziu, a aflat că Placido a înființat această organizație ca să îl ajute cu tratamentul, dar a ales să rămână anonim ca să nu îl umilească pentru că a acceptat ajutorul „dușmanului” său.
Dar partea cea mai emoționantă a acestei povestiri a fost întâlnirea lor...
Găsindu-l pe Placido la unul dintre concertele sale la Madrid, Carreras a întrerupt evenimentul, și, umil, a îngenunchiat la picioarele lui, cerându-și iertare, și mulțumindu-i în mod public.
Placido l-a ajutat să se ridice, și cu o îmbrățișare caldă a pecetluit începutul unei mari prietenii.
Într-un interviu cu Placido Domingo, un reporter l-a întrebat de ce a înființat Fundația „Hermosa” la un timp când pe lângă faptul că un „dușman” a beneficiat de ajutorul ei, de asemenea, a ajutat un alt artist competitor.
Răspunsul său a fost scurt și clar:
„Nu ne putem permite să pierdem o voce ca și aceea...”
Aceasta este o poveste adevărată a bunătății umane și ar trebui să servească și ca exemplu, dar și ca inspirație...
Data viitoare când vei vedea o stea căzătoare, păstreaz-o în inima ta, este sufletul cuiva care și-a atins scopul de a dărui dragostea și altora...
(Mary D.) 

 

 

Trimite email
joi, 28 martie 2024, 16:23:18 Ora standard a Europei de Est