Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Școala din Biharia, în Slovacia, între cele 108 școli din 15 țări europene

De la Salzburg la Debrecen, Biharia și Senec

Școala din Biharia, în Slovacia, între cele 108 școli din 15 țări europene

Între 23 și 26 martie 2010, prof. Vad Márta, directorul Școlii cu clasele I-VIII „Gáspár András” din Biharia și eleva Șulea Roberta au reprezentat școala din Biharia la etapa finală a proiectului internațional ACES, desfășurată în Slovacia, în localitatea Senec, în apropiere de Bratislava.

La cea de-a patra etapă, etapa de evaluare a proiectului „Different but the same” (Diferiți și totuși la fel), proiect finanțat de fundația Erste și Interkulturelles Zentrum din Viena, au participat circa 350 de persoane, reprezentanți .a 108 școli din 15 țări din Europa de Est, care au avut 43 de proiecte câștigătoare în anul școlar 2009-2010. La reuniunea finală, au participat, în plus 20-30 de școli, în calitate de invitați. România a fost reprezentată la etapa finală de 17 școli, printre care și școala din Biharia.
Celelalte trei etape s-au desfășurat, eșalonat, în cadrul celor 43 de proiecte, strict în compania partenerilor de proiect. În prima etapă, doamna profesor Vad Márta și eleva Șulea Roberta au participat, în luna septembrie 2009, alături de partenerii de proiect, la reuniunea de la Salzburg (Austria); în octombrie 2009, în etapa a doua, au fost prezente la reuniunea  găzduită de școala parteneră din Debrecen (Ungaria); a treia etapă s-a desfășurat la Biharia, în ianuarie 2010, împreună cu partenerii din Debrecen, iar a IV-a etapă, în martie, la Senec (în Slovacia).
„Ceea ce ne-au impresionat la toate reuniunile internaționale sunt deschiderea, atitudinea, atmosfera și modalitatea familiară de a aborda problemele serioase prin intermediul jocurilor și activităților practice, antrenante. Străinii nu fac caz de teorie și știință, ei traduc totul prin joc, prin activități de atelier, punând delegațiile în situația de a acționa, de a crea, de a produce ceva, orice în afară de vorbe goale. De aceea și atmosfera este una antrenantă, deloc plictisitoare. Se promovează, în toate cazurile, dialogul, cunoașterea partenerilor, socializarea”, ne-a declarat doamna profesor Vad Márta.
Așa după cum știm, în învățământ, lucrurile serioase se învață, se dobândesc mai ușor prin joc, prin activitate practică, nu prin conferințe, mese rotunde și ședințe de partid...
 Școala din Biharia - școală ACES
„Pentru prezentarea proiectului, la etapa de evaluare, fiecare am primit doar trei minute. În cele trei minute, elevul, ca reprezentat al școlii, a trebuit să prezinte în fața panoului pregătit de-acasă, esența, concluzia și finalitatea proiectului pe care l-am derulat. La final, cu toții am votat proiectul care ni s-a părut cel mai bun.
În fiecare seară, am avut programe opționale, la alegere. Fiecare a optat pentru ceea ce a dorit. Important era să învățăm unii de la alții, să comunicăm. Am învățat și un cântec împreună, despre prietenie.
Mesajul sponsorilor a fost acela că se poate lucra foarte bine, fără frontiere, deși vorbim limbi diferite. Putem acționa împreună și putem obține rezultate foarte bune. La final, fiecare delegație am primit o plachetă - școală participantă la proiectul-program ACES, în genul „școală europeană” sau „școală verde”, a conchis interlocutorul nostru.
Prin urmare, Școala cu clasele I-VIII „Gáspár András” din Biharia a devenit o școală ACES. (Ovidiu DAN)  

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 16:31:50 Ora de vară a Europei de Est