Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Platforma ThinkQuest-liant, între metodele moderne și clasice în educație

Final de proiect la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” din Beiuș

Platforma ThinkQuest-liant, între metodele moderne și clasice în educație

Joi, 15 aprilie 2010, la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” din Beiuș s-a sărbătorit finalizarea proiectului de învățare „Ecuații în R”.

În proiect au fost implicați elevii clasei a VII-a, coordonați de prof. Crina Bercovici. Alături de elevi, la această festivitate au participat prof. Rodica Monenciu – director adjunct, prof. Gabriela Briscan – diriginta elevilor, prof. Szatmari Edit, Emil Apostol, Simona Cap, Cristian Pop de la catedra de matematică-informatică, prof. Mirela Tudor, precum și reprezentantul părinților.
Sărbătoarea a început prin cuvântul prof. Crina Bercovici, care a împărtășit celor prezenți despre modul în care a fost gândit proiectul, despre experiența câștigată alături de elevi, pe parcursul derulării proiectului (8 martie - 15 aprilie 2010).
 „Matematica, „puntea suspinelor” pentru unii elevi, poate fi transformată în obiectul care îți oferă multe satisfacții! Nu se poate descrie bucuria, satisfacția reușitei, încrederea în sine pe care o simte un elev atunci când, în urma unor eforturi, a multor încercări, rezolvă o problemă. Acest sentiment de mândrie îl motivează pe elev în activitățile ulterioare. În urma corectării lucrărilor la testele naționale, tezele cu subiect unic etc, s-a constatat că elevii greșesc la rezolvarea unor ecuații simple și au rețineri în abordarea problemelor care se reduc la rezolvări de ecuații. Ecuațiile ne-ar putea deveni prietene! – este mesajul acestui proiect. Acest proiect a avut ca scop general însușirea standardelor de conținut și de bază ale unității de învățare Ecuații în R. Totul a pornit de la întrebarea esențială: Ecuațiile fac parte din viața noastră de zi cu zi. Elev + Curiozitate + Utilitate + Artă + Tehnologie + Inovație + X = ECUATIE. Cine ar putea fi X?”, spunea  coordonatoarea proiectului.
 Pe parcursul derulării proiectului, elevii, folosind platforma ThinkQuest oferită de Firma Oracle și-au dezvoltat competențele secolului al 21-lea: gândire critică, lucrul în echipă, creativitatea, comunicarea, tehnologia, dezvoltarea sinelui.
 Clasa a fost grupată ca o unitate pentru a se face anunțurile comune. Elevii care au învățat în grupuri mici, câte 3, au avut posibilitatea să se corecteze între ei. Profesorul a monitorizat echipele de lucru și a corectat eventualele greșeli nesesizate de elevi, aceștia având posibilitatea să aprofundeze subiectul și acasă. Dacă nu au avut condiții acasă au avut acces la Internet în școală - în pauze, după cursuri (între orele 14.00 și 15.00) precum și la solicitarea acestora. După finalizarea lucrărilor, participanții la proiect au notat produsele finale folosind opt criterii de apreciere.
Cu mulțumirea lucrului bine făcut, elevii au deschis paginile proiectului prezentând paginile și dovezile activității desfășurate, dar și creațiile lor.   Evenimentul a continuat cu anunțarea clasamentului, premierea pe echipe și acordarea unor premii speciale pentru: cel mai bun coleg în cadrul proiectului, cel mai bun coleg de echipă, cel mai activ elev, cel mai hotărât lider, cel mai reușit produs final, cea mai bună lucrare scrisă etc. Premiul I a fost obținut de echipele „Galben” și „Orange”  (nota 10 + două credite + „dosarul magic”), premiul II – echipele  „Violet”, „Roșu” și „Verde” (nota 10 + două credite + „dosarul magic”) iar premiul III – echipele „Indigo” și „Albastru” (nota 9 sau două credite + „dosarul magic”).  Desigur, diplomele au fost însoțite și de un premiu dulce.
De menționat că în lunile martie și aprilie, în școală au mai fost derulate două proiecte asemănătoare:
1. Proiectul „Healty Food – Healty body – Helaty Life”, realizat pe platforma ThinkQuest în perioada 22 februarie -1 aprilie 2010 cu elevii clasei a XII-a D (matematică-informatică) și coordonat de prof. Szatmari Edit. S-a pornit de la întrebarea esențială: „Trăim pentru a mânca sau mâncăm pentru a trăi?” Paginile proiectul ne descriu ce înseamnă o alimentație inadecvată, necesitatea de a ne schimba modul de alimentație și de a elimina sedentarismul, atât la elevi, cât și la părinți. Capitolele proiectului au fost: conștientizarea alimentației inadecvate; cauzele alimentației nesănătoase; pericole alimentare; căi greșite în alimentație; efectele unei alimentații nesănătoase (boli cauzate); alege sănătatea; alimentele tale să fie medicamentele tale; eliminarea sedentarismului, sport zilnic; tinerețe, bucurie prin stil de viață; sfaturi. La finele proiectului, s-au realizat pliante, o prezentare în power point și un site.
2. Proiectul „Microsoft Power Point”, implementat în perioada 1- 25 martie 2010 cu elevii clasei a X-a D (matematică-informatică) și coordonat de prof. Manuel Bercovici. În acest proiect de învățare elevii au lucrat în opt grupe, fiecare având de realizat prezentarea unei țări care a implementat platforma ThinkQuest în educație. Secvențele parcurse de acest proiect de învățare au cuprins fazele de definire, planificare, executare, revizuire și gestionare. După parcurgerea suportului teoretic și vizualizarea altor exemple de bună practică, elevii au realizat prezentări în power point. (Simion Suciu)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Platforma ThinkQuest-liant, între metodele moderne și clasice în educație.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 4 august 2020